BİK’ten Yerel Basına Nefes Aldıracak Kararlar

0
65

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu, Yönetim Kurulu’nun çağrısı ile yaptığı olağanüstü toplantısında yazılı basının içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasında ciddi katkı sağlayacak kararlar aldı.

Asgari yüzölçümü ve satış miktarlarında düzenleme getiren kararların Resmi Gazete’de en kısa zamanda yayınlanarak yürürlüğe girmesi için ayrıca gayret gösterileceği de belirtilirken, BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri Mustafa Arslan, Nuri Kolaylı ve Şevket Erzen imzasıyla alınan kararlar şu şekilde açıklandı;

Yüzölçümü Düzenlemesi

-Alt vasıflı gazeteler için 0,75 metrekare olan asgari yüzölçümü 0,60 metrekare,

-Vasıflı gazeteler için 1,12 metrekare olan asgari yüzölçümü 0,90 metrekare,

-İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki gazeteler için 1,50 metrekare olan asgari yüzölçümü 1,12 metrekare,

-İstanbul, Ankara ve İzmir’de yayınlanan gazeteler için 2,25 metrekare olan asgari yüzölçümü ise 1,50 metrekare olarak belirlenmiştir.

Buna göre; Normal gazete ebadı esas olmak üzere; İstanbul, Ankara ve İzmir’de 12 sayfa olan asgari yüzölçümü 8 sayfa, Kurum Şubesi bulunan diğer yerlerde ise 8 sayfa olan asgari yüzölçümü 6 sayfa olarak belirlenmiştir.

Valilik görev alanı ile Kurum Şubesi bulunan illerdeki ilçe gazetelerimiz çeşitli ebat makinelerde basılmaktadır. O nedenle sayfa olarak değil yüzölçümü olarak ifade durumundayız. Alt-üst, sağ-sol kenar boşlukları 2,5 santimetreyi geçmemek üzere bir sayfanın en-boy çarpımının gazete sayfa sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak metrekare yayın yerlerine göre yukarıda verdiğimiz asgari yüzölçümünde olması halinde mevzuatın gereği yerine getirilmiş olacaktır.

Satış Düzenlemesi

Resmi ilan yayınıyla alakalı gazetelerin asgari fiili satış adetleri %20 oranında azaltılmıştır. Buna göre; İstanbul’da yayınlanan gazeteler için 5.000 olan asgari fiili satış adedi 4.000, Ankara ve İzmir’de yayınlanan gazeteler için 3.000 olan asgari fiili satış adedi 2.400, Kurum Şubesi bulunan diğer illerdeki yayın yerlerinde 500 olan asgari fiili satış miktarı 400,

Valilik görev alanı ile Kurum Şubesi bulunan yerlerdeki ilçe gazetelerinden; Asgari fiili satış adedi 250 olan gazetelerin satış miktarı 200, Asgari fiili satış miktarı 100 olan gazetelerin satışlar miktarı ise 80 olarak belirlenmiştir. Asgari satış miktarlarındaki bayi ve abone satış oranları eski hali ile korunmuştur.

Buna göre; 80 satış yapması gereken gazetelerimiz en az 16 bayi (%20) ve 64 abone, 200 satış yapması gereken gazetelerimiz en az 40 bayi (%20) ve 160 abone, 400 satış yapması gereken gazetelerimiz en az 120 bayi (%30) ve 280 abone, 2.400 satış yapması gereken gazetelerimiz en az 960 bayi (%40) ve 1.440 abone, 4.000 satış yapması gereken gazetelerimiz de en az 2.000 bayi (%50) ve 2.000 abone satışı yapabilecektir.

Sonuç…

Asgari fiili satışta gerçekleşen yüzde 20’lik azalma ile birlikte yüzölçümünde sağlanan yaklaşık yüzde 20 düşüş gazetelerimizin üzerindeki kâğıt, kalıp, aydınger/film ve boya masraflarını bu oranlarda düşürecektir.

Örneğin: Asgari yüzölçümü için gerekli olan 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top, asgari satış için gerekli 10 bobin ya da top için 2 bobin ya da top daha az harcanacaktır. Dolayısıyla10 birimle yerine getirilen görev 4 birim avantajla 6 birimle tamamlanmış olacaktır.

Öte yandan gazetelerimizin yayınladığı resmi ilan ve reklamların toplumla buluşması, yönetimde aleniyet ve rekabetin oluşturulmasına aracı olmak gibi görevler de gazetelerimizce aksamadan yerine getirilmiş olacaktır.

Gerek Ağustos ayında yapılan ve 16 Eylül’de yürürlüğe giren düzenleme (detaylarını daha önce tarafımızca paylaşmıştı ), gerekse bu gün kabul edilen düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyor, Yönetim Kurulumuza, Genel Kurulumuza attığı bu isabetli adımlar için şükranlarımızı arz ediyoruz.

Temennimiz odur ki; vazgeçilmez bir kamu görevini yerine getirmekte olan yazılı basınımız hayatiyetini tehdit eden ekonomik zorluklara karşı bu tedbirlerle biraz olsun nefes alacaktır.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here