Vakıflı Halkı Köy Olarak Kalmak İstiyor

0
232

vakıflı köyü1Hatay’ın büyükşehir statüsüne alınmasıyla mahalleye dönüştürülen Vakıflı sakinleri, yaşadıkları yerin Vakıflı Mahallesi yerine Vakıflı Köyü Mahallesi olarak isimlendirilmesini istiyor.

Samandağ ilçesinde 35 haneli ve 135 nüfuslu Vakıflı’da yaşayan Ermeni asıllı vatandaşlar bundan sonra bulundukları yerin mahalle yerine köy olarak anılmasını istiyor.

Türkiye’de Ermeni asıllı vatandaşların yaşadığı çok fazla bir köyün bulunmadığını belirten köyün 21 yıllık muhtarı Berç Kartun, kendilerinin de Vakıflı köyü olarak yurt içi ve dışında tanındıklarını kaydetti.

Büyükşehir yasasıyla birlikte köylerinin isminin Vakıflı Mahallesi’ne dönüştürüldüğünü ifade eden Kartun; “Muhtarlığım boyunca köyüme yeterince hizmetler yaptığıma inanıyorum. Bu süre içerisinde devletimize ve hükümetlerimize teşekkür ediyorum. Hizmette beni hiçbir zaman aksatmadılar. Aşağı yukarı hiçbir eksiğimiz kalmadı. Daha önce köy ismiyle anıldık ve böyle tanındık. Köyümüzün adının yok olması bizi üzer. Bundan sonra en azından Vakıflı Köyü Mahallesi olarak söylenmesini isteriz. Köyümüzün isminin değişmemesi için girişimde bulunduk. İnşallah büyüklerimiz buna önem verecektir” diye konuştu.

Vakıflı’da yaşlı nüfusun yaşadığını ve gençlerin buralarda iş imkanı bulamadığı için büyükşehirlere göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Kartun; “2004 yılında Vakıflı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Çok sayıda vakıf ve hazine arazisi kiraladık. Amacımız kooperatifimizi güçlendirerek üniversite okuyan gençlerimizin burada kalmasını sağlamaktı. Ama maalesef olmadı. Mahsullerimiz para etmedi, maliyetlerimizi çıkaramadık. Gençlerimize burada iş imkanı sağlayamazsak onların burada kalmaları çok zor. Bu durumda zamanla mahallemiz yok olabilir” diye konuştu.

Kartun, kendilerinin Hatay’da var olan mozaiğin bir parçası olduklarını ve temennilerinin bundan sonra da böyle devam etmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Vakıflı sakinlerinden Panos Çapar (82), doğup büyüdüğü yerin adının Vakıflı Köyü olarak kalmasını istediğini kaydetti. Papken Silahlı (75) ise yaşadıkları yerin dünyada çok az benzerinin bulunduğunu, Vakıflı köyü isminin kaybolmaması için yetkililerden destek beklediklerini belirtti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here