Hassa’da Geleneksel Süpürge Yapımı Hala Devam Ediyor

0
355

hassa-süpürge yapımı1Hassalılar, bahçelerinde yetiştirdikleri süpürgelik bitkisinden elde ettikleri süpürgeleri kendileri örüyorlar. Evlerinin süpürge ihtiyacını karşılayan köylüler ihtiyaç fazlası süpürgeleri satarak, ayrıca ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar.

Uzun kış gecelerini süpürge örerek geçiren köylüler para kazanmanın yanında geleneksel kültürlerini devam ettirmenin hazzını yaşıyorlar. Ekstra maliyeti olmayan süpürge sanatında el emeği ve göz nuru ön plana çıkıyor.

“Büyüklerimizden Öğrendiğimiz Ata Yadigârı Mesleğimizi, Genç Kuşaklara Taşıma Gayretindeyiz”

Hassa Gazeluşağı Mahallesinde 50 yıldır bu işi yapan Seyfettin Kara, yaptığı açıklamada, süpürge örme işini 50 yıldır, yaptığını belirterek; “Büyüklerimizden öğrendiğimiz ata yadigârı mesleğimizi, genç kuşaklara taşıma gayretindeyim. Bu mesleği babamdan öğrendim. Köyde benim çağımdaki birçok kişide bilmektedir. Ama çoğu bu işleri bıraktı. Çarşıdan hazır alıyor. Ama çarşıda satılanlar çabucak yıpranıyor. Çarşıdan 10 TL’ye aldığınıza buradan 20 TL’ye alın, pişman olmazsınız” dedi.

hassa-süpürge yapımı2

Süpürge Yapımı Kolay ve Eğlenceli Bir İş

Süpürge yapımının, kolay ve eğlenceli bir iş olduğunu ifade eden, Seyfettin Kara, süpürge yapımını şöyle tarif etti;

“Süpürge tohumlarını kendi bahçemize ekiyoruz. Yaz sonu süpürgelikleri kesip bir yere istif ediyoruz. İhtiyaca göre bunları leğen gibi büyük bir kapta bir iki gün ıslı bırakıyoruz. Sonrasında tohumlarını bir güzelce demir taraktan geçiriyoruz. Kıvama gelen süpürgelikleri bir kütük üzerinde ağaç tokmakla döverek süpürge şekline getiriyoruz. Kıstırgaç dediğimiz aletin yardımıyla süpürgeyi sabit konumda tutuyoruz.

Yöresel ismi, kıyık olan çuvaldızla sap kısmından başlayarak el emeği ve göz nurumuzu sanata dönüştürüyoruz. Uzun kış gecelerini, hane halkının bütün bireyleriyle eğlenceli bir şekilde süpürge örerek değerlendiriyoruz. Bizim burada süpürgeleri erkekler örüyor, evleri kadından süpürüyor. Geleneksel ata yadigârı mesleğimizi genç kuşaklarımıza böylece sevdirerek, bu mesleğin yaşamasını sağlıyoruz.”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here