9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü!

0
118

sigara günü1Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü“Tüm Vatandaşlarımızı Sigara Bırakma Polikliniklerine Davet Ediyoruz”

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü, “ 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada sigara içen tüm vatandaşları Sigara Bırakma Polikliniklerine davet etti.

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri  tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında 1987 yılından bu yana “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü”  tüm dünyada anlamlı ve önemli bir gün olarak değerlendirildiğini hatırlatan Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri; “Ülkemizde de aynı tema ile farklı etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl 9 Şubat günü sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç günü olabilir. Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteği de büyük öneme sahiptir” denildi.

Sigaranın önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çeşitli fiziksel, sosyal ve ekonomik olumsuz sonuçlara yol açan ciddi bir bağımlılık olduğunu vurgulayan yetkililer; Kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülmektedir. Sigara kullanımı gelişmiş ülkelerde alınan önlemler ve toplumun bilinçlenmesi sonucunda giderek azalma eğilimi göstermektedir.

İlimizde Antakya ve İskenderun KETEM’de ve İskenderun Devlet Hastanesinde birer adet olmak üzere toplam 3 adet sigarayı bırakma polikliniği mevcuttur. Bu merkezlerde görev yapan sağlık çalışanları tütün kontrolü konusunda eğitim alarak vatandaşlara destek olmaktadır. Bu merkezlerde farmakolojik tedavi başlayan hastalara da ilaçları ücretsiz olarak temin edilmektedir. 2016 yılı içerisinde İlimizdeki sigara bırakma polikliniklerimize toplam 2236 kişi müracaat etmiştir. 597 vatandaşımız farmakolojik tedavi ile 7 vatandaşımız da danışmanlık alarak sigarayı bırakmıştır.

Hala sigara içmeye devam eden vatandaşlarımızın, hem kendi sağlıkları hem de aileleri ve sevdiklerinin sağlığı için 9 Şubat gününü bir milad olarak kabul etmeleri daha mutlu yarınlara adım atmalarının en güzel başlangıcı olacaktır. Bu vesile ile 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününü başlangıç kabul ederek sigara içen tüm vatandaşlarımızı Sigara Bırakma Polikliniklerine davet ediyoruz” şeklinde görüşlerini ifade ettiler. (Haber: Doğan SÜSLÜ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here