Ali Aygün; “İskenderun’a ‘Gümrük Laboratuarı’ Kurulmalı”

0
325

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün; “İskenderun’a ‘Gümrük Laboratuarı’ Kurulmalı”

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, İskenderun Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ederek, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

İGC Başkanı Veysel Cıncık, İkinci Başkan Rızkullah Terbiyeli ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Aygün, bölge müdürlükleri bünyesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Ziyaretten ötürü Aygün’e teşekkür eden İGC Başkanı Veysel Cıncık; “Biz gazeteciler olarak çalışmalarınızda her zaman yayınızdayız. Halkımızı bilgilendirmek için görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Geldiğinizden bu yana yaptığınız başarılı çalışmaları yakından izliyoruz ve devamını diliyoruz” dedi.

İlk olarak Mersin Limanı’nın İskenderun’dan daha çok çalışmasının nedenini açıklayan Aygün, İskenderun’un eksiğinin gümrük laboratuarı olduğunu söyledi. İskenderun’a gümrük laboratuarı kurulmasıyla ilgili bakanlıkla görüştüklerini, hatta destek veren firmaların da listesini bakanlığa gönderdiklerini kaydeden Aygün; “Bizdeki eksik, ‘gümrük laboratuarı’nın olmaması. Buradaki ihtiyacımızı Bakanlığımıza bildirdik. Maddi destek olacak firmalarımızı da bildirdik. Bakanlığımız incelemeyi sürdürüyor. Henüz karar vermiş değil. Kurulursa bölgemiz için çok hayırlı olur. Duyumumuza göre ya İskenderun’da ya da Gaziantep’te kurulabilirmiş. Özellikle iş adamlarımız bunu takip etmeli. İskenderun’a kurulmasıyla ilgili bir lobi oluşturulmalı. Buranın potansiyeli çok yüksek” şeklinde konuştu.

İstihbarat müdürlüklerindeki işleyişi anlatan Aygün; “2 tane kaçakçılık ve istihbarat müdürlüğümüz var. Birisi Cilvegözü’nde diğeri İskenderun’da. Cilvegözü Müdürlüğümüz sadece Cilvegözü Kapısından sorumlu. Ancak, İskenderun Bölge Müdürlüğü Osmaniye dahil olarak Ceyhan’dan Yayladağı’na kadar olan bölgeden sorumlu. Bu arada İskenderun Kaçak İstihbarat Müdürlüğü’ne bölge amirimiz Fikret Yakut arkadaşımızı atadık. Geldiğimde gördüm ki, kaçakçılık bölümü sadece LİMAK Limanı’nda aktif olarak çalışıyor, onun dışında yok gibi. Diğer 8 iskelemizde de çalışmalar yaptık. Osmaniye dahil olmak üzere kaçak araç yakaladık. Arama hangarları oluşturuyoruz. Diğer iskelelerimizde de istihbarat ekiplerimizi görevlendirdik. Risk analizi şubemizde de farklı personelleri görevlendirdik. Bunların yanı sıra ödül ve ceza sistemimiz var” diye konuştu.

Ciddi Bir Vergi Kaybını Engelledik

Göreve geldiğinden bu yana hayali ihracatla karşılaşmadığını ancak vergi kaçırmaların olduğunu kaydeden Aygün; “Ciddi bir vergi kaçağı tespit ettik. Sadece bu bölgede değil Bandırma ve diğer birkaç gümrük idaresinde de yapılan vergi kaçakçılığını Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü sonradan kontrol şubesi olarak biz tespit ettik. Bakanlığımıza bildirdik ve ciddi bir vergi kaybını engellemiş olduk.

Kaçakçılık konusunda ihbarda bulunanlara ödül de verilmektedir. Biz de teknik donanımlarımızı arttırmaya çalışıyoruz. Örneğin Limak’da araç x-ray cihazımız bulunmakta ve ikincisi talep edilmiştir. Bakanlığımız 2 ay önce de eşya x-ray cihazı gönderdi. Şu anda faaliyette” dedi.

Düzgün Çalışmayanlar Kaybeder

Müdürlük bünyesinde aylık uzlaşma toplantıları düzenlediklerini söyleyen Aygün; “Bilerek ya da bilmeyerek devletten vergi kaçırmış ya da gümrük mevzuatına aykırı hareketlerde, usulen hatalarda bulunmuş kişiler, bunları uzlaşarak çözmek isterse belli bir limite kadar gümrük müdürlerimiz karar verir, o limiti aşınca bölge müdürü karar verir. Bizim limitimizi de aşınca bakanlık karar verir. Bu çerçevede aylık uzlaşma toplantıları yapıyoruz. Ve şu ana kadar uzlaşma toplantılarına girip uzlaşmadan çıkan olmadı.

Türkiye’de çok sayıda gümrük var. Biz devlet memurları olarak gümrük mevzuatları hükümlerini uygulamak zorundayız. Uygulamazsak sıkıntılar iş adamlarının başını ağrıtır, gümrük personellerinin siyasetçilerin başını ağrıtır. Düzgün çalışan toplumlar uzun vadede kazanır. Düzgün çalışmayanlar uzun vadede hep kaybeder” diye konuştu.

Aygün artık her şeyin şeffaf ve online yürütüldüğünü ifade ederken, yakalanan eşyaların satışa sunulduğunu, herkesin bu satışa katılabileceğini, uygun teklif verenin de eşyayı alabileceğini ifade etti.

Amanos tünelinin açılması halinde Doğu ve Güneydoğu pazarının İskenderun’a açılacağını, Belen otobanının Cilvegözü’ne ulaşması ile de Ortadoğu pazarının bu bölgeye açılacağını ifade eden Aygün, İskenderun’un geleceğinin parlak olduğunu vurguladı.

Resmi Binamız Yok

Sıkıntılardan birinin de müdürlüklerinin resmi bir binasının olmaması olduğunu ifade eden Aygün; “Şu anda bizim Bölge Müdürlüğü binamız resmen yok. Talep ettiğimiz yer de kabul edilmedi. Milli Emlak Müdürlüğü ile görüşerek şehir merkezinde bir arsa talep ettik ama olmadı. İskenderun Belediyesi’nden talebimiz var. Birkaç alternatif görünüyor ama henüz netleşmedi. Alternatiflerden birisi oturduğumuz yer. Bölge müdürlüğü binasının yanına 5 kat izin verilirse o kadar kat yapalım. Tasfiye işletme müdürlüğü, kaçakçılık istihbarat müdürlüğü, ayrıca kaçak eşya ambarı ve eğer kurulursa laboratuarının yer alacağı ‘Gümrük Külliyesi Kompleksi’ şeklinde yapmayı düşünüyoruz. Kalıcı bir çözüm olacaktır bu. Belediye Başkanlığının bize cevap vermesiyle Bakanlığımızla görüşüp, derhal harekete geçeceğiz. Çünkü 2017’de bunun için ödeneğimiz mevcut” şeklinde konuştu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here