Çocuk İşçiliğinin Önlenmesine Yönelik İlçe Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı

0
82

ççocuk işçiliği1Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 20.09.2012 tarih ve 00/74 sayılı “Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” konulu 2012/20 sayılı genelgesine istinaden, Çocuk İşçiliğinin Önlenmesine yönelik olarak İlçe Koordinasyon toplantısı; İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit başkanlığında Kaymakamlık toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya; İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ergün Gözüküçük, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Başar, İlçe Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Güven, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Hatlar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Ali Arıkoğlu, Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Vekili Bilgin Çam, İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Nalan Bayram, Toplum Sağlığı Merkezi Temsilcisi Dr. Gülden Köklü, İskenderun Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ahmet Dokgöz, TÜMSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hamdi Atay, ATSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Özdemir, MÜSİAD Hatay Şubesi Müdürü Ali Yeşilova, Sanayi Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çardaklı, Çocuk Büro Amiri Komiser Yardımcısı Vedat Tiryaki ve Çocuk Psikologu Münevver Uyar katıldı.

Çocuk İşçiliğinin ivedilikle çözüm üretilmesi gereken bir sorun olduğunu, bu bağlamda yapılan toplantının ülkemize ve milletimize yararlı olması temennisiyle toplantıyı başlatan Kaymakam Hasan Özyiğit; “İnsanlığın gelişim evresinde çocukluk önemli bir yer tutar. Bu dönemdeki yetişme koşulları ve alınan eğitimin yetişkinlik evresindeki yaşam kalitesi üzerinde büyük katkısı vardır. Çocukların çalışması dünya çapında bir olgudur ve tarihin ilk çağlarından beri dünya ülkelerinin neredeyse tamamında görülmektedir. Ancak bu durum onların ruhsal, bedensel ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

ççocuk işçiliği2

Bu olumsuz etkilerden en önemlisi ise çocuğun çalışmak zorunda olması nedeniyle eğitimine devam edememesi ve yaşamının geri kalan bölümünü gerekli donanımdan yoksun ve niteliksiz bir birey olarak geçirmesidir. Çocukların eğitimsiz kalması dünya açısından da önemli bir kayıptır. Diğer yandan çalışan çocukların her türlü suiistimal ve istismara da açık olması durumun bir başka bilinen boyutudur” dedi.

Ülkemiz genelinde gerek ulusal, gerekse yerel düzeyde bu önemli sorunun tanımlanması, teşhisi ve rehabilitasyonu konusunda yoğun çabalar gösterildiğini de sözlerine ekleyen Kaymakam Özyiğit, kamu kurum ve kuruluşları, işveren ve işçi kuruluşları ve sivil toplum örgütleri işbirliği içerisinde etkin bir mücadele eylem planı oluşturulması ve bu plan çerçevesinde çocuk işçiliğine yönelik izlenecek strateji ve yöntemlerin tespit edilerek, bu konudaki uygulamaların ciddiyetle sürdürülmesi gerektiğini belirtti.

Toplantı esnasında Sosyal Hizmetler Merkezi Müdürü Yılmaz Balaman ile Çocuk Psikologu Münevver Uyar tarafından Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi konulu sunum yapılmasının ardından, ilgili kurum yetkilileri konu ile ilgili olarak görüş ve önerilerini paylaştılar.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here