CHP, ‘Uğur Mumcu Anma Programı’ Düzenledi

0
275

uğur mumcu2Gençlik Kolları Başkanı Onur Baştaş; “Biz Uğur Kadar Cesur Olamadık”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Örgütü, Kadın Kolları, Gençlik Kolları ve partililerin yoğun katılımıyla birlikte, araştırmacı yazar Uğur Mumcu’yu aracına bomba koyularak katledilmesinin 24. yıldönümünde andı.

İlçe binasında düzenlenen anma programında Uğur Mumcu köşesi oluşturuldu. Uğur Mumcu’nun fotoğraflarının yer aldığı köşe karanfillerle süslendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmayla başlayan anma programının açılış konuşmasını CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu yaptı. Uğur Mumcu’yu unutmadıklarını, asla unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını ifade eden Mansuroğlu, günün anlam ve önemine uygun konuşmayı yapmak üzere sözü Gençlik Kolları Başkanı Onur Bsştaş’a bıraktı.

Uğur Mumcu’nun onurlu duruşundan ve mesleğini layıkıyla icra edişinden söz eden CHP İskenderun Gençlik Kolları Başkanı Onur Baştaş; “Bugün 24 Ocak 2017. Bundan 24 sene önce kendini Mustafa Kemal’in devrimlerine, bağımsızlığa, özgürlüğe adamış bir aydınımızı kaybettik. Uğur Mumcu 24 Ocak 1993’te bir faili meçhul cinayete kurban giderek haince, gaddarca katledildi. Bu katlediliş bir son değildi. Bu büyük bir oyunun ilk hamlesiydi. Öyle ki Uğur Mumcu o kadar donanımlı ve birikimliydi ki günümüz gazetecileri de dahil Türkiye’deki irticai faaliyetleri bulgularıyla ortaya koyabilecek bir kaç gazeteciden biriydi. Her zaman halkının yanındaydı. Günümüz gazetecileri gibi değildi, iktidar gücüne ve paraya sözcükleri satacak kadar kaypak değildi. Gazetecilik gibi onur gerektiren bir mesleği hakkıyla yapan, doğru bulduğunu değil bulduğu doğruları yazan, aydın bir gazeteciydi. Halkının yanındaydı hep. Ona göre toplumda bir kişiye yapılmış olan haksızlık bütün bir topluma yapılmıştı. Bu yüzdendir ki hep haklının yanında durmuştu” şeklinde konuştu.

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, sakal ve iç mekan

Geride kalanların sözler verdiğini ancak tutamadığını da sözlerine ekleyen Baştaş; “Sözler verdik. O katledildi ve birçok siyasi, avukat, yazar onun katilini bulmak için sözler verdi. Ama ne onlar ne de biz Uğur kadar cesur olamadık. Ona en büyük ayıbımız cinayetini karanlık perdelerin arkasından çıkarmamak, çıkaramamaktı. Oysa o her türlü karanlığın üstüne bir meşale gibi atılırdı. Söylenecek ve ders alınacak çok fazla şey var. Faili meçhul aydın cinayetleri Uğur Mumcu ile başlamamıştı, O’nun cinayeti ile de son bulmayacaktı. Çok değil aylar önce Tahir Elçi gibi bir aydınımızı kaybettik. Uğur Mumcu’dan önce ve sonra nice aydınlarımız karanlığın hain ellerine teslim edildiler.

Son olarak kendisini rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun diyorum. Umarım gazetecilerimiz hayalini kurduğumuz özgür Türkiye’de doğruların peşinden gittiği için katledilmediği bir Türkiye’de mesleklerini Uğur Mumcu gibi onurlu ve şerefli bir şekilde icra ederler” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Gençlik Kolları Yönetim Kurulu Üyesi Metin Yorğun bir şiir okudu. Anma programı, Uğur Mumcu’yu anlatan ‘Karlı Sokak’ adlı belgesel gösterimi ile son buldu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here