MKÜ’de “Engelsiz Çözümler Üretiyoruz!” Çalıştayı

0
104

mkü-engelsiz çözümlerMustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Özel Gereksinimli Bireyler Birim Koordinatörlüğü tarafından “Engelsiz Çözümler Üretiyoruz!” Çalıştayı Türkiye’nin farklı üniversitelerinden çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşiyor.

“Toplumun tamamının engelsiz olduğunu düşünüyoruz”

Atatürk Konferans Salonu’ndaki çalıştayın açılışında konuşan üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, MKÜ olarak toplumun tamamının engelsiz olduğu görüşünü savunduklarını ifade etti. Engelli olmanın engelsiz kabul edilen bireylere göre dezavantajlı bir durum olduğunu dile getiren Rektör Güder, toplumda iki tür engelli olduğunu belirtti. Rektör Güder, bunlardan birincisinin üzerinde herkesin projeler üreterek sorunlarını ortadan kaldırmaya çalıştığı özel gereksinimi olan bireyler, ikincisinin ise gerek fiziksel gerekse de zihinsel olarak engelsiz olan fakat uygulamada ve düşüncelerinde hayata aksettirdiği eylemleriyle engelli olan bireyler olduğunu kaydetti.  İkisini aynı pencereden görmenin pek mümkün gözükmediğinin altını çizen Rektör Güder; “Bazen engelsiz diye addettiğimiz, düşündüğümüz kişilerin de engelli düşüncelere sahip olduklarını dolayısıyla düşünme sırasında engelinin ortaya çıktığını görebiliyoruz. Bu yüzden ben aslında hepsinin engelsizlik çözüm projesi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“Türkiye’de bu alanda en cesaretli üniversite olduğumuzun iddiasındayız”

Mustafa Kemal Üniversitesi’nde engelli bireyler için birçok bölümde kontenjanlar açtıklarını ifade eden Rektör Güder, “Türkiye’de üniversiteler arasında bu alanda en cesaretli üniversite olduğumuzun iddiasındayız” şeklinde konuştu. Anayasada kişinin dinine, diline, rengine ve şekline bakılmaksızın herkese eşit bir şekilde eğitim hakkının tanındığını belirten Rektör Güder, kendisinin belirlemediği bir eksiklikten dolayı engelli bireylere eğitim hakkının tanınmamasını ise engelli bir düşünce olarak değerlendirdi.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Kırımoğlu ise üniversitenin katkılarıyla çeşitli işbirlikleri sonucunda engelli bireylerin sosyal becerilerini geliştirmek ve yaşam kalitelerini arttırmak için bir dizi sportif faaliyetler yürüttüklerini ifade etti. Mustafa Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) olarak Türkiye’nin şu anda en fazla engelli kontenjanına sahip olduklarını dile getiren Kırımoğlu, BESYO’nun hemen hemen bütün bölümlerinde engelli bireylerin eğitim görmesinden dolayı gurur duyduğunu kaydetti.

“Çözüm bulan, yaratıcı, yenilikçi olan ve içinde bulunduğu şehirden güç alarak hareket eden bir üniversite olmak istiyoruz”

Özel Gereksinimli Bireyler Birim Koordinatörü Yrd. Doç. Ayşegül Şükran Öz ise farklı olmanın diğerlerine benzemekten iyi bir şey olduğunu söyledi. Küçüklüğümüzden beri anne babalarımızın bizleri daha farklı olmamız konusunda eğittiğini dile getiren Öz, “Bazen farklı olduğumuzda sorunlarla da karşılaşırız. İşte bizim düzenlediğimiz bu çalıştay daha çok bu sorunlara nasıl çözüm üretebiliriz şeklinde olacak” diye konuştu. Mustafa Kemal Üniversitesi olarak da farklı olmanın aynı olmaktan iyi olduğunu düşündüklerini belirten Öz, “Özel gereksinimi olan bireylere de bu bakış açısıyla bakıyoruz” dedi. Çalıştayın arkasında yatan fikirlerden de bahseden Öz, “Çözüm bulan, yaratıcı, yenilikçi olan ve içinde bulunduğu şehirden güç alarak hareket eden bir üniversite olmak istiyoruz. Bu yüzden sizler buraya davetlisiniz. İstedik ki hayal gücümüzü kullanalım. Sıkıcı çözümler yerine buradaki insanların zihinsel enerjilerini yansıtan yaratıcı çözümler bize özgü çözümler oluşturabilelim. Ve her şeyden önemlisi de çözüm odaklı olalım” ifadelerini kullandı.

Kırmızı, Yeşil ve Mavi Takımdan oluşan üç grubun farklı konularda 15 oturum gerçekleştireceği “Engelsiz Çözümler Üretiyoruz” Çalıştayında iş, sosyal ve eğitim yaşamında karşılaşılan sorunlar ele alınıp çözümler üretilmeye çalışılacak.

15 Haziran’da (bugün) sona erecek olan “Engelsiz Çözümler Üretiyoruz!” Çalıştayının açılışına üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ’in yanı sıra öğretim elemanları, idari personel ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen çok sayıda davetli katıldı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here