Bilen; “Hatay Balıkçısına İmtiyazlı Davranılmasını Bekliyoruz”

0
65

Balıkçılar Yarın ‘Vira Bismillah’ Diyecek!

15 Eylül Cuma günü balıkçılar ‘Vira Bismillah’ diyerek av sezonuna başlayacak. Depremden en olumsuz etkilenen meslek gruplarından biri olan balıkçıların zor şartlarda av sezonuna başlayacaklarını kaydeden Hatay Su Ürünleri Kooperatifleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Hatay balıkçısına imtiyazlı davranılması gerektiğini söyledi.

Yaşana büyük felaketten balıkçı barınağının ağır hasar aldığını ve balıkçıların da ciddi anlamda etkilendiğini kaydeden Bilen; “6 Şubat depremini yaşadık, bugünlere geldik, Hatay balıkçımız bundan çok etkilendi. Bunları geride bıraktık, 7 aydır hep bunun düşüncesiyle hareket ettik. 15 Eylül’den itibaren yeni av sezonu başlıyor. Şu an İskenderun Balıkçı Barınağındayız, balıkçılarımız hazırlık yapıyor, yeni mevsime inşallah umutlu girecekler, beklentileri var. Biz de aynı şekilde bu sezon için gerçekten umutluyuz. 15 Eylül’de ‘Vira Bismillah’ denecek. Balıkçılarımız şu anda ağlarını tamir ediyorlar, son hazırlıklarını yapıyorlar, yakıtlarını alacaklar, sularını tamamlayacaklar, elemanları hazır, 15 gecesi denize çıkacaklar, yeni av sezonuna başlayacaklar. Umarım onların da istediği gibi bol ve bereketli bir sezon olur inşallah, iyi para kazanırlar.En azından yaraları da sarılmış olur. Tüm balıkçı halkı şu anda zor durumda umarım bundan sonra daha iyi olacaktır. 15 Eylül’de Konacık’ta sezon açılışımız var, bütün balıkçıları oraya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Yaşanan depremde barınağın ciddi hasar aldığını, rıhtımların çöktüğünü, bazı teknelerin parçalandığını kaydeden Bilen; “Deprem esnasında burada irili ufaklı teknelerimiz zarar gördü, büyük tekneleri buradan gönderdik. Rıhtım üzerinde de parçalanmış tekneler var. balıkçılarımızın ciddi zararları oldu. Bu süreçte sayın İskenderun Kaymakamımız küçük ölçekli balıkçıların yanında oldu, zararları yönünde onlara yardımlarda bulundu, kendisine teşekkür ediyoruz. Bizim aslında beklentimiz şu anki hükümetimizden destekti, onu da çıkardık. İki destek oldu, ödenmeye başladı, 3. destek de yolda, bundan sonra bir destek daha gelecek diye bekliyoruz. Umarım o da olur. Bu konuda özellikle Hatay balıkçısına, hükümetimizden hassas bir şekilde onlara imtiyazlı davranmalarını bekliyoruz” dedi.

Büyük teknelerin Karataş ve Mersin’e gittiğini yaklaşık 25-30 tekne ile sezona başlayacaklarını kaydeden Bilen; “Şu an sayımız az, mevsim başladıktan sonra hareketlilik olacak diye düşünüyorum. İskenderun Körfezi’nde sanayi tesisleri çok olduğu için güvenlik sahaları adı altında yasaklar konmuştur, çapa sahaları da balıkçıya dar bir alan bıraktı. Güvenlik sahaları yasak bölgeye giriyor, avlanmaları yasak, özellikle buna dikkat etsinler. Geçen sezon balıkçılara markalama sistemi getirildi, biz Hatay Birlik olarak ilçe tarım ile birlikte çalışmak kaydıyla balıkçılara kullandıkları av malzemesi çeşidine göre marka dağıttık. Onlar da bu markaları ilçe tarım görevlileri eşliğinde ağlarına taktılar ve denize attılar. Bu dönemde aynı şekilde devam ediyor. Eğer ki marka eksiği olan varsa hemen bana gelsin, eksiklerini giderelim yoksa cezalar çok büyük, sahil güvenlik çok denetleme yapacak” şeklinde konuştu.

Yeni av sezonu için ağlarını hazırlayan balıkçılardan Kadir Akkan da, büyük sıkıntılarla yeni sezona başlayacaklarını ifade ederek, bölgede bazı kanunların esnetilmesini ve balıkçılara gereli desteğin verilmesini talep etti.

Her yıl 15 Nisan’da başlayan av yasağının bu yıl yaşanan depremden ötürü zorunlu bir şekilde Şubat’ta başlamış gibi olduğunu kaydeden Akkan; “Depremden sonra hiç denize çıkamadık, avcılık yapamadık. Limanda yer olmadığı için hazırlıklarımızı da henüz tamamlayamadık. Tekneleri bile rıhtıma kaldıramadık, boya yapamadık, yer yok. Bunun yanında bir vinç tekneyi kaldırıp indirmeye 40-50 bin lira istedi. Depremden beri çalışamadığımız için imkanlarımız da olmadı maddi olarak. Şöyle bir isteğimiz var, Doğu Akdeniz Bölgesi olarak, deprem bölgesi olarak rica ediyoruz, en azından bazı kanunların bu bölgeye biraz esnetilmesini istiyoruz. Ama Ankara Su ürünleri Genel Müdürlüğünden herhangi bir esneklik yok diyorlar. Biz mağduruz 8,5 aydır çalışamıyoruz, dünya borç yaptık. Bu konuda biraz yardım etsinler istiyoruz. 15 metre tekneye 30 bin lira para verildi evet ama vinç parası bile değil. Mağduruz” diye konuştu. (Haber Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here