“Altın Tahvili” İçin Talep Toplama İşlemi Başlıyor

0
117

Ziraat Bankası İskenderun Şube Müdürü Fatih Ay; “Amaç, Yastık Altında Bulunan Altınların Ekonomiye Kazandırılması”

Ziraat Bankası İskenderun Şube Müdürü Fatih Ay ve İskenderun Ziraat Katılım Şube Yöneticisi Mehmet Erdem İskenderun Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret ederek, Hazine Müsteşarlığı’nın yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak adına başlattığı ‘altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası’ ihracı konusunda açıklamalarda bulundular.

İGC Başkanı Veysel Cıncık ve yönetimi tarafından karşılanan Ay ve Erdem, basın aracılığıyla kamuoyuna önemli açıklamalarda bulundular.

Ziraat Bankası İskenderun Şube Müdürü Fatih Ay, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının talep toplama işleminin İskenderun’da 23-27 Ekim arasında eksperler gözetiminde gerçekleştirileceğini belirtti. Ay, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının 2 yıl vadeli olacağını kaydederken, yıllık yüzde 2,40 getiri oranına sahip olduğuna dikkat çekerek, ayrıca herhangi bir komisyon ücreti veya vergi kesintisinin yapılmayacağına vurgu yaptı.

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası yatırımcılarına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden kupon veya kira bedeli ödeneceğini de belirten Ziraat Bankası İskenderun Şube Müdürü Fatih Ay; “Altın tahvili, Hazine Müsteşarlığı’nca teslim alınan hurda altın karşılığı çıkartılacak, yatırımcısına 6 ayda bir kupon faiz getirisi kazandıracak. Devlet iç borçlanma senedi, altına dayalı kira sertifikası aynı yöntemle yatırımcısına 6 ayda bir kira getirisi kazandıracak faizsiz tahvillerdir. Hazine Müsteşarlığınca finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla Ekim ayı boyunca, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecektir. İskenderun Şubemizce 23-27 Ekim tarihleri arası talep toplama işlemleri gerçekleştirilecektir. 

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası için talep toplama döneminde sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Hurda altınlar kabul edilirken eksperler darphane tarafından basılan altınları adet olarak, diğer altınları tartarak herhangi bir ıskontoya tabi tutmadan değerini hesaplayacaktır. Üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın ve ayrıca Reşat altınlar eksperler tarafından kabul edilmeyecektir. 

Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikasının vadesi 2 yıl olup, yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli olarak TL cinsinden kupun/kira bedeli ödenecektir. Söz konusu 6 aylık getiri oranı yüzde 1,2 (yıllık yüzde 2,40) olarak belirlenmiş olup senedin vadesi boyunca sabit kalacaktır” şeklinde konuştu.

Açılan hesaplardan müşteriden hesap işletim ücreti ya da MKK komisyonu kesilmeyeceğini de ifade eden Ay; “İhraçla sağlanan getiriler gelir vergisinden muaf tutulacaktır. Müşteriler vade tarihinden önce isterlerse altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir. Müşterilerin vade tarihinden önce altın tahvilini veya altına dayalı kira sertifikasını bir başka gerçek kişiye satmak veya devretmek istemesi durumunda, alıcı adına bankamızda yatırım hesabı açılması ve şubemizde işlemin gerçekleştirilmesi yeterli olacaktır.

Ayrıca yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası’na satabilir ve karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir. 

İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) senetlerin bankaya satılmak istenmesi durumunda, yüzde 1,50 oranında iskonto oranı uygulanacak, ihraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır.

Vade sonunda müşterilerimiz altınlarını talep etmeleri halinde tercihlerine göre 1 kg’lık külçe altın olarak veya Darphane tarafından basılan çeyreklik cumhuriyet ziynet altını olarak da teslim alabileceklerdir. Türkiye genelinde yapılacak talep toplama işlemlerine ilişkin bilgilere, Hazine Müsteşarlığı (www.hazine.gov.tr) ve Ziraat Bankası (www.ziraat.com.tr) internet sayfalarından ulaşabilecek olup, bu çerçevede altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının ülkemize hayırlı olmasını dileriz” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ay, Dünya Altın Konseyi’ne göre, Türkiye’de hane halkının yaklaşık 145 milyar dolarlık (2.500 ton) yastık altı altın birikimi olduğu hesaplandığını da sözlerine ekledi.

İGC Başkanı Veysel Cıncık, Ay ve Erdem’e ziyaretleri ve halkı bilgilendirmelerinden dolayı teşekkür etti. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here