Ayna Derneğinde Gar Sabunu Yapıldı

0
420

Ayna Kültür Sanat Derneği & Evimiz İskenderun Süpürge Derneği’nin gelenekselleşen ‘Gar Sabunu Yapımı’ atölye çalışması geçtiğimiz hafta sonu yapıldı.

Kazanda kaynatılan malzemeler, iyice özdeşleştikten sonra kalıplara döküldü, soğuduktan sonra ise tek tek damgalanarak kesildi.

Defne yağı, zeytinyağı, kostik ve su karışımının iyice kaynatılmasıyla hazırlanan Gar Sabunu yapımını, derneğe gelenlerde meraklı gözlerle izledi.

Kazan başında malzemeleri sürekli karıştıran ve birbirine iyice özdeşleşmesini sağlayan Usta Ali Kiremit, gar sabunu yapımının görüldüğü kadar kolay olmadığını anlattı. Kiremit; “Defne yağı ve zeytinyağına, suda erittiğimiz kostiği ekliyoruz. Kostik suda eritilmeden yağların içine atılırsa erimez. Sabunun kıvam alması, donması ve köpürmesi için kostik kullanıyoruz. Kaba taslak bir ölçü vermemiz gerekirse, 10 litre yağa 2,5 litre su ve 1.750 gr kostik karışımı ideal bir karışım olacaktır” şeklinde konuştu.

Ali Kiremit ve Ahmet Tümkaya, kaynayan ve iyice kıvam alan sabunu kalıba dökerek iyice yaydı. Sabun soğuduktan sonra ise damgalanarak kesildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here