“Ülkemizi Sonu Belli Olmayan Karanlık Sürece Taşımayalım”

0
84

CHP Genel Sekreteri Prof. Kamil Okyay Sındır Hatay’daydı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Prof. Kamil Okyay Sındır, dün Hatay’a gelerek bir dizi ziyaretlerde bulundu.

CHP Genel Sekreteri Prof. Kamil Okyay Sındır ilimizde ilk olarak Antakya’da muhtarlar ile istişare toplantısında bir araya geldi. Toplantıya Sındır’ın yanı sıra Hatay BŞB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, CHP Hatay Milletvekilleri Serkan Topal ve Dr. Birol Ertem, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur ve parti yöneticilerimiz katılım gösterdi.

Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan CHP İl Başkanı Güzelmansur; “Egemenliğin milletten alınarak Tek Adama verilmesine Hayır diyoruz” dedi.

Referandum sürecinin değerlendirildiği toplantıda konuşan CHP Genel Sekreteri Prof. Kamil Okyay Sındır, muhtarlığın önemine değinerek; “İzmir Bornova’da belediye başkanlığı yapmış bir kardeşiniz olarak şunu söyleyebilirim ki, muhtarlarımızın mahalle idare birimi olarak yurttaşlarımızla doğrudan temas kuran, halkın nabzını tutan ve o mahalleye ışık tutan, bilgi ve birikimleriyle katkı sunan kişilersiniz” dedi.

“Bu Sandık Bir Memleket Meselesi”

Halk oylamasında Evet demenin de hayır demenin de yurttaşlık hakkı olduğunu önemle vurgulayan Sındır; “Geçmiş dönemde, herhangi bir partinin iktidara gelmesi için çalışmış oy kullanmış olabiliriz. Saygı duyarım. Demokrasinin de çok temel ilkesidir, bütün siyasi düşüncelerin var olabilmesi ve bir gün iktidar yolunun açık olması. O nedenle demokrasiyi yaşatmak gerekir. Ancak bu önümüzdeki referandum bir siyasi partinin mücadelesi değil. Siyasi partilerin arasındaki bir iktidar savaşı değil. Bu sandık bir memleket meselesi. Ülkemizin devletimizin 16 Nisan’dan sonra da nasıl yönetileceğine karar verileceği bir sandıktır.

Anayasa değişikliği teklifi mecliste görüşülürken akşam saat 7’den sonra Meclis TV hep karartıldı. Hepimizin geleceğini ilgilendiren anayasa teklifi görüşmelerinin ekranlarda görülmesi mümkün olmadı. Keşke o zamanki tartışmaları vatandaşlar izleyebilirselerdi ve daha bilinçli karar verebilselerdi” diye konuştu.

Bu Kadarı da Fazla

Başbakanlık kelimesinin artık Türk Dil Kurumundan da çıkarılabileceğini kaydeden Sındır; “Tüm yürütmeyi bir tek kişinin iradesine teslim eden bir sistem. Bu bir kişi dilediği kanunları çıkarma, dilediği kanunları değiştirme yetkisine sahip olacak. Bu kişi ‘muhtarlara gerek yok artık’ dese bir imza ile tüm muhtarlıkların ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

Meclisin yetkisini paylaşıyor. Bu bir kişi vilayetleri birleştirip tek bir vilayet yapıyorum diyebilir, yani eyalet tarzı bir yönetim biçimine doğru ülkeyi taşıyabilir.

Meclis hesap sorabilir diyorlar. 400 milletvekilinin imzası gerekiyor. Çoğunluğu kendinden olan bir mecliste bu mümkün değil. Anayasa mahkemesine çıksa bile, hesap vereceği mahkemenin üyelerini de kendi belirliyor, doğru bir yargılama yine olmaz. Bir kişinin iki dudağı arasına tüm bu yetkilerin verilmesi insana ‘bu kadarı da fazla’ dedirtiyor.

12 Eylül darbesinin hukuki süreçlerini değiştirmek gerekir. Daha çağdaş medeniyetlerin üzerine çıkaracak bir düzenlemeye ihtiyaç var ama bu, yapılacak bu düzenlemeyle mümkün değil.

Bizim kültürümüzde hep istişare vardır. Padişah ta olsa Han da olsa istişare kurulları vardı. Oysa bugün seçilecek olan cumhurbaşkanı tek. Tüm yetkiler bir kişide olacak.

Başbakanımız çok güzel söyledi; 1923’te kurulan cumhuriyetimiz sonsuza kadar yaşayacak. Bizde böyle düşünüyoruz. Cumhuriyetimizi yaşatacağız. Ama bunun yanında demokrasiyi de, laikliği, sosyal hukuk devletini de yaşatacağız. Bu değerlere sahip çıkacağız, çıkmalıyız.

Ülkemizi sonu belli olmayan karanlık sürece taşımayalım. Ülkemizin geleceğini tek adama teslim etmeyelim” şeklinde sözlerini tamamladı.

CHP Genel Sekreteri Prof. Kamil Okyay Sındır, muhtarlarla toplantının ardından çeşitli ziyaretlerde bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here