Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Hatay’daydı

0
192

bakan-hatayda1Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Türkiye’nin yoğun çabaları ile Halep’ten tahliye edilen sivillere yönelik sürdürülen çalışmaları yerinde incelemek için ilimizi ziyaret etti. Hafta sonu gerçekleşen ziyarette Kaynak, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yürütülen çalışmalarla ilgili AFAD Başkanı Halis Bilden’den brifing aldı.

Buradaki toplantıya Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın yanı sıra Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli ve Mahmut Hersanlıoğlu, AFAD Başkanı Halis Bilden, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık, 2’nci Hudut Alayı Komutanı P. Alb. Mehmet Atilla Kayı ve ilgili diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Yardımcısı Kaynak daha sonra sınır kapısına konuşlandırılmış AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi tırında incelemelerde bulundu. Buradaki incelemelerin ardından Kaynak, İHH’nin koordinesinde Suriyeli yetim çocuklar için inşa edilen ve içinde okulu, sosyal alanları, oyun alanları ile villa tipi evlerde yaklaşık 950 çocuğa yuva olacak tesiste yürütülen çalışmaları yerinde gördü.

bakan-hatayda2

Daha sonra Başbakan Yardımcısı Kaynak, Vali Ata ve beraberindekiler Reyhanlı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret ettiler.  Çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kaynak, Halep’ten tahliyelerin başladığı gün de Hatay’ı ziyaret ettiğini belirterek; “Tahliyeler tamamlandıktan sonra da son durumu yerinde görmek, ilgili makamlarla istişare etmek ve durum değerlendirmesi yapmak üzere bugün tekrar gelmiş bulunuyorum. Benle beraber bugün Ankara’dan Afad Başkanımız Halis Bilden ve Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Hasan Aydınlık da geldiler. Hatay Valimiz, sınırdaki hudut güvenlik teşkilatımız, gümrük teşkilatımızla beraber bir değerlendirme toplantısı yaptık” dedi.

Halep’ten başlayan tahliyelerin zaman zaman kesintiye uğrasa da tamamlanmış bulunduğunu söyleyen Kaynak; “Çeşitli tahliye rakamları söylense de bu rakamın 40 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye Cumhuriyeti olarak gerekli tedbirleri alıyoruz” dedi.

bakan-hatayda3

Toplantıda değerlendirdikleri bir başka hususunda Halep’ten tahliyeler tamamlandıktan sonraki süreçte insanların ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı konusu olduğunu belirten Kaynak; “Bu insanlar Halep’ten kendi yerleşim yerlerinden çıktılar ve İdlib’e ve civarına doğru hareket ettiler. Bu insanların gerek barınmaları gerek iaşeleri gerek başlıca insani ihtiyaçları ne olacak? Bu hususu da konuştuk. Zaten Halep’ten tahliyelerin başladığı günden itibaren şu ana kadar Hatay Valiliğimizin koordinesinde çıkışına izin verilen, insani yardım malzemesi taşıyan tam 1010 tır karşı tarafa geçmiştir. 1010 tır içerisinde gerek gıda gerek giyecek gerek sağlık malzemelerinin o tarafta çalışan çeşitli sivil toplum kuruluşları eliyle sağlıklı bir şekilde dağıtımı yapılıyor. Hatay Valiliğimiz bu husustaki koordinasyon görevine bundan sonra da devam edecek” dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ilimiz ziyaretinden sonra Kilis’e geçerek orada yürütülen çalışmaları inceleyeceğini sözlerine ekledi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here