İÇKD Başkanı Kara, Hava Kirliliği Konusunda Denetimlerin Arttırılmasını İstedi
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, yaklaşmakta olan kış mevsiminde havaların daha çok kirletileceğine vurgu yaparak, yetkililerden gerekli denetimleri arttırmalarını istedi.
Ülkemizde hava kirliliğinin başlıca nedenleri arasında ulaşım, konutların ısıtılması gibi faaliyetler ile orman yangınlarının yer aldığını kaydeden Kara; “Kömürlü Termik santrallerden ve diğer sanayi tesislerinden atmosfere salınan emisyonlar da düşük hava kalitesine neden olmaktadır. Akciğer kanseri dahil birçok hastalığa yol açan endişe verici hava kirleticileri arasında parçacıklı madde (PM), Ozon (O3), Nitrojen Oksitler (Nox) ve Azot Dioksit (No2), Kükürt Dioksitler (So2) en önemlileridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına göre, Doğu Akdeniz’de Adana-Mersin-Hatay’da hava kirliliği bir numaralı çevre sorunudur. 2014 Hava kalitesi verileri incelendiğinde Körfezdeki tüm illerde yıllık PM10 ortalamaları Dünya Sağlık Örgütünün kılavuz değerlerinde yüksektir.
Hatay’ın hava kalitesi 2008’den buyana ÇŞB tarafından Antakya’da, 2011 yılından bu yana da İskenderun olmak üzere iki noktada izlenmektedir. Bu istasyonlardan elde edilen verilere göre; Antakya’da 2014’te yıllık ortalama PM10 değeri 82 ug/m3 tür, ulusal sınır değeri olan 60 ug/m3’ten %37, Dünya Sağlık örgütünün kılavuz değerlerinden ise 4 kat daha yüksektir. İskenderun’da PM10 değerleri 40-70 ug/m3 aralığındadır. İskenderun’da Partikül madde emisyonlarının %96’sından sanayi tesisleri sorumluyken, konutların ısıtılması %3,5 dolaylarındadır. İskenderun Körfezindeki yaşam alanlarında mevcut hava kirliliği oldukça yüksektir. Bu nedenle yeni santral projelerinin varlığını yoksaysak dahi Adana-Mersin-Hatay illerinin hava kalitesinin birkaç yıl içinde gerilemesi beklenmektedir” dedi.
Mevcut haliyle de epeyce kirli bir atmosferde yaşamımızı sürdürmeye çalıştığımızı ifade eden Kara, halk sağlığının korunmasının bir zorunluluk olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.
Yetkililere bazı önerilerde bulunan Kara; “Kış aylarına hazırlandığımız şu günlerde özellikle İskenderun-Arsuz’a yağan kuvvetli yağmurlar sonrasında, balkonlara, bahçelere, tarım alanlarına kömür tozu yağmaktadır. Bu kömür tozları özellikle Sarıseki bölgesinde faaliyette bulunan Termik Santraller ve Diğer Sanayi kuruluşlarının bacalarından çıkan zehirli kirleticilerdir.
Biz İskenderun Çevre Koruma Derneği olarak Körfezimizdeki hava kalitesini tam olarak değerlendirmek için yapılması gerekenleri yetkililerin bilgisine sunmak istiyoruz;
İzleme alt yapısı geliştirilmeli, İstasyon konumları-sayıları yeterliliği doğrulanarak bütün ana emisyon kaynakları ve tüm kirleticiler izlemeye dahil edilmeli, Sanayi Tesislerinden gelen emisyon raporları geliştirilmeli ve halkın izleyebilmesi için şeffaf hale getirilmeli, Hava kalitesi hakkında bağımsız bilimsel araştırmalar teşvik edilmeli ve Temiz Eylem Planları halkın, sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının katılımı ile uygulanmalıdır.
Sonuç itibariyle şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve yapılacak olanlara etkinlik kazandırmak adına, İskenderun ve Arsuz Kaymakamlığı, Hatay Valiliğini, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve HBB Çevre Kontrol Daire Başkanlıklarını gerekli denetimleri daha etkin yapmaya davet ediyor, geçtiğimiz hafta (19 Eylül 26 Eylül 2016) ile ilgili hava kalitesi ölçüm sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz. Unutmayalım ki başka yaşanacak dünya yok” dedi.