Takım Nasıl Oluşur (1)

0
52

Değerli okurlarım, her önüne gelenle iki laf etmeye kalkarsan, çevren o kadar kalabalıklaşır ki, önceden konuştuklarını unutursun bile. Ayaküstü konuştuğun o insanların arasından arkadaş seçmek istiyorsan büyük yanılgıya düşersin. Çünkü sınava öğrenci alır gibi, arkadaş seçme lüksüne sahip değilsin. Öncelikle bu zaman işidir, deneme, inanma, güvenme ile doğru orantılıdır. Yüz kişi ile konuşulur ama bunların kaçı belli bir süre sonra size uyum sağlar?

Arkadaş edinmekle; takım kurmak, takım oluşturmak için dikkat edilecek hususlar, koşullar ne olursa olsun, büyük bir benzerlik göstermektedir. Bu benzerliği kesinlikle göz ardı edemeyiz. Benzerlik var ama bunları ayrıştıran hususlar da bulunmaktadır. Dostluklarda, Fizik-kondisyon, boy-pos fazla önemli değildir. Samimiyet ve dürüstlük hep ön plandadır. Sempatik oluşunun da hiçbir sakıncası olamaz tabi.

Oyuncularla bir takım oluşturmanın bunlarla bir ilişkisi yoktur, uzaktan ve yakından ilgisi de bulunmaktadır. Oyuncuların form durumlarıyla ilgilenmek, onları forma sokmak, ilgilenmek teknik direktörün işi olsa da, yöneticilerin de bir adım önlerini görebilme yetenekleri olmalı. O konuya da yazımızın akışı içerisinde gireceğiz.

Bir önceki sezonda başarılı olmuş takımın iskeletini bozmak ya da sil baştan tekrar takım kurmanın esbabı harbiyesi olamaz. Peki, neler yapmak gerekiyor? Yapılacak işler o kadar zor değil. Transfer, gerek olduğu zaman kaçınılmaz olmalı. Laf olsun diye transfer yapılmaz. Bazı mevkiler güçlendirilebilir. Bunun için, öncelikle, yukarıda da söylediğim gibi, oyuncular üzerinde ısrarcı olmak, onların gerektiği kadar şans tanımak şarttır.

Bunlar yapılmazsa, yani “Şuna değmiş, buna değmemiş” diye birçok futbolcu transfer edilir ve kadro şişerse, n’olur biliyor musunuz? Takım oluşturmak mümkün olmaz, takım ruhu (varsa) o da zedelenir.

Sizlere anlatmaya çalıştığım yanlışlar özellikle yeni sezona yaklaşırken yapılıyor.“Zamanında hareket edemeyip, geç kalma korkusu” bazı yönetimleri bu yanlışa sevk ediyor. Burada “Takım oluşturmak kolaydır” diyen yöneticileri ve teknik direktörleri uyarmak istiyorum. Takım oluşturmak ve yeni sezona sorunsuz bir on bir çıkarmak düşünüldüğü kadar kolay değil, zordur arkadaşım.

Yerli oyuncuların; (genel olarak) uyum sorunları vardır. Yabancı transferin; hem uyum ve hem de dil-kültür sorunları bulunmaktadır. Bu sorunları bir anda çözümlemeyi kolay mı sanıyorsunuz? Transfer şuanda konumuz değil ama uyum, takım olmak, futbolcular üzerindeki bazı çalışmaları da yarınki sayımızda sizlere sunacağım.

Mutlu olun, Mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here