“Amaç, Olası Bir Afeti En Az Hasarla Atlatabilmek”

0
103

bld-afet semineri1‘Afete Hazır Türkiye’ Projesi Kapsamında Temel Afet Bilinci Konulu Eğitim Düzenlendi

İskenderun Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nce (AKOM) Hatay İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü eğitmeninin katılımıyla eğitim düzenlendi. Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever’in verdiği ‘Temel afet bilinci’ konulu eğitim, İtfaiye Müdürlüğü binasındaki AKOM biriminde gerçekleştirildi.

Afete Hazır Türkiye Projesi kapsamında sivil toplum örgütü temsilcileri için düzenlenen eğitime, AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Ebubekir Albaharlar, Aksagaz Doğalgaz Acil Ekip Personeli İlhan Karahan, İskenderun Belediyesi AKOM birimi görevlileri de katıldı.

Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, temel afet bilinci eğitiminde, slayt desteğiyle AFAD’ın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Eğitim programının birinci adımının temel afet eğitimi olduğunu, afet kültürü anlamında farkındalık oluşturmak için verildiğini, daha sonra beceriye dayalı eğitim gerçekleştirildiğini vurgulayan eğitmen Yasemin Cansever; “Daha sonra toplumsal anlamda birlikte hareket etmek adına gönüllü olabiliyorsunuz” dedi.

Afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler olarak üçe ayrıldığını, ilk 72 saatin altın saatler olarak değerlendirildiğini belirten Temel Afet Bilinci eğitmeni Yasemin Cansever, Van depreminden örnek vererek, her bireyin hazırlığını tam anlamıyla yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de afetlere göz atıldığında, en fazla insanların depremden etkilendiğini, Hatay’ın birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirten eğitmen Cansever; “Bu yüzden biz önceliği depreme veriyoruz” dedi.

Mahallelerdeki Riskler Belirlenmeli

Afet öncesi olarak ilçelerde, mahalledeki riskleri belirlemek gerektiğini belirten Cansever; “Yürüme mesafesinde yeşil alan var mı? İşe, okula gidip geliyoruz. Tehlikeli madde bulunduran işyerleri var mı, dar yollar, çıkmaz sokaklar, çok eğimli yollar var mı? Enerji nakil hatları yeraltından mı yer üstünden mi geçiyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

bld-afet semineri2

Afet hazırlığında toplumsal güç birliğinin önemli olduğunu söyleyen Cansever; “Ne bireyler tek başına bir şey yapabilir ne devlet, ne üniversiteler, ne sivil toplum kuruluşları. Eğer birlikte çalışırlarsa bir güç birliği elde edebilirler” dedi.

Deprem anında kesinlikle paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Hatay İl AFAD Temel Afet Bilinci Eğitmeni Yasemin Cansever, “Balkon, merdiven ve asansörlerden kesinlikle uzak durmak gerekiyor. Sarsıntı anında ‘çök-kapan- tutun’ hareketi en güvenli hareket. Sizi koruyan, sağlam nesnenin yanında çöküp kafanızı tutuyorsunuz” diye konuştu.

Artçı Deprem Mutlaka Olur…

Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olduğuna dikkat çeken Cansever; “Sarsıntılardan sonra oluşabilecek yangın riskini azaltmak için gaz vanası kapatılıyor. Elektrik sigortası kapalıysa açmıyoruz, açıksa kesinlikle kapatmıyoruz. Dökülen tehlikeli maddeleri temizliyoruz. Kibrit, çakmak yakmıyor, elektrik düğmesine dokunmuyoruz. Camları, kapıları açıyoruz. Yangın başlamadıysa hemen binayı terk ediyoruz” şeklinde konuştu.

İskenderun Belediyesi AKOM Birimi Görevlisi Emine Gül de; “Biz belediye olarak mahalle-mahalle toplanma alanlarını belirledik. Bulunduğunuz mahallede en yakın toplanma alanlarına AKOM sitesinden çok rahat ulaşabilirsiniz. Olası afette nerede toplanılması gerekiyor, nerede çadırlar kurulacak onlar belli” dedi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile İskenderun Belediyesi’nin ‘Depreme dirençli yerleşim yeri İskenderun’ projesi kapsamında, İskenderun’un pilot bölge seçildiğini anımsatan AKOM Birimi Görevlisi Selim Köşkeroğlu ise; “Amacımız kurum olarak afetten önce alınması gereken önlemleri alıp, gerekli organizasyonları sağlayıp, afet sırasında yapılması gereken müdahaleler, afet sonrasında neler yapılmasının planlamalarını yapıp, olası bir afeti en az hasarla atlatabilmek. AFAD’ın da amacı bu” dedi.

Gerçekleştirilen ‘Temel afet bilinci’ konulu eğitimin ardından belediye personeline ayrıca ‘Afete Hazır Türkiye’ projesi kapsamında eğitim de verildi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here