Artık Dershane Değil ‘Özel Eğitim Kursu’

0
290

uğur temel lisesi1İskenderun Uğur Temel Lisesi Kurucusu Atilla Karakayalı; “Aileler Maddi Açıdan Daha Çok Zorlanacak”

İskenderun Uğur Temel Lisesi Kurucusu Atilla Karakayalı, dershanelerin bundan sonraki süreçteki durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz sene dershanelerin kapatılacağının söylenmesi üzerine belirsizlik oluştuğunu ve bu durumun dershaneleri olumsuz etkilediğini de belirten Karakayalı, yeni yönetmeliğe göre dershanelerin “Özel Eğitim Kursu” adı altında faaliyetlerini sürdüreceğini ve eskisi gibi dershanecilik şekli yapılmayacağını belirtti. Atilla Karakayalı bu şekilde ailelerin maddi açıdan daha da zorlanacağına da işaret etti.

Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerin özel okula dönüşmesine dair yasayı iptalinin ardından, günlerdir süregelen belirsizlik sona erdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın konuyla ilgili hazırladığı yeni yönetmelik belli oldu. Yönetmelikteki düzenlemelerle ilgili bilgiler veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin, yönetmelikte belirtilen şartları karşılayabildikleri takdirde “özel öğretim kursları” olarak faaliyet göstereceklerini söyledi.

Anayasa Mahkemesi; “Eğitim Öğretim Hakkı İhlal Edilemez

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının gerekçesinde “Devlet, dershaneye yasal statü verdi, dershaneler kapatılamaz. Eğitim-Öğretim hakkı ihlal edilemez” denmişti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da hazırlanan yeni yönetmelikle birlikte “Dershaneler, özel öğretim kursu adı altında tanımlandı” açıklamasında bulundu.

Yapılan açıklamaların ardından dershanelerin geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İskenderun Uğur Temel Lisesi Kurucusu Atilla Karakayalı; “Anayasa Mahkemesi, dershanelerin kapatılmaması yönünde CHP’nin verdiği iptal gerekçesini onayladı. Hükümetin çıkardığı kararı iptal etti. 1 Eylül 2015 tarihinde dershanelerin kapatılacağı yönünde karar verilmişti. Verilen bu karar, dönüşüm yapan ve yapmayan dershaneleri, öğretmenleri ve öğrencileri de olumsuz etkiledi” dedi.

Kurs Merkezleri Sadece 3 Ders Verebilecek

Dershanelerin “Özel Eğitim Kursu” adı altında toplandığını, bu işletmelerin sadece 3 dersten kurs verebileceğini ve bu durumun öğrenci ailelerini maddi açıdan daha çok zorlayacağını belirten Karakayalı; “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı yaptığı açıklamalarla tartışmalara son verdi. Dershanelerin ‘Özel Eğitim Kursu’ adı altında toplanacağını ve eskisi gibi dershanecilik şekli yapılmayacağını söyledi.

Peki, bunun yerine ne geldi? Dershanelerin yerini kurs merkezleri aldı. Kurs merkezleri sadece 3 ders verebilecek ve bu dersleri kendileri seçebilecek. Eğer dershanelerde 3 dersten fazla kurs verilirse ruhsatları iptal edilecek. Öğrenci 3 dersi A kurs merkezinden, diğer 3 dersi B kurs merkezinden alacak. Bunun maliyeti daha fazla olacağı için aileler maddi açıdan daha çok zorlanacak” diye konuştu.

Devlet Okulları da Hafta Sonu Kurs Verebilecek

Devlet okullarının ve dönüşüm yapan temel liselerin de hafta sonları kurs verebileceğini söyleyen Karakayalı, devlet okullarının kurslarına yine fazla talep olmayacağını belirterek şunları söyledi;

“Temel liseler,  yani dershanecilikten dönüşüm yapan liseler de hafta sonları normal ders saatleri dışında kurs verebilecek. Devlet okullarına da hafta sonları kurs açma yetkisi verildi. Fakat pedagojik olarak da kanıtlanmıştır ki öğrenciler bu kurslardan verim alamıyor. Çünkü hiçbir öğrenci hafta içi gittiği, sürekli olarak içinde bulunduğu ortama hafta sonları da gitmek istemez. Bu da öğrenciler de başarısızlığa yol açıyor.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here