Prof. Dr. Naci Görür; “Deprem Dirençli İskenderun Yaratmalıyız”

0
27

Prof. Dr. Naci Görür İskenderun’da!
“Deprem Dirençli İskenderun Yaratmalıyız”

Jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde İskenderun’a geldi.

‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ konulu sunumuyla özellikle bölgemizi etkileyen fay haritalarını, fayların hareketliliğini ve deprem üretme potansiyellerini, oluşabilecek depremlerin tahmini şiddetlerini ve bu muhtemel depremlerin yıkıcı etkisini azaltmak için gerek yerel yönetimlerin gerekse halkın yapması gerekenleri tüm detaylarıyla aktaran Prof. Dr. Naci Görür, bulunduğumuz coğrafi konum gereği deprem yaşanma olasılığı yüksek bir bölgede olduğumuzu hatırlatarak, depremin yıkıcı etkisini azaltmanın en etkili yolunun ‘Deprem Dirençli Kentler’ inşa etmek olduğunun altını çizdi.

Açılış konuşmasını İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Yılmaz’ın yaptığı konferansta deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, depremin ciddiye alınması gereken büyük bir sorun olduğuna işaret ederek; “Eğer işi ciddiye alırsak, biz İskenderun’u hükümetin de yardımıyla deprem dirençli hale getiririz. Depreme dirençli İskenderun’u yaratmalıyız. Bunu yaratacak olanlar merkezi yönetim, yerel yönetim ve halk, üçü birden hareket edecek” dedi.

İskenderun’da deprem üreten kaynakların birden fazla olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Naci Görür; “Kimi kent vardır sadece deprem kaynağı bir tanedir, sizin öyle değil! Sizin hem doğunuzda, kuzeyinizde var, hem batınızda var, hem denizde var. İskenderun’u tehdit edecek birden fazla deprem kaynağı var. Bu bölge çok ciddi bir deprem bölgesi. Burası deprem üretecek, mahkûmdur üretmeye. Deprem üreyecek, olacak neden? Çünkü dünyanın nabzıdır deprem. Eğer bu dünyada deprem olmazsa, dünya yaşamaz. Ölü deniz fayı, Arap levhasıyla Afrika levhası arasındaki sınır, bu da deprem üretmeye mahkûmdur. Bizim İskenderun’a bakarsak hem Doğu Anadolu’dan darbe alabiliyor, hem ölü deniz fayından alıyor. Bunun tamamını levha sınırı olarak düşünün, hem bu fay hem diğer fay etkisi, bizim bölgeyi etkiliyor” diye konuştu.

Doğu Anadolu fayının bir özelliğinin Maraş civarından bu fayın ayrılıp, İskenderun’un batısına Yumurtalık, Osmaniye’ye Adana havzasına geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür; “Şimdi siz orası Adana diyorsunuz. Ben hiç öyle demiyorum. İskenderun körfezinin bir yanı siz bir yanı onlar. Orada olabilecek bir deprem de sizleri etkileyecektir” dedi.

İskenderun Sahilinde yaşanan çökme ve alınacak önlemlerle ilgili de bölgede ciddi araştırma yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Naci Görür; “GPS ve INSAR dediğimiz bir yöntemle, uydu sistemleriyle burada araştırma yapmak lazım. Burada gerçekten bir çökme var mı, çökmenin hızı ne ve bu çökmeler nerede devam ediyor? Onu araştırıp haritaladığımız zaman gerçek problemi görürüz. Eğer o araştırma sonucu burada çökme yoksa sahile yapılan o duvar doğrudur ama eğer çökme devam ediyorsa o iş çözüm değil. İskenderun’u depreme hazırlarken ilk yapılacak iş İskenderun’un mikro bölgeleme çalışmasını yapmak. Bu bölgenin topografyasını ayrıntılı ortaya koyacak” şeklinde konuştu.

Ölü deniz fayının kollarının kırılması halinde yine depremle karşı karşıya kalınacağına değinen Prof. Dr. Naci Görür; “Ben bunların hemen kırılacağını düşünmüyorum, çok yavaş faylar. Adana havzasındaki bu fayların ise sıkıntılı olduğunu söyleyebilirim. İskenderun’da artık büyük deprem olur mu? Sadece Doğu Anadolu’yu (fayını) düşünerek, olmaz derim. Yumurtalık’taki faylar kırılırsa, yine sizi etkiler. Veya şu anda kırılmamış ölü denizin kolları kırılırsa, yine sizi etkiler. Ancak Ölü Deniz fayı çok yavaş” diye konuştu.

Deprem sonrası yapılaşmayla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür; “İskenderun’un özellikle ova ve denize yakın kesimine, o bölgede olabilecek taşma oranlarına, alüvyon zeminlere yüksek bina yaptırmayın. Depremden öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapacağını çocuktan tut, 80 yaşındaki adama kadar iyice anlatmalıyız yoksa bu işi beceremeyiz. Çünkü belediye başkanımız kazara Adana’ya seyahate gitse sekiz tane kaçak kat çıkar. Şimdi bizim İskenderun’da belediye başkanımız isterse bütün altyapısının deprem dirençli olup olamadığını, eğer değilse nerede kırılacağını, kaç kırık olacağını hesaplamamız mümkün. Belediye inceleme ekipleri oluşturup, ya görsel, ya aletsel olarak o ekipler yetiştirilebilir. İskenderun’a göndeririz, hangi binalar deprem dirençli, hangi binalar dirençsiz, yaptığımız haritalarda en büyük darbeyi yemeye yakın bölgelerde olmak kaydıyla evleri elden geçiririz” diye konuştu.

Katılımın yoğun olduğu seminerde, İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ve  Yönetim Kurulu Üyeleri, İTSO Meclis üyeleri,  esnaf odaları yetkilileri, STK temsilcileri, basın mensupları ve bölge halkı hazır bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here