“Toplumsal Barış, Milli Eğitim Bakanlığı Eliyle Yok Edilmek İsteniyor”

0
160

CHP’li Vekil Dudu, 12. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Kitaplarının Geri Çekilmesini İstedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Avukat Mevlüt Dudu, 12. sınıflarda okutulan Milli Eğitim Bakanlığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabının geri çekilmesini istedi.

Kitabı bir ‘skandal’ olarak nitelendiren Milletvekili Dudu, kitapta Arap Alevilerini hedef alan, İslam dışı göstermeye çalışan mezhepçi tanımlamaların yer aldığını öne sürerek kitabın geri çekilmesi gerektiğini savundu.

Arap Alevilerinin Nusayri olarak tanımlanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Milletvekili Dudu; “Gerici yanlış düzenlemelerin yeni bir perdesi ile karşı karşıya olduğumuzu söylemiştim, o da şudur; eğitimde sürekli gericiliği esas alan Milli Eğitim Bakanlığı aslında hepimizin geleceğini bombalıyor. Mezhepçi anlayışla toplumsal barışımıza dinamit koyuyor. Bugün Türkiye’de iki buçuk-üç milyon arasında Arap Alevi’si vatandaşımız yaşıyor. Bunlar hiçbir zaman kendilerini Nusayri olarak tanımlamamıştır. İslam dinine büyük zarar veren Emeviler döneminde icat edilen Nusayrilik kelimesi esasında Arap Alevilerince asla kabul edilmemektedir. Ne yazık ki 12. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında Nusayrilik adı altında bir başlık açılmış ve burada Arap Alevilerini İslam dışı gösteren ifadelere yer verilmiştir. Kitapta Nusayrilerin Hatay, Tarsus, Adana ve Lübnan’da yaşadığı belirtilirken, Hz. Muhammed’i değil Muhammed Bin Nusayri’yi kabul ettikleri yönünde skandal yorumlar yapılmıştır.

Arap Alevileri İslam dışı gösteren bu anlayış ötekileştirici, kışkırtıcı bu safsata bilgiler, toplumumuzu derinden bölecek ifadeler içermektedir. Arap Alevilerini derinden yaralayan, kitaptaki bazı ifadelerden örnek vermek istiyorum. Arap Alevi kardeşlerimizin şahadet anlayışını şöyle ifade ediyor kitap; Nusayriler şahadeti şöyle tanımlar; Ben Ali’den başka ilah bulunmadığına şahadet ederim. Bu anlayışa göre Ali Tanrı ruhundan Muhammed’i o da Selman-ı Farisi yaratmıştır. Namaz duadan ibarettir. Bunlar kitaptan yer alan ifadeler. Hac Nusayrilerin dini liderlerinin mezarını ziyaret etmektir. Oruç sessizliktir. Tenasüh denilen ruh göçü Nusayriliğin en temel inançlarından biridir. Bunu iman etmek zorundadırlar. Nusayrilerin bir kısmı Hz. Ali’nin güneşte, bir kısmı da ayda oturduğuna inanır. Onlara göre şarap kutsaldır. Bütün bu safsatalar bu kitapta yer alıyor” şeklinde konuştu.

Konu hakkında Ehlibeyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Ali Yeral’ın da açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Milletvekili Dudu; “Bugün Ehlibeyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı ve Alevi kanaat önderlerinden Şeyh Ali Yeral de ders kitabındaki bu skandal ifadeler nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Kendisi ‘Biz Allah’tan başkasına iman etmeyiz bizim Peygamberimiz Hz Muhammed’dir Hz Ali’nin güneşte ya da ayda olduğuna inanmak akıl tutulmasıdır. Bizim için Hz Ali gönüllerde ve temiz yüreklerdedir’ diyor Ali Yeral. Şarabın Aleviler için kutsal olmadığını, hac için dini lider mezarının ziyaret edilmesi gibi bir durumun söz konusu bile olmadığını açıklamıştır.

Özetle söyleyecek olursak, Arap Alevilerini İslam dışı göstermeye çalışmak hem de bunu halkın her kesiminin ödediği vergilerle oluşan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden yapıp Milli Eğitim Bakanlığı kitapları ile gerçekleştirmek, çocuklara, genç beyinlere mezhepçi, ötekileştirici zihniyeti yerleştirmeye çalışmak toplumsal barışı bombalamaktır. Ortadoğu’daki yangın dikkate alındığında bugün ihtiyaç duyduğumuz tek şey toplumsal barış, sevgi, hoşgörü ve farklılıklara saygıdır. Dinimiz ile Arap Alevilerin inancı ve değerleri ile alakalı olmayan safsataların din bilgisi adı altında öğrencilere öğretilmesi genç beyinlerin kirletilmesi, zihinsel bulanıklık yaratılması, eğitimde yaşadığımız acı tablonun kötü örneklerinden biridir.

Üzücü olan şey, toplumsal barışın Milli Eğitim Bakanlığı eliyle yok edilmek istenmesidir ki kabul edilemez olan da budur. Alevi toplumunu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi üzerinden asimile etmek, ötekileştirmek, suiistimal etmek ülkeye kaostan başka hiçbir şey getirmez. Milli Eğitim Bakanlığı bu skandal kitabı hemen toplatmalı ve Arap Alevilerinden derhal özür dilemelidir. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ı bu konuda hemen şimdi harekete geçmeye çağırıyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here