Yarayıcı; “Suriye’deki Askerlerimiz Derhal Geri Çekilmeli”

0
92

hilmi-yarayici7Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı; “Suriye’deki Askerlerimiz Derhal Geri Çekilmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Moskova’da imzalan Suriye bildirisine dikkat çekerek Türkiye’nin biran önce Suriye topraklarından geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, geçtiğimiz günlerde Moskova’da imzalan Suriye bildirisiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Suriye deklarasyonunun AKP’nin yıllardır Suriye’de sürdürdüğü yanlış dış politikasının iflasının ilanı olduğunu belirten Yarayıcı; “Hükümeti yol yakınken El Bab başta olmak üzere Suriye’de bulunan askerlerimizi derhal geri çekmeye çağırıyorum” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Rusya, İran ve Türkiye dışişleri bakanlarının Moskova’da Suriye ile ilgili önemli kararlar içeren bir deklarasyon yayınladıklarını hatırlatan Yarayıcı; “Deklarasyonda yer alan “İran, Rusya ve Türkiye, çok sayıda etnik yapı barındıran, çok dinli, mezhepçi olmayan, demokratik ve laik bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygılarını bir kez daha ifade ederler” açıklaması AKP’nin yıllardır Suriye’de sürdürdüğü yanlış dış politikasının iflasının ilanıdır.

Bu Deklarasyonla Türkiye’nin geldiği nokta, 2011 öncesi Suriye’ye bakışımızla örtüşmektedir. Suriye iç savaşı başladığında biz muhalefet olarak komşu bir ülkenin içişlerine müdahil olunmasının yanlışlığını ısrarla anlatmaya çalıştık. Hele Esad’ı devirme uğruna mezhepçi bir yaklaşımla cihatçı çeteleri desteklemenin, onlara silah ve lojistik destek sunmanın bölgeyi bir felakete sürükleyeceğini anlattık. Ancak sözümüzü iktidara bir türlü dinletemedik. 

İktidar IŞİD’i Meşrulaştırmaya Çalıştı

Biz IŞİD’in, El Nusranın yarattıkları vahşeti anlattıkça iktidar IŞİD’i öfkeli çocuklar söylemi üzerinden meşrulaştırmaya çalıştı. El Nusra’nın terörist olmadığını kanıtlama derdine düştüler. Ancak bu öfkeli çocuklar dün 16 askerimizi şehit ederken, 33 askerimizi de yaraladılar. Tarafı olmamamız gereken bir savaştan her gün gencecik vatan evlatlarımızın cenazeleri gelmekte. Bu durum vicdan ve sağduyu sahibi herkesin içini sızlatmaktadır. Bu alçak teröristlerin esir aldığı askerlerimizi katletme görüntülerini izleyince infial duymamak elde değil. Biz bu görüntülerden dehşete düştük. Acıyı yüreğimizin en derininde yaşadık. Ancak iktidarın bu görüntüler üzerine açıklama yapmak yerine interneti yavaşlatma, bazı sitelere erişimi durdurma yoluna girmesi ancak ve ancak suçlarını gizleme çabasının bir sonucu olabilir” dedi.

El Bab’ı Alsak Ne Olacak

İnternetteki görüntülerle ilgili hükümetin derhal açıklama yapması gerektiğini önemle vurgulayan Yarayıcı; “İktidara sesleniyorum: Öncelikle internette dolaşan görüntülerin gerçekliği üzerine çıkıp açıklama yapın. Halkımızın bu açıklamaya ihtiyacı var. İnterneti yavaşlatarak haberi gizlemek doğru değildir. Vahşeti gizleme üzerinden iktidarınızı koruma duygunuzun insani yönü yoktur. Hiçbir makam ve mevki askerimizin canından  değerli değildir. Böyle düşünen varsa iktidarı da, koltuğu da, makamı da, mevkisi de batsın.

Unutmayın askerimizi bilmediği bir coğrafyada, bilmedikleri bir savaş konsepti içerisine sokanlar onların ölümlerinin birinci dereceden suçlusudur. Moskova deklarasyonu sonrasında Askerimizin Suriye’de kalmaya devam etmesinin hiçbir geçerliliği kalmamıştır. El Bab’ı alsak ne olacak. Aldıktan sonra en kısa sürede Suriye yönetimine devredeceğimiz bir alan için askerimizi katlettirmenin ülke çıkarıyla, milli birliğimizle, Kürt sorununa çözümle bir ilgisi yoktur. Gencecik askerlerimizi teröristlerin vahşetine teslim etmeyelim. Hükümeti yol yakınken El Bab başta olmak üzere Suriye’de bulunan askerlerimizi derhal geri çekmeye çağırıyorum” şeklinde uyarılarda bulundu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here