Eğitim-Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Çocukların Hayallerini Çalanlardan Hesap Soralım”

0
122

eğitim-sen açıklama7Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal, 12 Haziran ‘Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü’ nedeniyle bir açıklama yaparak; “Herkesi, çocukların hayallerini çalanlardan hesap sormaya, çocukların sadece çocuk olarak var olabilecekleri bir dünya mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” dedi.

Uluslararası Emek Örgütünün (ILO) 2002 yılında 12 Haziran’ı çocuk işçiliğine karşı farkındalığı arttırmak için ‘Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü’ ilan ettiğini hatırlatan Ünsal; “Hem çocuk işçiliği hem de çocukların işçileşmesine karşı mücadelenin geçmişi çok daha uzundur. Kapitalizm ve sanayileşme çocukların uzun saatler boyunca, ağır işlerde, düşük ücretli çalıştırılması ile kurulmuştur. Bu yüzden, yoksulların sisteme karşı mücadelesindeki ilk taleplerinden biri zorunlu temel eğitimdir. İngiltere’de 1833’te diğer Avrupa ülkelerinde ise 1800’lerin sonunda zorunlu ve ücretsiz temel eğitim hakkı emekçilerin kazanımıdır. Bugün neredeyse tüm dünya ülkelerinde temel eğitimin ücretsiz olarak sunulması çocuk işçiliğine karşı mücadele eden yoksullar sayesindedir. Ancak; sürekli kamçılanan yüksek kâr isteği çocuklara kendi bedenlerinden ağır elbiseler giydirmektedir. Çocuklar arasında yapılan tüm ayrımlar hem sanayi hem de devlet zihniyeti tarafından üretilmektedir. Bu yüzden çocukların ordu ve polis eliyle katledilmesi, erkek egemenliğinin yansıması olarak istismar edilmesi ve ucuz emek gücü olarak değerlendirilip işçileştirilmesi içinde bulunduğumuz düzenin beklenen sonuçlarıdır. Ancak o düzeni değiştirecek güç 150 yıl önce olduğu gibi yoksulların elindedir” dedi

Dünyada, işçi çocuk sayısının, azalma eğiliminde olmasına rağmen ülkemizde yükselişte olduğunu öne süren Ünsal; “DİSK-AR’ın yayımladığı rapora göre toplamda çalışan çocukların tüm çocuklara oranı 1999 yılında %41 iken 2012 yılında %56’ya çıkmıştır.

Her altı aileden biri yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Geçinmek için çocukların çalışmasına bağımlılığı ortadan kaldırmak için asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Okul öncesi eğitimin zorunlu olmaması sonucunda binlerce çocuk ev içlerinde çalışmak zorunda kalmaktadır. Okul öncesi eğitim zorunlu, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde olmalıdır. 4+4+4 modeli ile binlerce çocuk kademeler arası geçişlerde okulların dışında kalmakta, çocuk işçiliği devlet eliyle desteklenmektedir. Bir an önce 4+4+4 eğitim modeli kaldırılmalı, ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli ve kesintisiz eğitim sistemi hayata geçirilmelidir.

Çocuk işçiliğine karşı mücadele için etkin şekilde denetimler yapılmalıdır. Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuklar özellikle bölgede sömürüye açık hale gelmekte, eğitimleri aksamaktadır. Bu konuda gerekli adımlar atılmalı mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan aileler ile ilgili düzenlemeler çocuk ve insan haklarını gözeterek yapılmalıdır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here