Alevi Kanaat Önderlerinden, Ergin’e Sert Tepki

1
90

ergin'e büyük tepkiBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında geçtiği iddia edilen ses kaydı Alevi cemaatini ayağa kaldırdı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kanunu’na muhalefetten Aydın Doğan aleyhine açılan davada beraat kararı verilmesinin ardından yapıldığı iddia edilen görüşme kaydında, Erdoğan olduğu öne sürülen kişi ‘Bak dava görüldü, yani kararı verdi adam’ diyor. Ergin, yanıt olarak ‘Mahkemenin hâkiminin Alevi olduğu yönünde bir bilgi de vardı’ ifadesini kullanıyor.

‘Alevi’ olarak bahsedilen hâkimin İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi hâkimi Abuzer Kara olduğu ortaya çıkarken, konuyla ilgili görüşü alınan Hâkim Kara; “Alevilik-Sünnilik günümüz koşullarında konuşulacak konular değil” dedi.

Gündemi sarsan ses kaydına başta Alevi kanaat önderleri olmak üzere sert tepkiler de geldi. Alevi Bektaşi Federasyonu eski Başkanı Ali Balkız; “Bir yargıcın önüne bir dosya geliyor, tartıyor ve adaletin terazisine bırakıp karar veriyor. Bu yargıcın Alevi, Sünni, Türk, Kürt, imanlı, imansız, Şafi, Hanefi olduğunun bir anlamı olabilir mi? İnsanların yaptıkları işlere, o kişiye liyakatleri değil de, hangi sıfatı taşıdıklarına bakarak değerlendirmek ilkel bir şey. Ne yazık ki, AKP’de ve devlette bu merak var” dedi.

Ergin’in Hatay Belediye Başkan adayı olduğuna da değinen Balkız; “Hatay’da Alevi, Sunni, Ermeniler, Yahudiler, Katolikler, Araplar, Türkler, Kürtler, Hanefiler, Nusayriler iç içe yaşıyorlar. Ne yüzle bakacak oradaki hemşerilerine. Başbakan bunu alışkanlık haline getirdi de Ergin orada nasıl oy isteyecek” diye konuştu.

Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu da Ergin’in konuşmasıyla Alevilerin kimliklerinden dolayı fişlendikleri gerçeğinin ortaya çıktığını savundu.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel ise, “Başbakan’ın Alevilerle ilgili bugüne kadar sürekli nefret suçu işlemesi, kindar davranması, ötekileştirmesi, yer yer hakaret etmesi Alevilerce bilinen bir gerçek. Bu kişiler fişlendiklerini de biliyorlar. Bizim için yeni değil ancak Türkiye ve dünya kamuoyu açısından bir ibretlik vesikası oldu” dedi.

1 YORUM

  1. Dürüst hakim, bir karari adil bir sekilde verir. Adilce verilen karardan dolayi bu karari veren hakimi; hangi din, mezhep veya dünya görüşüne göre verdiğine dair katagoriye ayirmak, en ilkel ve gerici bir düsüncedir. Bu sakat dü$ünce ancak Cag DI$I kalmi$ ki$ilere aittir. Z.K.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here