“Belediyeler 2017 Planlamalarını Şimdiden Yapmalı”

0
55

koordinasyon toplantısı2İskenderun’da Yapılan İl Koordinasyon Kurulu Toplantısında Konuşan Vali Ata, Genel Ortalamayı Mahalli İdarelerin Düşürdüğünü Söyledi…

Hatay İl Koordinasyon Kurulu, yeni yılın ilk değerlendirme toplantısını İskenderun’da yaptı. İskenderun Belediye Kültür Sarayında gerçekleştirilen toplantı Hatay Valisi Erdal Ata başkanlığında yapıldı. İl Koordinasyon Kurulu değerlendirme toplantısının yanı sıra, ekonomik değerlendirme toplantısı da gerçekleştirildi.

Vali Erdal Ata’nın yanı sıra, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, iş adamlarının katıldığı toplantıda, geride bıraktığımız 216 yılı ekonomik açıdan değerlendirilirken, ilimizdeki yatırımlar ve ekonomik sıkıntılar masaya yatırıldı.

Toplantıda konuşan Vali Ata, 216 yılının ekonomik ve yatırım verilerinden söz etti. Hatay genelinde 2016 yılında 646 adet proje üzerinde çalışıldığını kaydeden Vali Ata, bu projelerin 324’ünün genel ve özel bütçeli kuruluşlarca, 322’sinin Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin imkânlarınca gerçekleştirildiğini, toplam bedeli 4 milyar 663 milyon 747 bin TL olan bu projelerin 2016 yılı ödeneklerinin ise 1 milyar 614 milyon 48 bin TL’dir olduğunu anlattı.

Yatırım İçin Harcanan Ödenek de Şampiyon Milli Eğitim Müdürlüğü

Genel ve özel bütçeli kuruluşların 2016 yılı yatırımları için harcadığı ödenek büyüklüğüne göre; İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 172 milyon 164 bin TL ile birinci sırada, DSİ 6. Bölge Müdürlüğünün 130 milyon 533 bin TL ile ikinci sırada ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün 129 milyon 703 bin TL ile üçüncü sırada yer aldığını anlatan Vali Ata; “Genel ve özel bütçeli kuruluşlarımız ile mahalli idarelerimizin 8 temel sektörde gerçekleştirdiği yatırımlarda, nakdi gerçekleşme en çok %90,2 ile enerji sektöründe oldu. Bunu %90,1 oranla tarım, %68 oranla da ulaştırma sektörü izlemiştir.

koordinasyon toplantısı3

İlimizde 2016 yılında yürütülen 646 adet projeden 324 adedi tamamlanarak hizmete alınmış, 308 adedi devam etmektedir. Devam eden projelerden 245 adedi imalat sürecinde, 22 adedi ihale, 4 adedi sözleşme, 10 adedi proje, 27 adedi planlama aşamasındadır. 14 adet projeye de çeşitli nedenlerle başlanılamamıştır” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaparken, yaşanan sıkıntıların bu yıl yaşanmaması için çaba göstereceklerine de vurgu yapan Vali Ata; “2016 yılı verilerini değerlendirirken projelerin gerçekleştirilme aşamalarında yaşanan sıkıntıların, eksikliklerin doğru tespit edilmesi, aynı sorunların bu yıl tekrarlanmaması için büyük önem taşımaktadır. 2016 yılı verilerini incelediğimizde kamu yatırımlarının nakdi gerçekleşme oranının düşük kaldığını görüyoruz. 2017 yılında daha gayretli çalışılarak nakdî gerçekleşme oranının yükseltilmesi için gerekli tedbirleri tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızın, özellikle belediyelerimizin şimdiden almasını rica ediyorum. Çünkü genel ortalamayı mahalli idareler düşürüyor. Onun için özellikle belediye başkanı arkadaşlarımdan ricam 2017 yılında yapılacak olan yatırımları hızlandırarak zaman kaybetmeden 2017 yılının nakdi ve fiziki gerçekleştirme oranlarının daha yüksek seviyeye çıkartılması için şimdiden planlamaların yapılmasıdır” diyerek belediye başkanlarına seslendi.

Vali Ata’nın konuşmasının ardından Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, ilimizin ekonomik değerlendirmesine yönelik bir sunum yaptı. Toplantı basına kapalı olarak devam etti. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here