Yarayıcı; “Hatay Halkı Katillere Sağlanan Desteğin Tedirginliğini Yaşıyor”

0
85

hilmi yarayıcı2Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Reyhanlı’da Suriyeli sığınmacıların kaldığı evde patlama olduğu haberi üzerine, olay yerine giderek yetkililerden bilgi aldı.

Patlamada hayatını kaybedenlerin Reyhanlı’da AFAD’ın verdiği tanıtım kartıyla ikamet ettikleri bilgisini aldığını kaydeden Milletvekili Yarayıcı; “Bu olay dahi ülkemize sığınan dört milyona yakın Suriye vatandaşının hangisinin gerçekten sığınmacı, hangisinin cihatçı katil olduğunun bilinmediğine dair somut bir örnektir” dedi.

Patlama kadar vahim olanın evde, suikast amaçlı kullanılan iki adet susturuculu silahın bulunmuş olması olduğunu ifade eden Yarayıcı; “AFAD tanıtım kartıyla ülkemizde ikamet eden şahısların bu güne kadar ülkemizde katıldığı eylemlere veya işlediği suçlara yönelik araştırmalar sürüyor. Ancak bu olay dahi ülkemize sığınan dört milyona yakın Suriye vatandaşının hangisinin gerçekten sığınmacı, hangisinin cihatçı katil olduğunun bilinmediğine dair somut bir örnektir. Yıllardır hükümet desteğinde ülkemizi bir savaş üssüne çevirenlerin ne kadarının ülkemizde olduğu bilinmemektedir. Bunun yarattığı tedirginlik Hatay’da bir korkuya dönüşmüş bulunmaktadır.

Yetkililerden olay hakkındaki detaylı bilgileri aldıktan sonra vatandaşlarımızla görüştüm. Uzun zamandır güvenlik konusunda endişe yaşadıklarını belirten ilçe sakinleri, kimin gerçekte sığınmacı, kimin eli kanlı terörist olduğunu bilememenin tedirginliğiyle, uyku uyuyamaz bir durumda olduklarını belirttiler. Patlamanın gerçekleştiği evde hayatını kaybedenlerin üzerinden AFAD kartının çıkması, tedirginliklerini daha da arttırmış olduğunu gözlemledim.

Sınır ilçesi Reyhanlı halkı Suriye savaşının ağır yükünü üzerlerinde taşımaktan yorulduklarını, sığınmacılara sağlanan hakların kendilerine tanınmadığını, işyeri açmalarına rağmen vergiden muaf tutulmaları yüzünden rekabet edemez konuma geldiklerini bu nedenle işsizliğin had safhaya ulaştığını belirterek hükümetin bir an önce soruna el atması gerektiğini söylediler” dedi.

Sığınmacılara Değil, Cihatçı Çetelere Kapıların Açılmasına Karşıyız

Sığınmacılara karşı olmadıklarını, cihatçı çetelere kapıların açılmasına karşı olduklarını belirten Yarayıcı; “Suriye iç savaşını körükleyen baş aktörlerden olan hükümet sıklıkla algı operasyonlarıyla sığınmacılara karşı olduğumuz yönünde algı yaratma peşinde. Öncelikle hükümetin savaşın körükleyicisi olması nedeniyle sığınmacıların yaşadığı dramın birinci derece sorumlusu olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Ancak bizler Suriye’de yaşanan insanlık dramının acısını yüreğimizin en derininde hissediyoruz. Bu nedenle savaştan kaçıp ülkemize sığınan insanlara evimizin yanı sıra yüreğimizi de açtık. Açmaya da devam edeceğiz. Burada asıl sorun hükümetin kapalı kapılar ardında binlerce cihatçı katile kapıları açarak onlara silah, eğitim vb. her türlü desteği sunmasıdır. Reyhanlı halkı da, Hatay halkı da katillere sağlanan bu desteğin tedirginliğini yaşıyorlar. Yanı başlarında oturan Suriye vatandaşlarının hangisinin gerçekten sığınmacı, hangisinin terörist olduğunu bilememenin yarattığı tedirginlikle korku içinde yaşamaktadırlar. Burada hükümetin yapması gereken tek şey Suriye iç savaşının sona erdirilmesine yönelik politikalar geliştirerek, katillere sunduğu desteğe bir an önce son vermesidir.

Suriye’de sağlanacak barış milyonlarca sığınmacının anavatanlarına dönmeleri anlamına gelecektir. Kapımızı ve yüreğimizi açtığımız milyonlarca sığınmacı bizden bu ortamın yaratılmasına katkı beklemektedir. Vatandaşlık vermek onların bizden talep ettiği bir durum değildir. Bize düşen barışı sağlamak ve iç savaşı sona erdirmeye dönük katkı sunmaktır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here