Arsuzlu Kadınlar Tek Yürek Oldu

0
142

arsuz-kadınlar günü1Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha öncülüğünde, üç ayrı alanda  düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde Arsuzlu kadınlar büyük bir dayanışma ve güç birliği örneği sergiledi. Kadınların cinayete, şiddete, istismara, tecavüze, cinsiyet ayrımcılığına karşı olduklarını tek ses ve tek yürek alanlardan haykırdıkları etkinliklere Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ve eşi Selda Culha, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, CHP Arsuz Kadın Kolları Başkanı Remziye Berkyürek, belediye başkan yardımcısı Ali Yavuz, Dr. Riyat Kırmızıoğlu ve eşi Dr. Selda Kırmızıoğlu, Sonay Aykut, belediye meclis üyeleri, belediyedeki kadın çalışan personel de katıldı. Arsuz Belediye Binası, Konacık Mahalle Meydanı ve Karaağaç Hizmet Binası olmak üzere üç ayrı noktada gerçekleştirilen etkinliklerde kadınların baş tacı edildiği bir Türkiye özlemi dile getirildi.

“Kadınlar, 365 gün değer görmeli”

Kadınların şiddet görmediği, tecavüze uğramadığı, sesini hiçbir dayatmaya maruz kalmadan özgürce haykırabildiği günler dileğiyle, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayan Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha; “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların daha özgür, daha eşit ve daha yaşanabilir bir dünya adına verdikleri mücadelede hayatını kaybeden tekstil işçilerinin azimli mücadelesinin eseridir. Kadınlar, yalnızca bir günü değil, cinayete kurban edilmediği, kadın-erkek eşitliğinin tartışılmadığı, şiddete ve tecavüze uğramadığı, sosyal, siyasal, sanatsal ve her türlü alanda birey olarak kabul edildiği, negatif ayrımcılığa uğramadığı yılın 365 günü değer görmelidir.

arsuz-kadınlar günü2

Kadınlar arkamızda değil, şu anda olduğu gibi her zaman yanımızda olmalıdır… Kadınlarımızın baş tacı edildiği bir Türkiye özlemiyle tüm kadınlarımızın bu anlamlı günlerini kutluyorum” dedi.

Türkiye’deki kadın cinayetleri ile ilgili kötü tabloyu istatistikî verilerle ortaya koyan Başkan Culha, “Haberleri dinlediğimizde her gün şiddet ve cinayet olaylarıyla içimiz daha da acıyor. En son geçen yıl yaşadığımız Özgecan Aslan cinayetinin travmasını, bu yıl Cansu Kaya cinayetiyle yeniden yaşadık. Ülkemizde 2002-2015 yılları arasında cinayete kurban giden kadın sayısı 5406’dır. Bu rakam, tam bir katliamdır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye Cinsiyet Eşitliği’nde 142 ülke arasında 125’inci sırada yer aldı. Onayı olmadan evlendirilen kadın oranı %6,9. Türkiye’de yaşayan her 2 kadından 1’i fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açıklanan TÜİK verilerine göre okuma yazma bilmeyen her 5 kişiden 4’ü kadın…  Ancak, sadece eğitim düzeyi düşük olan kadınlar şiddete maruz kalmıyor. Eğitim düzeyi daha yüksek olan kadınlar arasında bile her 10 kadından 3’ü eşleri tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmıştır. Bu istatistiki bilgilerdeki kötü tablonun yaşanmaması dileğiyle, şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm kadınlarımızın ve genç kızlarımızın aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, bütün kadınlarımıza sağlıklı, huzurlu, şiddetsiz, eşitlik dolu günler diliyorum” şeklinde konuştu.

arsuz-kadınlar günü3

“Kadınları yok sayanlara karşı alanlardayız”

CHP Kadın Kolları Başkanı Remziye Berkyürek de yaptığı konuşmada Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel sürecinden bahsederek; “Bugün, sosyal, siyasal ve ekonomik anlamda bizi yok sayanlara karşı buradayız. Kadınların attığı kahkahadan, sokaktaki yürüyüşüne, kaç çocuğu doğuracağından, kıyafetine ve kürtaj hakkına kadar karışanlara fırsat vermeyeceğimizi duyuruyoruz. Kadına şiddet, taciz ve tecavüz vakaları günden güne artarken, bunları önleyecek yasalar çıkartılmalı, suçlular devlet tarafından korunmamalı ve en ağır cezaları almalıdır. Son 7 yılda yüzde 1400 oranında çok ciddi ölçüde artan kadın cinayetlerinin sorumlularını hepimiz biliyoruz. Değerli kadın arkadaşlarım; Bizler bu eşitsizliklere ve adaletsizliğe karşı kadın dayanışmasıyla daima bir arada olmalı ve birlikte hareket edip, her daim sesimizi yükseltmeliyiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Nazım Culha ve eşi Selda Culha, etkinliklere katılan tüm kadınlara kırmızı karanfil ve kadınlar için özel olarak hazırlanan hediyeleri dağıttı. Kadınların büyük sevgi seliyle karşılaşan Culha Çifti daha sonra, tarlada çalışan, sokakta yürüyen, işyerlerinde bulunan kadınları da unutmayarak, hem 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı, hem de hediyelerini takdim etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here