“Belediye Yeter ki Hizmet Gelsin Diyor ve Yolumuzu Açıyor”

0
65

bld-doğalgaz1Doğalgaz Çalışmalarıyla İlgili Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Aksagaz tarafından doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantı, İskenderun Belediyesi 1 Nolu Sosyal Tesis’te gerçekleştirildi. İskenderun Belediye Başkanı Dr. Yusuf Civelek, Cumhuriyet Halk Partisi İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı toplantıda, Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, doğalgaz ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

‘İskenderun’da altyapıyı oluşturuyoruz’

Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Yusuf Civelek; “Altyapı olmazsa olmazımızdır. Şimdi İskenderun’da altyapıyı oluşturuyoruz. Altyapı nedir bir kentte altyapı suyu, drenaj kanalları, enerji hatlarının ve insanların tüm ihtiyaçlarının giderilmesi için bir düzenlemedir. Biz İskenderun’da altyapıyı oluşturmaya başladık. Bunda bir hayli yol aldık” dedi.

‘Eşzamanlı çalışma asfaltın yeniden kırılmasını önler’

İçmesuyu şebekesi ve doğalgazın bir arada döşenmesinin asfaltın yeniden kırılmasını önleyeceğini vurgulayan Belediye Başkanı Civelek, “Suyu, drenaj kanalıyla altyapının çoğunu başardık, bir doğalgaz kalmıştı. Aksagaz Bölge Müdürü Metin Bey sorumluluğunu bilen birisi. Kendisine İskenderun için teşekkür ediyorum. Daha önce yapılan anlaşmada abone için başvurana branşman bağlanıyordu, başvurusu olmayana hat çekilmiyordu. Projeyi değiştirdiler. Artık şehir merkezindeki her tarafa aynı su şebekesi gibi orta hattan geçen ana doğalgaz borusuna bütün binalara branşman bağlantılar yapmaya başladılar. Ne kadar çok abone olursa onlar da bu işi daha çok hızlandıracaklar. Şimdi birkaç ekiple devam ediyorlar, branşmanlar çekiyorlar. Yeni su şebekesi ve doğalgaz biten mahallelere biz de asfalta başladık” diye konuştu.

‘Kamu yararı önemli’

Fransa’da doğalgaz ile ilgili eğitim gören Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan, doğalgaz ve doğalgaz çalışmasıyla ilgili bilgilere yer verdi. 2009’dan beri çalıştıklarını üzerinden dört yıl geçtiğini anımsatan Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan; “İskenderun’a gaz arzını sağlamak için İskenderun OSB içinde 100 bin metreküp/h kapasiteli basınç düşürme ve ölçüm istasyonu kuruldu. İskenderun OSB’den şehir merkezine kadar 23 km çelik şebekeyle şehir içine gelebildik. Konutlara ulaşmak için ise yaklaşık 50 km polietilen şebeke çalışması tamamlanmıştır. Şu anda İskenderun’da 2.500 abonemiz vardır. 4 Eylül 2009’da Başkanımın teşrifiyle doğalgazın yakma törenini yapmıştık. O günden bu güne İskenderun merkezinde 50 kilometre şebeke döşendi. İlk etapta Modern Evler, Sakarya, Mustafa Kemal, ismet İnönü mahallelerinde doğalgaz vardır. 13 bin konutun önünde hali hazır doğalgaz bulunmaktadır. Çağdaş, konforlu, ekonomik doğalgaz Avrupa’da uzun yıllardır kullanıyor. Bizim kentimiz de bizim insanımız da buna layıktır. Konforlu yakıttan yararlanmak gerekiyor. 2012 yılı sonuna kadar abone oranının düşük olması nedeniyle yatırımlarda biraz sıkıntı çektik. 2013 yılında yapılacak yatırım çalışmaları ile birlikte toplam 26.256 adet konut doğalgaza kavuşmuş olacaktır. Özel şirketiz abonelik şart, yatırımın biraz geri dönüşü gerekiyor. İskenderun’a 24 milyon 500 bin liralık yatırım yaptık. Bu ciddi rakam… İskenderun’da aldığımız abone sayısı 2.500 şu anda. En az yüzde 40-45 olması lazım. Abone sayısının şu an 6-7 bin civarında olması gerekiyordu. Bu rakam bir yatırımcı için düşük kalıyor ama burada kamu yararını gözetmek önemli. Başkanımıza kenti düşündüğü, vatandaşın cebini düşündüğü için şükranlarımı sunuyorum” dedi.

 Başkan yardımcılarına, Su ve Kanalizasyon Müdürüne, Fen İşleri Müdürüne ve diğer müdürlere teşekkür eden Ceyhan, “Belediyedekiler yeter ki kente hizmet ve yatırım gelsin diyor,  yolumuzu açıyorlar” diye konuştu.

bld-doğalgaz2

Doğalgaz abonelik bağlantı bedeli yaklaşık 398 lira

Abonelikle ilgili halk arasında yanlış ve eksik bilgiler dolaştığına dikkat çeken Aksagaz Hatay-Osmaniye Bölge Müdürü Metin Ceyhan; “Abonelik bedeli 3-4 bin lira diye laf dolaşıyor bu doğru değildir. Doğalgaz abonelik bağlantı bedeli yaklaşık 398 lira. Bu sene taksit uygulaması yaptık. Kredi kartına 31 Temmuz’a kadar başvuranlara 12 taksite böldük. Bu da yaklaşık 33-34 lira gibi bir rakam.  Evde kullandığımız tüpün yarısı bile değil. İskenderun sıcak memleket doğalgaza ihtiyacım yok denilebilir. Şunu açıklıkla söyleyebilirim mutfakta tüp 74 lira ama doğalgaz taş çatlasa aylık 10 lira. Doğalgaz bir sene içinde evde yapılan maliyeti amorti edebiliyor. Evine hat çektiği zaman iki -üç ay soğuk olursa, vatandaşın imkanı yoksa doğalgaz sobası bağlayabilir. Bacaya gerek yok, hermetik sobalar var, direkt ucunu dışarı veriyor. Temiz havayı dışarıdan alıyor. Doğalgazlı sobalar mevcut. İmkânı olmayanlar doğalgazı sobasına bağlayabilir. Mutfağında pişirme amaçlı kullanabilir. İmkânı varsa kombi, kalorifer ısıtma sistemini kurabilir. Bedava güneş enerjisi var. Güneş enerjisi doğalgaz ile entegre çalışabilir. Güneş enerjisiyle ilgili sıkıntı olduğunda,  güneş çıkmadığında doğalgaz vanasını açarsınız bağlarsınız. Doğalgaz ile sıcak suyunuzu elde edebilirsiniz. Doğalgaz kömüre göre, daha rahattır. Kömüre göre yüzde 30 daha ucuz, elektrikten dört kat, tüpgazdan altı kat daha tasarrufludur doğalgaz. Net enerji üzerinden hesaplanan değerler bunlar. Kömürle ısınmada bir de boya badana işi çıkıyor. Bunları katınca doğalgazdan ciddi tasarruf sağlanmış oluyor. Doğalgaz sıcak su, pişirme ve ısınma ihtiyacını karşılar” diye konuştu.

Doğalgazın kamusal hizmet olduğunu belirten Ceyhan; “Elektrik, Telekom, Belediye’nin su işi neyse biz oyuz. Bu hizmeti kapıya kadar getiririz, bakım onarımı, faturalandırması, acil hizmetini yapan firmayız. Yetki verdiğimiz sertifikalı iç tesisat firması var. Doğalgaz kamusal hizmettir. Şirket gelip kazıyor algısı oluşmasın. Doğalgaz boruları döşeniyor. Bu hizmet devam edecektir” şeklinde konuştu.

Konuklara ikramda bulunulan toplantıda, sorular yanıtlandırıldı. Toplantıya katılan muhtarlar da halkın doğalgazla ilgili bilgilendirilmesi konusunda katkıya hazır olduklarını belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here