“Aracın Aranmasını Hatay Valisi mi Engelledi?”

0
57

mühimmat yüklü tır2Kırıkhan’da Ele Geçirilen Mühimmat Yüklü Tırla İlgili Tartışmalar Sürerken CHP’den Ortalığı Karıştıracak Bir İddia Ortaya Atıldı…

İlimizde mühimmat dolu tır bulunduğu iddiaları CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, olayla ilgili yeni iddiaları gündeme getirerek; “Jandarmanın aracı aramak istemesi üzerine Hatay Valiliği’nin devreye girerek yazılı talimatla aramayı önlediği duyumu doğru mudur? Hatay Başsavcısı ve Terörle Mücadele’den Sorumlu Adana Başsavcı Vekili Özcan Şişman’ın da olay yerine gelmesine rağmen Jandarmanın ‘Valinin yazılı talimatı var aracın aranması kesinlikle mümkün değil’ dediği ve bu noktada karşılıklı olarak hazırlanan tutanakların ardından aracın arama yapılmadan salıverildiği iddiası doğru mudur?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Umut Oran’ın Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

“Jandarmanın aracı aramak istemesi üzerine Hatay Valiliği’nin devreye girerek yazılı talimatla aramayı önlediği duyumu doğru mudur? Bunun üzerine arama iznini veren ilgili Hatay Cumhuriyet  Savcısı ile birlikte Hatay Başsavcısı’nın olay yerine gelerek arama yapılmasında direndiği bilgisi doğru mudur? Jandarmanın yine de aramayı önlemesi üzerine Terörle Mücadele’den Sorumlu Adana Başsavcıvekili Özcan Şişman’a haber verildiği araç başına gelen Özcan Şişman’ın da aracın aranmasını sağlayamadığı, Jandarmanın “Valinin yazılı talimatı var aracın aranması kesinlikle mümkün değil” dediği ve bu noktada karşılıklı olarak hazırlanan tutanakların ardından aracın arama yapılmadan salıverildiği iddiası doğru mudur? Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden Kilis Öncüpınar sınır kapısı istikametine giderken Kırıkhan ilçesi yakınlarında dün durdurulan ve içerisinde MİT görevlisinin de bulunduğu TIR’da çok sayıda silah, mühimmat, hücum yeleği ve elektronik malzeme bulunduğu iddiası doğru mudur? TIR’da bir MİT mensubu bulunduğu ve jandarmanın araçta arama yapmasını önleyerek aracın ‘kendi kontrollerinde olduğunu’ söylediği iddiası doğru mudur?

MİT Gözetiminde Yapıldığı İddiaları Doğru mu?

Bu TIR’da arama yapıldı mı, aramaya dair tutanak tutuldu mu, arama sonucunda ne ele geçirilmiştir? Olayla ilgili olarak birisi Suriye uyruklu 3 kişinin gözaltına alındığı doğru mudur, gözaltına alınanların isimleri nedir? Suriye ile bozulan ilişkiler nedeniyle sınırdan sıklıkla silah ve mühimmat kaçırıldığı bu kaçakçılığın MİT gözetiminde yapıldığı iddiası doğru mudur? Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) personeli olup da 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana Başbakanlıkça hakkında soruşturma/yargılama izni verilen kişi sayısı ayrı-ayrı kaçtır? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana soruşturma/yargılama izni istenen MİT personeli sayısı ayrı-ayrı kaçtır? 1 Ocak 2003 tarihinden bu yana yargılanarak, aldığı cezası kesinleşen ve meslekle ilişiği kesilen MİT personeli sayısı kaçtır?”

Ediboğlu; “Konuyla İlgili Kamuoyunu Aydınlatacak mısınız?”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu da, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, MİT görevlilerinin tırda arama yaptırmak istemediklerinin doğru olup olmadığını sordu. Ediboğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“TIR’da silahların bulunduğu iddiası ile yetki açısından bilgi verilen Adana Özel Yetkili Mahkemesi Savcısı, gelişme üzerine Kırıkhan’a gelerek, aracın aranmasını isterken, Hatay Valiliği ile MİT görevlilerinin arama yaptırmak istemedikleri doğru mudur? Araçta bulunduğu belirtilen MİT görevlilerinin gözaltına alınmasının Başbakanlık iznine bağlı olması nedeniyle gözaltına alınamadığı iddiası doğru mudur? Bunun üzerine iki yetki arasında kalan Jandarma yetkililerinin ise yazılı emir istediği doğru mudur? Tartışma ve yetki kavgasının yaklaşık iki buçuk saat sürdüğü, bunun üzerine Hatay Valisi imzasıyla Kırıkhan Kaymakamlığı aracılığı ile gelen yazılı emirde ‘aracın aranmaması’ talimatının verildiği doğru mudur? Savcılık ve Hatay Valiliği arasında kalan Kırıkhan Jandarma Komutanı’nın ise Hatay Valisi’nin yazılı emri üzerine ihbar işlemini durdurduğu ve aracın aramasını yapmadan askerleri bölgeden çektiği iddiası doğru mudur?

İhbar üzerine başlatılan işlemde aracın Hatay Valiliği’nin yazılı emriyle aranmaması hem Jandarma Komutanı hem de Adana Özel yetkili Savcı’sı tarafından tutanak altına alınmış mıdır? Silah taşıdığı iddia edilen ve Reyhanlı’dan geldiği bilinen TIR’ın yeniden Reyhanlı’ya döndüğü doğru mudur? Doğru ise, TIR’da olduğu iddia edilen çok sayıda silah, mühimmat ve füze başlığı Suriyeli muhaliflere mi götürülüyordu? MİT ve Hatay Valiliği denetiminde Suriye’ye gönderildiği iddia edilen mühimmat ve füze başlıkları resmi tutanaklar arasına girmiş ise, bu tutanak kayıtları Türkiye’nin başını ağrıtmaz mı? Tüm bu konular ile ilgili kamuoyunu aydınlatmayı düşünüyor musunuz?”

Dudu; “Jandarma Tırı Aramayı Başaramadı”

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu da, içerisinde mühimmat olduğu öne sürülen TIR ile ilgili Twitter hesabından iddialarda bulunarak; “Savcının ısrarına rağmen adli kolluk görevi yapan jandarma TIR’ı aramayı başaramadı. Hatay Valisi’nin yazılı talimatı üzerine TIR aranmadı” dedi. Dudu, gün içerisinde konuyla ilgili paylaşımlarda bulunmayı sürdürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, aynı konuda Başbakan’ın yanıtlaması isteği ile TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here