Vali Topaca’dan Teknoversite Günleri’nde ‘Yerel Kalkınma’ Konulu Konferans!

0
126

teknoversite4Pazartesi başlayan İSTE 1. Teknoversite Günleri’nin resmi açılışı önceki gün Hatay Valisi Ercan Topaca’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

Teknoversite Günlerinin ikinci gününde İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Konferans Salonunda gerçekleşen programa Hatay Valisi Ercan Topaca’nın yanı sıra İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderun Kaymakamı Hasan Özyiğit, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü İlker Ar, Gaziantep Sanko Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, ilçe belediye başkanları, iş adamları Recep Atakaş ve Fatih Tosyalı, öğretim üyeleri, ilgililer ve birçok öğrenci katıldı.

teknoversite5

İskenderun Teknik Üniversitesi olarak inovatörler ve teknovatörler yetiştirmek üzere yola çıktıklarını belirten İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, üniversitenin kuruluşunda ve bugünkü açılışta kendilerini yalnız bırakmayan, destek olan başta Vali Topaca olmak üzere herkese teşekkür eden kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Hatay Valisi Ercan Topaca ise bilim, sanayi, teknoloji ve ekonomi anlamında bölgemizin ve ilimizin gelecekte alacağı pozisyonda önemli katkılar sağlaması temennisiyle İskenderun Teknik Üniversitesinin 1. Kuruluş yıl dönümünü kutlayarak “Yerel Kalkınma” konulu bir konferans verdi. İlgiyle takip edilen konuşmasında Vali Topaca, bir sunum eşliğinde yerel yönetimlerin tarihçesi, Türk kamu yönetim sistemi, ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin rolü gibi konularda katılımcılarla tecrübelerini paylaştı.

teknoversite6

Son günlerde ülke gündeminde olan Başkanlık sistemi hakkında da görüşlerini ifade eden Vali Topaca, başkanlık sistemine geçilmesi halinde illerde valilik sistemine ihtiyaç olup olmadığının tartışılabileceğini, yerel yönetim sistemi olarak atama veya seçim ile valilik ve belediye başkanlığının birleştirilebileceğini söyledi.

Büyükşehir belediyelerinin yetkileri genişletilince valiliklerde rutin işlerin azaldığını söyleyen Vali Topaca; “Valilik sistemine ihtiyaç var mı diye sorulduğunda belki başkanlık sistemi gündeme geldiğinde bu konu değerlendirilebilir. Bu son büyükşehir sisteminden sonra, günlük bizim rutin işlerimiz yok arkadaşlar. Daha çok vali, devletin bu bölgedeki güvenliği, kamu kurumlarının bir eşgüdüm içerisinde çalıştırılması, sistemin iyi çalıştırılması, koordine edilmesi, stratejik yaptırımların takibi, hükümet adına takibi gibi daha üst ölçekli günlük işlerden çıkmış bir valilik profili var.

teknoversite7

Vali dediğiniz zaman bin yıllık bir geçmişten gelen bir kültür var. Onu bir anda yok saymak mümkün değil. Belki önümüzdeki dönemlerde cumhurbaşkanının seçimle iş başına gelmesi, başkanlık sistemine geçiş gündeme geldiği takdirde, valiler ile ilgili bu konuyu daha ciddi tartışacağımızı düşünüyorum. İster seçimle gelir, ister atamayla gelir” diyerek görüşlerini ifade etti.

Konuşmaların ardından Vali Topaca’ya Rektör Dereli tarafından günün anısına bir plaket takdim edildi ve protokol erkânıyla birlikte 1. Tekonversite Günleri sembolik açılış kurdelesi kesilerek teknik üniversitesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu teknolojik ürün ve prototipler ilgiyle izlendi. Vali Topaca, parlaklığı ve rengi sayesinde muadillerinden ayrılan ve sadece İskenderun’da çıkarıldığı için İskenderun Siyahı olarak adlandırılan mermer ürünlerine ilgi gösterdi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here