Ünsal;  “Bir Üyemiz Dahi Darbecilerle, Gülen Cemaatiyle İlişkilendirilemez!”

0
315

eğitim-sen açıklama4Sendikalarının tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve antidemokratik uygulamaların karşısında olduğunu kaydeden Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ünsal; “Eğitim Sen, kurulduğu günden bugüne darbelerin asıl hedefinin emek ve demokrasi mücadelesi olduğunu savunmuş, 15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye’nin darbeler tarihine bir yenisinin eklenmesi girişimine karşı açık bir tutum almıştır” dedi.

12 Eylül askeri darbesinin sonuçlarıyla bugüne kadar ciddi ve etkili bir hesaplaşma ve yüzleşmeye girilmemiş olmasının, darbecileri ve darbe arayışında olanları cesaretlendirdiğini savunan Ünsal; “Türkiye halklarının darbe ve sonuçlarına dair belleğinde yer etmiş yargılar, darbecilerin amaçlarına ulaşmasında karşılarına çıkan en büyük engel olmuştur” dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda başlayan “açığa alma dalgası”nın, yetkililerin açıklamalarına rağmen hükümeti eleştiren ve hükümete karşı muhalif tavır alanlarda çeşitli tedirginliklere yol açtığını da savunan Ünsal; “Sendikamız üyeleri açısından konuya yaklaşıldığında 136 üyemiz bu cadı avına dahil edilmiştir. Söz konusu 136 üyemize daha yakından bakıldığında ise karşımıza çıkan tablo şu şekildedir: Milli Eğitim bünyesinde görev yapan ve açığa alınan üye sayımız 127’dir. Bunların ciddi bir kısmı da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açığa alınmıştır. Şu an itibarıyla bu arkadaşlarımızın bir kısmı görevlerine tekrar başlamıştır. 9 akademisyen üyemiz, görev yaptıkları üniversitelerin yönetimlerince açığa alınmıştır. Karabük Üniversitesi’nde görev yapan ve yıllardır sendikamız üyesi olan Yrd. Doç. Bülent Oral, gözaltına alınmış ve öncesinde de açığa alınmıştır.

Sınavlardaki kopya skandallarından, kadrolaşmaya; yargının ve medyanın ele geçirilmesinden, hizmetlerine sunulan rant alanlarına; üniversitelerin içinin boşaltılmasından, öğrenci yurtlarıyla bu cemaatin ihya edilmesine kadar her alanda mücadelesini ortaya koymuş bir sendikayız.  Hal böyleyken, üyelerimizin ve sendikamızın adının bu örgütle yan yana anılır olması kabul edilemez bir durumdur!” dedi.

Tüm sürecin evrensel hukuk ilkelerine uygun yürütülmesi ve farklı mağduriyetlere izin verilmemesi gerektiğini kaydeden Ünsal, taleplerini şu şekilde sıraladı;

“Gözaltına alınan ve görevden uzaklaştırılan üyelerimiz başta olmak üzere, hakkında darbecileri ve darbeyi desteklediğine dair hukuka uygun, somut ve ikna edici delil bulunmayan tüm emekçilerinin mağduriyetine son verilmesini, görevlerine dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Mersin Üniversitesi Rektörü’nün keyfi, siyasi ve hukuksuz işlemlerle 8 üyemizi işten atmasını asla kabullenmeyeceğimizin, üyelerimiz görevlerine dönene kadar bu sürecin peşini bırakmayacağımızın özellikle bilinmesini istiyoruz! Haksız uygulamaların hızla bitirilmesi için başta MEB ve YÖK olmak üzere, siyasi partilerle görüşme ve çalışmalarımız sürmektedir.

Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki her bir üyemizin yanındayız ve hiçbir üyemizi bu kaotik ortamda yalnız bırakmayacağız. Bu süreci sendikamız aleyhine fırsata çevirmek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz! Açığa alınan her bir üyemizin hakkını hukukunu sonuna kadar koruyup, en kısa sürede görevlerine döndürme kararlılığında olacağımız bilinmelidir. Üyelerimizin de en kısa sürede görevlerine döneceğinden kimsenin kuşkusu da olmamalıdır!”

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here