Uyan, Emeklilerin Taleplerini Siyasilere Bildirecek

0
72

tüed açıklama9Emeklilerin maaş gibi temel sorunlarının yanında sosyal hayatla ilgili sıkıntılarının da olduğunu vurgulayan TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan, bu sıkıntıları 13 maddelik bir liste halinde hazırladıklarını kaydetti.

Hazırladıkları bu talepleri İskenderun, Hatay, Osmaniye ve diğer tüm il ve ilçelerde 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde emeklilerin oyuna talip olan belediye başkan adaylarına onların bağlı olduğu siyasi partilere sunacaklarını kaydeden Başkan Uyan; “İlk etapta 65 ve üzeri yaşlardakiler için uygulanan şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanma imkanı 60 yaşa kadar indirilmeli. Kentsel dönüşüm kapsamında emeklilere gerekli kolaylık sağlanmalı, yeni yapılanmalar yaşlı yaşamına uygun olacak şekilde teşvik edilmeli. Emekliler için ek gelir imkanı yaratacak projeler uygulamaya konulmalı.

Emeklilerin gıda, yakacak ve barınma sorunlarını asgari maliyetle çözebilmelerine imkân sağlanmalı, bu konuda kooperatifçilik teşvik edilmeli. Yaşlı ve emeklilere toplum duyarlılığını artırmak için emeklilerle ilgili günler kutlanmalı, gençlere yönelik eğitim programları düzenlenmeli. Yaşlıları aktif tutacak; kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetler organize edilmeli. Emeklilerin öğrenim gören çocukları için burs sistemi geliştirilmeli ve yurt ihtiyaçlarına cevap verilmeli” diye konuştu.

TÜED İskenderun Şube Başkanı Mustafa Uyan yaşlı bakım hizmetlerine de değinerek; “Yaşlı Meclisi ve Yaşlı Danışma Kurulu gibi mekanizmalar oluşturulmalı, yaşlılar için evde bakım hizmetleri verilmeli, gündüz bakım üniteleri, huzurevleri oluşturulmalı. Yaşlı bakım elemanı yetiştirilmeli ve bunların yerel yönetimlerde istihdamı sağlanmalı. Emekli ve yaşlıların örgütlenmelerine olanak tanıyacak ortam yaratılmalı emekli ve yaşlıların örgütlendiği kuruluşlar desteklenmeli. Yerel yönetimler bünyesinde sadece yaşlılara ve emeklilere hizmet verecek hukuk danışma büroları oluşturulmalı.

AB projeleri takip edilerek, yaşlı ve emekliler için uygun olanların uygulanma imkanı yaratılmalı, projeler geliştirilmeli. Emekli ve yaşlılar konusunda uluslararası, özellikle AB tarafından kabul edilen standartları ve yeni gelişmeleri takip edecek bir birim oluşturulmalı. 10. Kalkınma Planı ile ilgili raporlarda emekli ve yaşlılar için tespit edilen hususların hayata geçirilmesi konusunda yerel yönetimlere düşen görev ve sorumluklar en kısa zamanda yerine getirilmelidir” şeklinde görüş beyan etti.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here