Bilim ve Futbol (3)

0
50

Değerli okurlarım, bir insan kendi evini iyi tanımaz ve temizliğini layıkıyla yapmazsa, haşarat dediğimiz o sürüngenler, hanemizin herhangi bir yerinde kalıcı misafir olur. Dün, bazı şeyler söylemeye çalıştım. Bir şeyler de diğer meslektaşlarımız da söylerlerse güç birliği içinde olmuş oluruz ve sesimiz daha gür çıkar. Bu da yerel basın adına iyi bir gelişme olur diye düşünüyorum.

Bir konuyu, gerektiği kadar bilmeyi iki kategoride değerlendirebiliriz. Okuyarak öğrenme (bilme) o işi ustalar nezaretinde öğrenme (öğrenebilme), kesinlikle okuyarak öğrenmenin karşısında değiliz, ancak insanların yaşamlarını etkileyecek kararları veren hakimler, neden okullarını bitirir bitirmez o makama oturtulmuyor? Neden stajyer hakim deniliyor? Bunun bir nedeni olmalı değil mi? Önce kıdemlilerin yanında tecrübe kazanacak, kendine güveni artacak ve ondan sonra hakim sınıfına geçecek. Doğrusu da bu olmalı.

Efendim, karar verme aşamasında tecrübe de yetmez, yetmeyebilir. O nedenle, önce olayla ilgili şahitleri dinleyecek, kanun kitaplarını karıştıracak, daha sonra da inisiyatifini kullanacak. Yine de bir üst mahkeme yolu açık olacaktır. Şimdi de, bilimle ilgili olarak, spor mahkemelerimizin avantajlarına, dezavantajlarına şöyle bir göz atalım, bakalım neler var…

Efendim, hakimlerimizin bazen yıllar süren kararlarına karşın, hakemlerimiz saniyede karar vermek zorundadırlar. Düdük ağızlarında koşmak zorunluluğu vardır. Anında DÜÜÜTTT! Hal böyle olunca, futbolu oynamış bir hakemle, oynamamış kus ya da seminerle düdük çalanlar arasında çok büyük fark vardır. Futbolcunun topa girişi, futbolcunun mimikleri, futbolcunun gözleri (hakeme ve rakibine bakışı…)

İşte, futbolun içinden gelenler yani o hakemler, anlatmaya çalıştığım pozisyonlarda kendi futbolculuklarını hatırlar, bir art niyetleri yoksa kararın en doğrusunu verirler. O nedenle, sadece bilimle yola çıkamayız, bilimle tecrübeyi harmanlayarak en iyi sonuca ulaşabilmek bir görev kabul edilmelidir.

Aslında, bir paragraf yetmez, hiç kimseyi tatmin etmez. Yarın biraz daha açmak ve ayrıntıya girmek istiyorum.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here