Türkiye-Rusya-Suriye Krizi Paneli Büyük İlgi Gördü

0
154

vatan partisi panel1Vatan Partisi, Cumhuriyet Kadınlar Derneği, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Liseler Birliği, Emekli Astsubaylar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği, İskenderun Demir Çelik Çalışan ve Emekliler Derneği, Taşeron İşçileri Derneği, Ulusal Kanal ve Aydınlık Gazetesi ‘Türkiye-Rusya-Suriye Krizi’ konulu bir panel düzenledi. İlginin yoğun olduğu panel üç saat sürdü. Emekli Amiral Soner Polat panel öncesi kitaplarını imzaladı.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Serhan Bolluk tarafından yönetilen panele konuşmacı olarak ise Emekli Amiral Soner Polat ve Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yuva katıldı.

Panele, Vatan Partisi Hatay İl Başkanı Bülent Sakuçoğlu, CKD İskenderun Şube Başkanı Şerife Nur İkizoğlu, Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Sadık Karakaş, Eğitim İş Sekreteri Adnan Çelik, Çulhalı Derneği Başkanı Ali Ekber Ay, Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Kazım Çakır, İSÇEİD Başkanı Bayram Özarslan, Türk Emekli Sen Başkanı Öner Çetinkaya katıldılar.

Belediye Kültür Sarayında gerçekleşen panelde Türkiye-Suriye-Rusya krizi ve çözümleri konuşuldu. Panelin yöneticisi Serhan Bolluk, Vatan Partisinin hem Suriye hem de Rusya ilişkilerine önem verildiğini onun için her iki ülkeye ve bölgedeki devletlere Vatan Partisi heyeti gönderdiklerini, Hatay’da da bu alanın uzmanlarından olan konuşmacılarla katıldıklarını ifade etti.

Rusya ve Türkiye krizinin bizim açımızdan önemli kayıplara neden olduğunu kaydeden Emekli Amiral Soner Polat; “Rusya gibi büyük bir devleti karşınıza alarak neler kayıp edeceğinizi düşünmek zorundasınız. Rusya Birleşmiş Milletler Üyesidir, diplomasinin kırıntısını bilenler şunu bilirler, Birleşmiş Milletler Üyesi bir devletle dost kalacaksınız. Bir ülke size karşı savaş açabilir, bu üyenin karşı çıkması ile sizi kurtarabilir. Amerika, Fransa gibi ülkeler batılı ülkelerdir ve güvenilmez, onun için Çin ve Rusya gibi ülkelerden en az birisi ile dost kalacaksınız.

vatan partisi panel2

Vatan Partisi olarak biz neden Rusya ve Çin’i dolaşıyoruz, spor olsun diye yapmıyoruz. Bu sorunların çözümünü bildiğimiz için bu ülkelere gidiyoruz. Rus uçağının düşürülmesi, Türkiye açısından yeni bir değerlendirme, yeni bir strateji doğurmuştur. Rusya, Suriye’ye müdahale ettikten sonra denklem değişti. Ancak ne yazık ki Türkiye buna uygun strateji geliştiremedi. Aslında Rusya ile birlikte hareket edilse idi, batı ile dalaşamadan, Suriye ile milli menfaatlerimizi kolaylıkla gerçekleştirebilirdik. Rusya’ya gittiğimizde “geri dönülmez noktalara gelmeyelim, Türk Hükümeti ile de irtibat kuralım” önerisinde bulunduk. Biz neticede Türkiye’nin yanındayız, AKP, CHP hükümeti olması bu fikrimizi değiştirmez. Biz nihayetinde Hatay çiftçisini ve insanımızı düşünürüz” şeklinde konuştu.

Suriye’deki savaşa ve ülkemiz ile Suriye arasındaki geçmişten gelen ilişkilerimize değinen Prof. Dr. Mehmet Yuva ise; “Suriye ile sıcak bir ilişkimiz vardı. Türkiye ve Suriye merkez ülke konumunda oldukları ama çevre ülkelerin bu cazibe merkezine katılabilecek olan batı Asya birliğinin temeli atılacaktı. Dikkat ederseniz, 2007 sonrası polis ve askeri işbirliğine de dönüşmüştü. Suriye bize bu tür olanaklar sağlamıştır. Bu olanakları sürekli anlatmalı ve kamuoyu ile paylaşmalıyız. Batı Asya birliği işbirliği beş ülke, beş deniz kopseptine dayalı idi. Hatırlarsanız 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri ile Suriye Silahlı Kuvvetleri ortak hudut tatbikatı yaptılar. Bu gün karşı, karşıya getirilen iki ülke ortak tatbikat yapacak durama gelmişlerdi. Suriye’yi yok etmeden, Suriye’yi bitirmeden Irak’ı, Lübnan’ı ve Anadolu’yu teslim almanız mümkün değildir. Bu bir iddia değil, tarihi bir tespittir.

Suriye’de laik bir sistem vardır. Türkiye’de bilinmeyen bir husus var, Suriye’nin resmi dini İslam, resmi mezhebi ise Hanifi’dir. Suriye devleti ve halkı hiçbir mezhep ayrışmasına izin vermeyecektir. Suriye devleti ve Suriye halkı Suriye bayrağı dışında başka bir devletin mevcut olmasına izin vermeyecektir. Suriye devleti ve halkı 5 yıldır dünyanın bütün terör örgütlerine karşı ayakta durabildi ise, bunun iki sebebi vardır, Suriye halkı iradesinden, bağımsızlığından, egemenliğinden hiçbir şekilde taviz vermez. İki Suriye devleti ve Suriye halkı gururlu bir milletir. Yabancı bir devletin kendi geleceğini, kendi kaderini, belirleyecek plan ve projeyi kabul etmez” diye konuştu.

Panel konuşmaların arkasından soru ve cevaplarla son buldu. Sorularda ‘Suriye PKK ve PYD’ye yardım ediyor mu?’ ve ‘Vatan Partisi Rusya’ya niye gitti’ gibi sorulara cevap verildi. Panelden sonra bir dayanışma yemeği ile etkinlik son buldu.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here