Sağlığımız İçin Yürüyelim Arkadaşlar (4)

0
48

Değerli Okurlarım, bugünkü sayımızda da sizlere “YÜRÜMEK” denilen bu müthiş aktivitenin tüm gerçeklerini, anatomisini anlatacağım. Bunları anlatırken de yürümenin teçhizat konusuna da girmeyi ihmal etmeyeceğim. Yüce Yaradan, İskenderun’u özel olarak yaratmış, ayrıcalık tanımış. Bu ayrıcalığı bugün anlıyor değilim, yıllardan beri belleğimde unutmam mümkün değil.

Nasıl mı? Ülkemizin bazı bölgeleri, şu aşamada akşamları kışın soğuğunu vücutlarında hissediyorlar ve önlemi de alıyorlardır. İsterlerse almasınlar, hastalık kapında bekliyor. Ancak, bu makalemi okuduğunuz günlerde bile baharın en güzelini yaşıyoruz. Ne kadar güzel demeye hiç de gerek duymuyorum. Düşünebiliyor musunuz? Büyük bir gürültüyle şimşek çakıyor ve yağmur yağıyor, fakat pırıl-pırıl güneşin sıcaklığını berenizde hissediyorsunuz. Üç önemli tabiat olayını aynı anda yaşıyoruz. Bu Allah’ın lütfü değil de nedir?

Bana sorarsanız, Arş-ı Ala’dan antibiyotik yağıyor. Bütün dertlere şifa ve de deva. Hz. İsa’nın akan mübarek kanının tüm hastalıklara şifa olduğu gibi… Müthiş bir hadise! Düşünün ki sizler, antibiyotik yağan rahmetin altında yürüyüş yapıyor ve ter atıyorsunuz. Bütün uzuvlarınız direnç kazanıyor ve sizleri en azından yirmi yıl gerilere götürüyor. Fazla kilolarınıza gelince; o fazlalıklar, bu güzellikler karşısında neye uğradığını şaşırıp kendini vücudumuzun dışına atıyor. Bu uğraşınız karşısında sizin yanınızda bir daha uğramıyorlar. Ama düzenli yürüyüş yaptığınız sürece.

Doğal olarak, ‘kilolu olmak sağlık açısından daha riskli, zayıf olmak daha iyidir’ şeklinde düşünmemiz hiç de yanlış değil. Bu makalemin amacı da budur. Aktif ve hareketli bir hayat sürenler fazla kiloları da olsa, zayıf olmakla beraber hareketsiz olanlara nazara daha sağlıklıdır ve kronik hastalıklara daha az yakalanırlar. Yakalansalar bile, bu hastalıklar onlarda daha hafif seyreder, tahribat yapmaz.

Yürümenin bizlere fazlaca külfeti olduğunu söyleyemeyiz, masraflı da değildir! Kullanılmış bir eşofman, eski bir spor ayakkabısı, bir şapka (güneşli havalar için) ve gözlük (olmasa da olur). Yürüyüş için teçhizat hazır. Sizin yapacağınız; yürüyüşü gerçekten istemek, yürüyüş saati geldiğinde bahanelerin arkasına sığınmadan heyecan duymak, heyecanlanmak…

Ömrüm sporla geçti. Ben, bu yaşta bile heyecan duyuyorsam, yaşadığımız tabiat olaylarına antibiyotik diyorsam, sizler daha fazlasını yapmalısınız, heyecanınız üst düzeyde olmalı. Yürüyüşe başlarken dikkat edilecek en önemli husus, mekânın trafiğin bulunduğu yerden uzak sakin-sakin yerler olmasıdır. Yarında, kulvar ve stres konularını anlatmaya çalışacağım.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here