“İthalatın Ne Zaman Sıfırlanacağı Cevapsız”

0
32

CHP Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Tarım Orman Bakanlığı -Strateji Geliştirme Başkanlığından Sorularına Verilen Cevapları Paylaştı…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, özellikle bölgemizi ilgilendiren Canlı Hayvan sevkıyatlarına ilişkin 16 maddeden oluşan sorularını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 22.03.2021 tarihinde sormuş idi.

Öztunç genel olarak; sevkıyatların denetim ve kontrolleri, klinik ve fiziki muayenelerin nasıl yapıldığı, 2017 yılından buyana kaç adet ülkeye canlı hayvan ithalatı, kaç ton et ithalatı, harcanan döviz miktarı, bunların ne kadarının ihraç edilerek ülkeye döviz girdisi sağladığı, ithalata ödenen bu meblağların yerli üreticiye verilmesi halinde fayda maliyet analizi yapılıp yapılmadığı, ülkemizde hayvan toplama merkezlerinin durumu ve son olarak da ithalatın ne zaman sıfırlanacağını sormuştu.

Sorulara gelen cevabın kısa ve geçiştirme mahiyetinde olduğunu kaydeden Öztunç; “Gelen cevap çok kısa, net ve geçiştirme mahiyetinde olmuş birkaç satır mevzuattan, yönetmeliklerden ibaret olmuş… Ancak bölgemizi ilgilendiren Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik çalışmalar kapsamında; İmar planı aşamasında olanlar arasında; Gümüşhane(Kelkit-Besi) Erzincan(Besi), Sivas-Şarkışla(Besi), Hatay (Süt Tarıma Dayalı İhtisas OSB) hakkında bilgi sahibi olduk. Ülke genelinde 2017 yılında 3,8 milyar, 2018 de 3,7 milyar, 2019 yılında 4,2 milyar, 2020 yılında 7,8 milyar TL hayvancılığa destek yapıldığı ifade edilmiş…

Diğer sorulara TUİK’den bakın demişler, ancak İthalatın ne zaman sıfırlanacağı, Üreticiye verilmesi gereken destekler ve İthalat arasında bir fayda maliyet analizi planlamasına ilişkin bir çerçeve çizilmemiş. Biz sorularımızı sormaya devam edeceğiz” şeklinde açıklamalarda bulunurken, bakana yönelttiği soruları yeniden kamuoyuyla paylaştı;

“1.24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği” 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sevkıyatlar yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmakta mıdır?

2.Liman içinde bulunan Veteriner sınır noktası Kontrol müdürlüklerinde görevli Veterinerler, gemilerde yapılan kontroller için yeterli sayıda mıdır?

3.Canlı Hayvanların Klinik ve Fiziki muayeneleri yönetmelik uyarınca belirli bir oransal yüzde yöntemi ile mi yoksa tek tek mi yapılmaktadır?

4.2017 yılından buyana ülkemize kaç adet Büyük ve Küçükbaş Besilik- Kasaplık Damızlık canlı hayvan ithal edilmiştir?

5.2017 yılından buyana kaç kg Kırmızı et ithalatı yapılmıştır?

6.2017 yılından bu yana Kasaplık-Damızlık ve Besilik canlı hayvan (Büyük, Küçük Baş) ithalatının toplam maliyeti nedir?

7.2017 yılından bu yana Kırmız et ithalatının toplam maliyeti nedir?

8.2017 yılından bu yana ithal edilerek ülkeye getirilen hayvanların kaç adeti ülkemizde kalmış kaç adeti yurt dışına ihraç edilmiştir?

9.2017 yılından bu yana ülkeye gelen canlı hayvanların ihraç edilmesinden sağlanan döviz miktarı nedir?

10.2017 yılından buyana ülkemizde Veteriner sağlık sertifikaları sahte çıkan sevkıyat gerçekleşmiş midir? Eğer varsa Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş midir? Sonuçları nelerdir?

11.2017 yılından buyana Hayvancılık ile uğraşan yerli besici ve üreticiye ne kadar teşvik verilmiştir?

12.2017 yılından buyana yapılan ithalatlar için harcanan döviz miktarının yerli üreticiye teşvik olarak verilmesi halinde fayda maliyet analizi yapılmış mıdır?

13.Sayın Bakanın ifade ettiği gibi ülkemizde canlı hayvan sevkıyatlarının bir toplama merkezi haline getirilmesi projesi var mıdır?

14.Eğer var ise ülkemizde Hayvancılık İhtisas Bölgesi kurulması projesi var mıdır? Var ise hangi illerde kurulacaktır?

15.2021 yılında kaç adet canlı hayvan sevkıyatı hedeflenmektedir?

16.Ülkemizde Canlı Hayvan sevkıyatları ve Kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?” (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here