Topal; “Yandaşların Doçent Yapılmak İstenmesi Üniversiteler İçin Yıkım Olacaktır”

0
104

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; “Yandaşların Doçent Yapılmak İstenmesi Üniversiteler İçin Yıkım Olacaktır”

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, AKP hükümetinin yardımcı doçentliği kaldırıp “doktor öğretim görevlisi” modeliyle binlerce iktidar yakının üniversitelere doldurulacağı iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu.

CHP Milletvekili Topal, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan 15 üniversite ve barış için imzacı akademisyenler dâhil üniversitelerden 6000’e yakın akademisyenin şaibeli biçimde uzaklaştırılması sonucu boş kalan kadroların hükümet eliyle doldurulmasıyla ilgili endişeleri dile getirerek; “Boş kalan profesör ve doçent kadrolarını kimlerle dolduracaksınız?” diye sordu.

Üniversitelerin yandaş yuvasına çevrilmeye çalışıldığını öne süren Milletvekili Topal; “Bizlerin bilim yuvası olarak gördüğü üniversiteler, yandaş yuvasına çevrilmeye çalışılmaktadır. Üniversitelere yerleştirilen yetersiz, liyakatsız, yabancı dil gibi kriterleri taşımayan yandaşların bugün doçent yapılmak istenmesi üniversiteler için yıkım olacaktır” şeklinde konuştu.

Bilime inanan ve önem veren akademisyenlerin uluslararası arenada unvanlarının itibar görüp görmeyeceğinin de şüpheli olduğunu da vurgulayan Topal; “Akademik unvan alımlarının kolaylaştırılmasının nedenleri nelerdir?  Bu şekilde alınacak doçentlik unvanı Avrupa ve Amerika’da geçerli olacak mıdır? Burada üzerinde durulması gereken esas sorun cumhurbaşkanının üniversite ile ilgili bir konuyu hem de açık bir toplantıda YÖK başkanına tepeden inme bir talimat olarak vermesi üzerinde durmaktadır. Bu gibi konular, üniversitenin kendi içinde araştırması gereken bir konudur. Tıpkı rektör seçimlerinin bir talimat ile kaldırılması gibi cumhurbaşkanının bu talimatı ile YÖK’ün harekete geçmesi üniversitenin tamamıyla siyasi vesayet altında olduğunun ne yazık ki açık bir göstergesi” diye konuştu.

Son yıllarda basına sıkça yansıyan “rektör yakınlarının ve akrabalarının üniversitelerde kadro alması” iddiaları hakkında Başbakan Binali Yıldırım’a “Son günlerde basına yansıyan rektör yakını alımlarını önlemek adına herhangi bir çalışmanız var mıdır?” diye soran Milletvekili Topal; “Yardımcı doçentliğin yerini Doktor Öğretim Görevlisinin (DÖG) getirileceği açıklanmıştır. Yeni modelde dil sınavından 65 puan alma şartı kaldırıldı ve her üniversiteye kendi dil sınavını yapma hakkı verildi. Ayrıca bu yardımcı doçentlik süresince beklenen 4 senelik süre de azalacak. Yeni sistemin akademisyenlerimiz ve üniversitelerimiz için itibar kaybına neden olacağı iddia edilmektedir.

AKP hükümetinin yardımcı doçentliği kaldırıp “doktor öğretim görevlisi” modeliyle binlerce iktidar yakının üniversitelere doldurulacağı iddia edilmektedir. Üniversitelerde son yıllarda rektörlerin akrabalarını ve yakınlarını kadroya aldığı haberleri gündemden düşmezken, bu şekilde kadrolaşmanın kaçınılmaz olacağı öngörülmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarından sonra hükümete bazı sorular yönelten Topal; “Boş kalan profesör ve doçent kadrolarını kimlerle dolduracaksınız? Akademik unvan alımlarının kolaylaştırılmasının nedenleri nelerdir?  Bu şekilde alınacak doçentlik unvanı Avrupa ve Amerika’da geçerli olacak mıdır? Son günlerde basına yansıyan rektör yakını alımlarını önlemek adına herhangi bir çalışmanız var mıdır? Yeni sistem ile kadrolaşmanın önünü açtığınız iddiaları doğru mudur?” sorularına yanıt aradı. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here