Topal; ÖGER’in Ödemediği Krediyi Hazine mi Ödeyecek?”

0
93

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; ÖGER’in Ödemediği Krediyi Hazine mi Ödeyecek?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan Topal, seçim sonrası yeni dönemde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Gerek Hatay gerekse ülke gündemini ilgilendiren pek çok konuyu meclis gündemine taşıyan Milletvekili Topal, bu kez de Türk Telekom’u gündeme getirdi.

Meclise, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlanması istemi ile yazılı soru önergesi sunan Topal; “Kamuya ve ülke ekonomisine kaynak yaratmak amacıyla özelleştirilen Türk Telekom ne yazık ki, Türkiye ekonomisine yük olmuştur, Hazine büyük bir borç batağına sokulmuştur, Bankacılık tarihinin en büyük batak kredisi ile karşı karşıyayız” şeklinde ifadeler kullandı.

Telekom’un ülke ekonomisine kaynak yaratmak amacıyla özelleştirildiğini ancak özelleştirme bedelinin Türkiye bankalarınca verilen krediler ile karşılandığını hatırlatan Milletvekili Topal; “AKP iktidarı tarafından 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom’un %55’lik hissesi 6.614 milyar dolar karşılığında Lübnanlı Öger Telekom’a satıldı. Kamuya ve ülke ekonomisine kaynak yaratmak amacıyla özelleştirildiği açıklanan Telekom’un özelleştirme bedeli ÖGER Telekom’a Türkiye bankalarınca verilen krediler ile karşılanmıştır. Hazine garantisi altında alınan kredilerin bu güne kadar ödenmemiş olması, Türk Bankacılığının en büyük batak kredisi olarak tarihe geçmiştir” diye konuştu.

Tüm bu bilgiler ışığında Telekom’un sahibinin kim olduğunu, kredinin nasıl ödeneceği gibi konulara açıklık getirilmesini talep eden Milletvekili Topal, önergesinde şu sorulara yanıt aradı; “Türk Telekom AŞ nin ortaklık yapısı nasıldır? Bu ortaklar kimlerdir? Hangi ülke uyruğundadırlar?

ÖGER Telekom, Türk Telekom’dan doğan özelleştirme bedelini hazineye ödemiş midir? Ödemenin kaynağı nedir? Yurt içinden kredi kullanarak mı yapmıştır?

ÖGER yerli bankalardan ne kadar kredi kullanmıştır? Hazine bu kredilere ödeme garantisi vermiş midir? Vermiş ise bunun gerekçesi nedir? ÖGER in ödemediği krediyi Hazine mi ödeyecektir?

%30 kamuya %15 halka ait olan Türk Telekom’un içinin boşaltılarak, büyük borç yükü ile tekrar kamuya iade edileceği iddiaları var, bu konuda hükümetin herhangi bir girişimi var mıdır? ÖGER Telekom’un, bugüne kadar yurtdışına aktardığı kaynağın miktarı ne kadardır?”  (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here