Uyar; “Paketten Hava Çıktı”

0
60

süleyman uyar3Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İskenderun İlçe Başkanı Süleyman Uyar, Demokratikleşme paketi hakkında değerlendirmede bulundu. Paketin beklentileri karşılamadığını kaydeden Uyar; “Demokratikleşme paketi adı altında açılmış olan paket büyük ölçüde hava içermekte olup beklentileri karşılamamıştır” dedi.

İlk olarak seçim barajı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Uyar; “Öncelikle yeni seçim sistemine göre düşürülen baraj hiçbir şekilde partilerin işine yaramayacağı gibi mevcut partilerin milletvekili sayısını düşürmeye yönelik bir çalışmadır. Bu durumda hali hazır %10 baraj sistemi daha makul gözükmekte olup, daraltılmış bölge sistemine geçilmesi halinde bazı siyasi partilerin mevcut milletvekili sayısını yakalama şansı kalmamakta ve beraberinde birçok bölgeden milletvekili çıkarmasını engelleme girişimidir. Baraj sisteminin yüzde beş oranına çekilmesinden ziyade baraj sisteminin tamamen kaldırılması ve hiçbir şekilde daraltılmış bölge uygulaması yapılmaması ve tüm siyasi partilere temsil hakkı tanınması demokrasinin gereğidir. Siyasi partilerin Hazine yardımı alma konusunda %3’e çekilen oran tatmin edici durmamış ülkemizde siyaset yapan tüm partilerin yardım alması konusunda çaba gösterilmesinin önü kesilmiştir” dedi.

Ana Dil Eğitiminde Facia

Hükümetin protestolara tahammülsüz olduğunun bir kez daha anlaşıldığını da kaydeden Uyar; “Kendilerini protesto eden gruplara tahammül edemeyen zihniyet izin verilen sürelere 1 saatlik ek uzatma vererek durumu kurtarmaya çalışmış. Gösteri ve yürüyüş konusunda STK’ların görüşü alınacağı açıklanmış maddenin sonunda ise son kararın yine kaymakamlık ve valilere kaldığını açıklayarak hayal kırıklığımızı daha da attırmıştır. Ana dilin özel okulda önünün açılması tam bir facia olmakla beraber daha önce yaşanmış olan Kürtçe dershane örneklerini akıllara getirmektedir. Herkesin özel okula gitme imkanının bulunmadığı hiçbir şekilde düşünülmemiş, insanların sosyoekonomik yapıları göz ardı edilmiş, halkımızın refah düzeyinin üst seviyelerde olduğu varsayılmıştır.

Hükümet, Paketten Sınıfta Kalacak

Pakette Alevilere yönelik hiçbir çalışma yer almamış cem evi, zorunlu din dersi, alevi dedelerin sorunları göz ardı edilmiş ve Nevşehir Üniversitesinin isminin Hacı Bektaş-i Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi ise 3. Köprü ismiyle Alevi yurttaşlarımızdan  tepki gören hükümetin demokratikleşme paketinden sınıfta kalacağının beyanıdır.

Yıllardır bizlerin ve çocuklarımızın okuduğu andımızın kaldırılması da  anlamsız gözükmekte ilgili kurumların bir araya gelmesiyle andımızla ilgili yeni bir düzenleme yapılabileceğini gerçeğini gizlemekte ve en kolay iş olan kaldırma ile oldubittiye getirmektedir. Mor Gabriel  farklı inançlara mensup kardeşlerimize şirin gözükme çabasıdır. Daha önce ruhban okulunu gündeme getiren hükümetin oyalama taktiğinden ibaret olduğu apaçık ortadadır. Sonuç olarak tüm Türkiye’nin merakla beklediği paket beklentileri karşılamamış ve fiyaskoyla sonuçlanmıştır” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here