Bahar Bayramı

0
100

Günaydın sevgili okuyucularım nasılsınız bu sabah? İlkokulda iken 1 Mayıs’ta bahar bayramını kutlamak için öğretmenlerimiz bizi kırlara götürürdü. Okulun önünde kocaman otobüsler dururdu sabahın erken’inden. Biz çocuklar rengarenk giysilerimiz, uçucu neşemiz ve heyecanımızla bekleşirdik, kolumuzda yemek sepetlerimiz.

Okul kapısının önünde diğer arkadaşlarımız gelene dek. Akşamdan dua ederdik o gün yağmur yağmasın diye.  Ama inadına sabah yağmasa bile tam kırlar kırmızı gelinciklerin yeşil, mavi kır çeklerinin arasına yayılmışken bütün kaygısızlığımızla aniden bastırırdı bardaktan boşanırcasına. Otobüslere zor atardık kendimizi. Zavallı öğretmenlerimiz çok ıslanırdı hepimizi toparlayana dek. Hevesimiz kursağımızda dönerdik evlerimize ertesi gün boğazımız şişmiş olurdu bu kaçınılmaz sondu en azından bendeniz için.

İlköğretimde asla gönlümüzce kırlara yayılamadık yağmur yüzünden 1 Mayıs’ta, öyle kalmış belleğimde. Büyüyüp de liseye başladığımızda işler değişmişti artık hem içimizde ukde olan kırlara yayılmayı ki şimdiye dek ukdedir. Hem de yeni, yeni oluşan siyasi  fikirlerimizle 1 Mayıs’ın yalnızca bahar bayramı değil İşçilerin birlik ve dayanışma bayramı olduğunu öğrendik.

Ve şahit olduk kanlı bir Mayıslara ve içimizde ukdemizle hiçbir zaman 1 Mayıs’ı bahar, işçi ve dayanışma bayramını olarak kutlayamadık. Yasaklamalar, provokatörler karşılıklı inatlaşmalar derken birlik ve dayanışma günü olan günde ne yazık ki, hepimiz dünya işçileri, yaşam işçileri olduğumuz halde istediğimiz gibi toplaşamıyoruz. Peki ilk ne zaman 1 Mayıs Bahar Bayramı işçi  dayanışma bayramı olarak ortaya çıktı diye sorarsak çok gerilere gitmemiz gerekir. Ta 1856’ya…

Günde 18 saat çalışan taş  ve inşaat işçileri, ilk kez 1856’da Avustralya’nın Melbourne kentinde, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlemişler. Ardından 1 Mayıs 1886’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı.

Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti. 14 Temmuz – 21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem olarak kutlanır.

Ama biz bugün arkadaşlarımızla çocukluk ukdelimizi gidermek için kırlara açılmayı düşünüyoruz ve bizde işçiyiz ve bu işçi dayanışma günüde diğer işçi kardeşlerimize el ele olacağız. 1 Mayıs bahar birlik, beraberlik ve dayanışma bayramımız kutlu olsun. Dilerim bu güne dek yaşadığımız olumsuzlukların hiçbiri yaşanmaz ve birlik beraberlik mesajları yeri göğü kaplar. Sağlık ve sevgiyle kalalım hep birlikte her zaman her koşulda sevgili okuyucularım. Yase

Günün Şiiri

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle 5 Temmuz İlkokulu Öğrencileri’nin 23 Nisan’a dair şiirlerini yayınlamaya devam ediyoruz…

SUDENAZ YILMAZ (3-C SINIFI BEŞ TEMMUZ İLKOKULU)

23 NİSAN GELDİ

Geldi 23 Nisan

Neşe doldu bütün çocuklar

Geldi çocuk bayramı

Sevinçliyiz hepimiz

 

Eğleniriz güleriz

Süsleriz biz her yanı

Geldi çocuk bayramı

Atamın bize armağanı

 

Geldi 23 Nisan

Şimdi hep beraber

Kutlayalım çocuklar

Bu eşsiz bayramı

 

BESTE BAHÇIVAN (3-C SINIFI BEŞ TEMMUZ İLKOKULU)

23 NİSAN

23 Nisan kutlu olsun

Çocukların kalbi coşsun

Bütün çocuklar neşe ile dolsun

 

Biz süsleriz her yanı

Atatürk’ün armağanı

Geldi 23 Nisan

 

MEVLÜDE NUR KELEŞ (3-C SINIFI BEŞ TEMMUZ İLKOKULU)

23 NİSAN

Bugün mutlulukla kalktım

Sabah erkenden

Sevinçle koştum ben

Okuluma doğru

 

Beni saran bu sevinç

Hiç gitmiyor kalbimden

Bitmez bu sevgi

Kutlu bayramımız geldi

 

Balonlarla, bayraklarla süslenmiş

Tüm caddeler ve alanlar

Bayrağını alanlar

Bu güzel bayramı coşkuyla kutluyorlar.

Günün Sözü

Büyük değeri olan şeyler, ucuza mal olmaz. Bulduğunuz şeyin değeri; ararken sarf ettiğimiz emek kadardır.

Emek çekilmiş her şey, değerlidir.

Yorgunluk kadar sağlıklı ve belki de yorgunluk kadar etkili uyku ilacı hemen-hemen yok gibidir.

Emek sermayesiz, sermaye emeksiz olmaz.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here