Ayna Kültür Derneği, Bu Hafta Kurucusunu Ağırladı

0
294

ayna kültür1Her hafta ‘Çarşamba Sohbetleri’nde farklı bir konuk ağırlayan İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği bu hafta İstanbul’dan genel konukları ağırladı.

Nermin Ünsel Ekin ile Derneğin Kurucu Başkanı Kemal Düz’ün konuk olduğu söyleşide, Ziya Ünsel’in kaleme aldığı ‘Acı Deniz’ ve ‘Mutlu Güney’ ile Kemal Düz’ün kaleme aldığı ‘Bir Başka Dünya Hatay’ adlı kitaplar tanıtıldı.

Uzun yıllar İskenderun’da Ferda Kitabevi’nin işletmeciliğini yapan ve pek çok yazarı düzenlediği imza ve söyleşi günlerinde İskenderunlu okuyucularıyla buluşturan, aynı zamanda İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneğinin de kurucularından olan Kemal Düz, İskenderun Gazetesi, Ses Gazetesi ve Hatay Keşif Dergisinde yazdığı yazıları derleyerek hazırladığı ‘Bir Başka Dünya Hatay’ isimli kitabını okurseverlere tanıttı.

Söyleşide ilk olarak ‘Acı Deniz’ ve ‘Mutlu Güney’in yazarı Ziya Ünsel’in kızı Nermin Ünsel Ekin söz aldı. Babasından ve onun yazdığı kitaplardan, deniz aşkından söz eden Nermin Ünsel Ekin; “İlk olarak dedemden söz etmek istiyorum. Dedem Atatürk’ü çok severdi ve onunla tanışma fırsatı da yakalamıştı. 1915 doğumluydu ve Çanakkale’de savaşmıştı. O savaştan döndüğünde ise babam 3 yaşındaydı. Babam Kabataş Lisesi ve ardından Gazi Eğitim Spor Hocalığından mezun oldu. Anadolu’ya tayin oldu.

ayna kültür2

Edebiyat aşığı olduğu için Türkçe öğretmenliği de okudu. Daha sonra Malatya’ya tayini çıktı. Ben Malatya doğumluyum. Malatya’da yaşarken İskenderun, Arsuz ve Soğukoluk’a çok sık gelirdik. Babam tam bir deniz aşığıydı ve biz sadece balık yemek için İskenderun’a gelirdik. Buraların aşığıydı” şeklinde konuştu.

Kendisinin de arkeolog olduğunu kaydeden Ekin; “Ben İstanbul Üniversitesi Arkeoloji mezunuyum. Anadolu bütün dinlerin, inançların, kültürlerin gelip geçtiği, kaynaştığı bir coğrafya. Anadolu’nun ana sembolü Ana Tanrıça’dır, bu zaman içinde değişmiştir” dedi.

Babasının kitabını kısaca özetleyen Ekin; “Okuyucular kitabı okurken, geçmişin izlerini sürecek, günümüz karmaşasından uzaklara dalıp gidecekler” dedi.

Son olarak sevgi ve barış mesajları veren Ekin; “Ülkemizi sevelim, sevgi ve barıştan yana olalım. Daha sağlıklı, huzurlu ve barış dolu günlerde buluşmak ümidiyle” diye konuştu.

Daha sonra söz alan Kemal Düz, Ziya Ünsel’in kitabını yayınlama ve kızı Nermin Ünsel ile tanışmalarının hikayesini özetleyerek; “Ziya Ünsel ismini duyduktan sonra kimdir diye biraz araştırdım. Çocuklarını araştırdım ve Nermin Hanıma ulaştım. Ziya Bey’in çok zengin bir kütüphanesi vardı. Hem Anadolu’yu gezmiş hem de yüzlerce kitap okumuş ve dolayısıyla çok güzel ve etkin bir kalemi var. Nermin Hanımla konuşup Ziya beyin İskenderun ile ilgili yazmış olduğu kitabını yayınlama kararı alık. Uzun çalışmaların ardından size ulaştırdık kitabı.

ayna kültür3

Kitap 1939 yılından sonraki Hatay’ı İskenderun’u anlatıyor. Hatay’dan hoşgörü ve medeniyet kenti olarak bahsediyor. Ayrıştırıcı değil birleştirici bir yapısı olduğunu anlatıyor. Dinlere, mezheplere hiç değinmemiş, güzelliklerini, coğrafyasını anlatmış. Ziya Ünsel’in gözüyle Hatay. O yazmış bizde sizinle, okuyucuyla buluşturmak istedik. İnternette de tanıtımını yapıyoruz. Deniz kültürünü anlatan bir kitap. Başladığınız zaman bırakamayacaksınız. Arsuz’da denizde bitiyor kitap. Yaklaşık üç yıldır uğraşıyoruz. Tarih yazıcılara önemli bir kaynak olacağı kanısındayız. Okuyanlar atalarını kitapta bulabilecek” diye konuştu.

Hatay’a karşı olumsuz bir bakış açısı olduğundan da söz eden Kemal Düz; “Hatay deyince herkesin aklına hemen yemek geliyor. Biz bu kitapla bunu kırmak istiyoruz. Maalesef olumsuz bir bakış var Hatay’a. Nermin hanım Hatay’a gidiyorum dediğinde birçok kişi gitme demiş kendisine. Biz bu olumsuz bakışı değiştirmek istiyoruz. Hatay’ın İskenderun’un güzelliklerini, bilinmeyen yönlerini herkes bilsin istiyoruz” dedi.

Kendi yazdığı kitabı da anlatan Kemal Düz,  uzun yıllar İskenderun Gazetesi, Ses Gazetesi ve Hatay Keşif Dergisinde yayınlanan yazılarını derleyerek kitabı oluşturduğunu söyledi.

Çok sayıda kitapseverle İskenderun İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Harika Yaman’ın da katıldığı söyleşide Nermin Ünsel Ekin babasının kitaplarını, Kemal Düz ise kendi kitabını imzalayarak okuyuculara verdi. Kütüphane Müdürü Yaman da imzalı kitapları kütüphanenin arşivine memnuniyetle koyacağını ifade etti. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here