Yeni Kimlik Kartı Uygulaması Başladı

0
790

kimlik-basvurulari1Eski Kimlikler 3 Yıl Geçerliliğini Koruyacak

Nüfus Hizmetleri Kanununda 14 Ocak 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulamasına 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçildi. Yeni kimlik kartlarında kişinin kimlik bilgileri, biyometrik verileri ve elektronik sertifikaları yer alacak.

Kimlik kartı müracaatı, 02 Ocak 2017 tarihinden itibaren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi (Alo 199) aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere yapılabilecek. Vatandaşlarımız herhangi bir nüfus müdürlüğüne kimlik kartı müracaatında bulunabilecek.

Kimlik kartı başvurusu; Nüfus cüzdanı veya kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge (uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi) ve bir adet biyometrik fotoğraf (Son altı ay içerisinde ön cepheden çekilmiş (5×6) ebadında, alın-yüz ve çenenin açık olduğu, arka fon renginin beyaz olduğu, gözlüklü fotoğraflarda saydam camlı, baş örtülü fotoğraflarda alın, yüz, ve çenenin açık olduğu) ile yapılacak. On beş yaşını bitiren kişiler bizzat başvuracak.

Bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir sağlık kuruluşundan kan grubunu gösterir belge ibraz edilmesi gerekecek. Kimlik Kartlarının değişim işlemi esnasında vatandaşlardan 16 TL, kimlik kartını kaybedenlerden 32 TL kart ücreti alınacak.

Yeni doğan çocuğunu 1 aylık süre içerisinde yazdıran vatandaşlardan kimlik kartı bedeli alınmayacak. 15 yaşını doldurmayan vatandaşların biyometrik verisi alınmayacağından veli-vasi veya resmi vekilinin başvuru yapması yeterli olacak.

İşlemler 3 yıllık süre içerisinde tamamlanacağından vatandaşların bu süreçte acele davranmalarına gerek bulunmuyor. Eski nüfus cüzdanları geçerliliğini 3 yıl koruyacak olup, bu süre içerisinde vatandaşlar mevcut nüfus cüzdanları ile kamu kurum ve kuruluşlarında işlem yaptırmaya devam edebilecekler.

Vatandaşlar, Alo 199 veya ekimlikrandevu.nvi.gov.tr portalı üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine gitmeleri halinde sıra beklemek zorunda kalmayacak.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here