“Hatay Talasemi ile Savaşıyor” Projesi Kapsamında Seminerler Sürüyor

0
308

Mithatpaşa İlköğretim Okulu Öğrencileri Talasemi Hakkında Bilgilendirildi

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliğiyle başlatılan “Hatay Talasemi İle Savaşıyor Projesi” kapsamında İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi tarafından başlatılan Talasemi eğitim seminerleri İskenderun’daki merkez okullarda sürüyor. İlçe bazında liselerden sonra ilköğretim öğrencileri için de gerçekleştirilen seminer bu kez Mithatpaşa İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencileri için verildi.

Mithatpaşa İlköğretim Okulu’nda düzenlenen seminere, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz’in eşi Zehra Lekesiz, İskenderun Kaymakamı Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, Hatay Halk Sağlığı Merkezi Müdürü Mutlu Tiryaki, İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Doktor Yusuf Saydam, İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Abdurrahim Bayrak ve İSTOYAD Başkanvekili Hayri Arpay katıldı.

Seminerin sunumunu İskenderun Toplum Sağlığı Merkezi Doktoru Abdurrahim Bayrak yaptı. Bayrak, öğrencilere diğer adı Akdeniz Anemisi ve Orak Hücre Anemisi olarak da bilinen Talasemi hakkında bilgiler verirken, okul eğitimleriyle amaçlarının, gençlerin evlilik aşamasına gelmeden tedbir almalarını sağlamak olduğunu belirtti.

Akdeniz Anemisi’nin anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu ifade eden Abdurrahim Bayrak, “Bu hastalık Akdeniz ülkelerinde yaygın olduğu için, Akdeniz anemisi olarak da bilinir. Ağır hastalık tipi olan Talasemi Majörden, hiçbir belirtisi olmayan taşıyıcı bireylere kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Talasemi, bebeklerde 3-4 aylıkken başlayan ve sürekli kan nakli gerektiren çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için gerekli hemoglobini yeterli miktarda üretemezler. Hastalarda halsizlik, solgunluk, iştahsızlık, huzursuzluk, karaciğer-dalak büyümesi sonucu karın şişliği, sık sık ateşlenme iskelet sisteminde değişiklik, yüz ve kafa kemiklerinden başlayarak kemiklerde değişiklik ve tipik bir yüz görünümü ortaya çıkar. Bu hastalar hayatları boyunca düzenli tedavi görmek zorundadırlar. Uygulanan tedaviler de zor ve pahalıdır. Çocuklarda bu hastalığın tanısı genellikle bir yaşından sonra konulur. Bu nedenle evlenme kararı alan çiftlerin talasemi testi yaptırması çok önemlidir.  Ayrıca, taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bile bilmezler. Ancak taşıyıcılık bir hastalık değildir ve tedavi gerektirmez” diye konuştu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here