6229 Sayılı 2B Yasası ve Akarca Köyü

0
910

Sayın Valimiz, İskenderun Kaymakamımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve İskenderun Belediye Başkanımız,

‘Mezkûr Yasa’ gereği köylüye satışı yapılacak orman vasfı olmayan ve yüzyıllardır uhdelerinde bulunan Hazine Arazisi diye adlandırılan Zilyetlerindeki yerlerin, yamaç, yüzde yetmişe yakın eğimli tarla, dere, tepe, düzlük demeden, Milli Emlak Müdürlüğünün belirttiği rayiç bedeller, normalde şahısların alım-satım fiyatlarının üstündedir. Dolayısıyla, bu asgari ücretli ve emekli orman köylüsünün de, alım gücü üzerindedir. Ayrıca, İskenderun Belediyesi rayiç bedelleri ile İlçe Tarım Müdürlüğü fiyat değerlendirmelerinin de hayli üzerinde olduğu görülmektedir. Köylülerin feryadı ve ortak görüşü ilgililere ve yeniden değerlendirme için aşağıya alınmasını ve malumatlarınıza sunulmasını, bir görev olarak arz ediyorum.

Bizler Hatay İskenderun ilçesine bağlı Amanoslar eteğine 15 Km mesafede, Yaylasına ise 25-30 Km mesafedeyiz. Ankara kaydımıza göre, 300 yıl önce Maraş tarafından gelen, Beydili Yörük Türkmenlerinden Ulaşlı Beyliği mensubu AKARCA köyü sakinleriyiz. İskenderun’da aynı boyun Azganlık, Sarıseki, Değirmendere, Akarca, Sakıt, Amanoslar’ın öte yüzü Kırıkhan tarafında da on iki köyümüz mevcuttur. Toplam nüfus, yaklaşık 30 bin civarındadır. Milli ve manevi değerlerimizi muhafaza eden, Devletine bağlı kişilerden oluşmaktayız.

Akarca köyü olarak, yerleştiğimiz yerlerin 300 yıl önce, bizim yerleşmemizden evvelde meskûn mahal olduğu kalıntılardan bellidir. Bizler hiçbir şekilde yer kazanmak için imha yapmamışız. Dedelerimiz ekmiş, biçmiş ve ekmeğini elde etmiştir. Dağ Köyü olduğu için küçüle-küçüle herkesin evi dâhil, bir evlik veya en fazla bir dönüm sebzelik, üç beş ağaçlık yeri bulunmaktadır. Üç yüz yıllık Atalarımızdan intikal eden, yıllarca zilyetliğimizde bulunan yerlerin, bize 6292 sayılı 2/B yasası gereği satışı yapılmaktadır. Köylü, ağırlık asgari ücretle çalışan ve emekli olan kişilerden oluşmaktadır.

Büyükşehir olmamızla beraber, 15 Km mesafedeki dağın en yükseğindeki İskenderun’un AKARCA köyü ve 25-30 Km. mesafedeki dağın zirvesindeki Peynirlik Esenbek Yaylaları, mahalle olarak statü kazandı. Köyümüzden daha aşağılarda ve şehre çok yakın Bitişik Köyünde 4 TL, yaylalarında ise 2 TL’den satışı yapılarak tapu verilmiştir. Akarca Köyü için ise satış fiyatı 30 TL ile 60 TL arasındadır. Yayla satış fiyatı ise 10 TL ile 15 TL arasındadır. İskenderun Akarca Köyü ve Yaylaları için, çok büyük adaletsizliktir. Kağıt üzerinde ve bilirkişiler dışında, ehil olmayanlarca yapılmış olduğu ya da bir yanlışlık olduğu aşikardır. Tüm mahallelinin nazarında ve büyük üzüntüye sebep olmuş, zulme dönüşmüş durumdadır. Çünkü İskenderun Belediyesi vergi rayiç değer kayıtları aşağıdadır. Bu değerlerin de katbekat üstünde değerlendirmedir.

Bu nedenle yeniden ‘DEĞERLENDİRME’ ve ödeme gücümüze inmesi için, haksızlığı, adaletsizliği emir ve görüşlerinize sunuyoruz. Akarcalı İngiliz Muhriplerinin denizden topa tutmasına, Mavzerle, Fransızların dağı aşıp Antep, Urfa tarafına geçişine, Müslüman Fas ve Cezayirli Fransız askerlerinden cephane alarak karşı koymuştur. Yemen ve Çanakkale’ye gidenlerin hiçbiri dönmemiştir ve belediyemizin koyduğu 2016 yılı rayiç bedel listesi de 1 TL’nin altındadır. İlçe Tarım Değerlendirmesi 2-5 TL arasındadır.

Çok değerli Devlet büyüklerimiz, bizleri temsil eden Sayın Vekillerimiz, Devlet erkânımız, ‘Fırat kenarındaki koyundan da sorumlu olduğunuz bir fikrin temsilcisi’ bildiğimiz sizlerden, mağduriyetimizin giderilmesinin sizinle olabileceği düşüncesi ve talebi ile arz ediyoruz. İmza sahibi, mağdur köylülerimiz adına temsilen…

Not: Konu, Sn. Kaymakam, Belediye Başkanı, Milletvekillerimiz Orhan KARASAYAR, H.Bayram TÜRKOĞLU ve Mevlüt DUDU ile Mehmet Necmettin Ahraz’ın bilgileri dahilindedir.

İletişim: nurettincan1071@hotmail.com

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here