MKÜ Yeni Bir Akademik Yıla Daha Merhaba Dedi

0
88

mkü-açılış1Mustafa Kemal Üniversitesi 2013-2014 Akademik Yılını çok sayıda davetlinin katılımıyla açtı. Ziraat Fakültesi önünden Atatürk Anıtı’na kadar kortej yürüyüşle başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla devam etti.

Rektör Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder burada yaptığı konuşmasında Cumhuriyet değerlerine ve Atatürk’e vurgu yaptı. Rektör Güder; “Aziz Atamız, silah arkadaşlarınız ve Yüce Türk Milleti’yle dayanışarak, kararlılık ve azim içerisinde yürüttüğünüz kurtuluş mücadelesi sonunda kurulan modern demokratik Türkiye Cumhuriyeti, kuruluşumuzun 90. yılındadır. Cumhuriyetimiz sizlerin hedeflerinize uygun şekilde dimdik ayakta durmaktadır. Koyduğunuz hedef ve idealler doğrultusunda yetiştirilen laik ve demokratik cumhuriyete bağlı milletimiz Cumhuriyetimizin en önemli teminatıdır. Adınızı taşıyan üniversitemizin yetiştirdiği gençler Cumhuriyetimize sahip çıkacak onu koruyacak ve geleceğe taşıyacaklardır” diye konuştu.

mkü-açılış2

Daha sonra Atatürk Konferans Salonu’na geçilerek Akademik Açılış için düzenlenen program gerçekleştirildi. Konuklara üniversitenin tanıtım videosunun izlettirilmesinden sonra konuklar için Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından müzik ziyafeti verildi. Müzik dinletisinin ardından konuşmalara geçildi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz yaptığı konuşmada sıklıkla Asya’nın gelmiş olduğu gelişim ve değişimden bahsetti.  Vali Lekesiz, bizimde önemli bir şekilde içerisinde olduğumuz Asya Kıtası’nın önemli bir şekilde yükseldiğini söyleyerek Batı’nın 5 yüz yıllık tekelci egemenliğinin sarsıldığını ifade etti. Bu büyük değişimin temelinde ise iki faktörün yer aldığını dile getiren Vali Lekesiz, bunlardan birincisinin üniversite öğretimi, diğerinin de ekonomik zihniyetin Asya ülkelerinde değişmesi olduğunu söyledi.

Asya toplumlarının zamanın ruhunu doğru okuyarak kendi toplumlarını geleceğe çok güçlü bir şekilde taşıdığını ifade eden Vali Lekesiz; “Bu aşamada ilimizin ülkemizin imrenilen bir düzeye gelmesi ve daha güçlü ve kudretli bir Hatay’ın inşa edilmesi daha güçlü ve kudretli bir Türkiye’nin inşa edilmesi, özelde ilimizin genelde Anadolu Coğrafyasının tüm renkleriyle beraber tüm desenleriyle tüm dinamikleriyle beraber birlik ve beraberlik içerisinde birbirini dün olduğundan daha da fazla severek ve bunu ifade ederek başarıya ulaşacak” dedi.

mkü-açılış3

Vali Lekesiz konuşmasını; “Üniversitede kendimizi eleştirebilme gücünü hiçbir zaman kaybetmememiz gerekir. Çünkü hepimiz yanılabiliriz. Sınırsız özgürlükler yeri ve düşünmeye ipotek konulmayan yerin adıdır üniversite. Bir ufuk çizgisidir üniversite. Gençlerimize ve bilim insanlarımıza özgürce araştırma ve elde ettikleri sonuçları özgürce tartışma ortamıdır üniversiteler. Düşüncelere pranga kelepçe kesinlikle vurulmamalı” sözleriyle sonlandırdı.

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, üniversitelerin; sorgulayan, araştıran, bilgiyi üreten, faydaya dönüştüren, öğreten ve küreselleşen dünyada yenileşme ihtiyacı duyan yerler olduğunu söyledi. Rektör Güder: “Üniversiteler sahip oldukları konum ile ilmin ve aynı zamanda onun tamamlayıcısı olan ahlakın takamül ettiği en önemli merkezlerdir” dedi. Üniversitenin sahip olduğu değerlerden de bahseden Rektör Güder gençlere ise önemli tavsiyelerde bulunarak şöyle devam etti:

“Geleceğin en büyük güvencesi olan gençlerin üretken, paylaşımcı, özgür düşünceli, ülke ve dünya sorunlarına karşı duyarlı, çözümler üreten ve sorgulayan bireyler olarak yetiştirilmesi üniversitelerin vazgeçilmez görevleri arasındadır. Bu görev çalışılarak başarılabilir. Zira çalışmadan üretmek, üretmeden de tüketmek mümkün değildir.”

mkü-açılış4

Programın son konuşmacısı ise Rektör Güder’in daveti üzerine üniversiteye gelerek “21. Yüzyıl ve Yeni Bilimler” açılış dersi veren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alemdar Yalçın idi.

21. yüzyılda üç temel noktanın vazgeçilmez olduğunu söyleyen Yalçın, bunlardan birinci temel noktanın başarı olduğunu bunun için de dünyada dolaşan en yeni bilgiyi yakalayabilmek ikincisi ise iletişim cihazlarını ve bireysel iletişimi iletişim teknolojilerine en etkin kullanabilmek olduğunu dile getirdi. Yalçın, Bunları yerine getiremediğimiz de ise geri kalan ülkeler arasına sürükleneceğimiz endişesini vurguladı.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here