Topaca ve Savaş, Birlik ve Kardeşlik Çağrısında Bulundu

0
91

birlik çağrısı1Vali Topaca; “İnanç Farklılıklarını Bir Kavga Ortamına Dönüştürecek Hiçbir Faaliyete İzin Vermeyeceğiz”

Hatay Valisi Ercan Topaca ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, HRT Akdeniz TV’de yayınlanan ve Ali Yolcu’nun hazırlayıp sunduğu “Demokrasi Bulvarı” adlı programın canlı yayın konuğu olarak önemli açıklamalarda bulundular.

15 Temmuz gecesi yaşanan ve demokrasiyi hedef alan yasadışı darbe girişiminin Hatay’da yaşanan boyutuna değinen Vali Topaca; “Bu tür kalkışmalar olmasa çok daha güzel olur ama maalesef olabiliyor. Milletimizin milli idaresinin uyanık olduğunu gördük. Darbe girişiminin olduğu akşam saat dokuz buçuktan itibaren biz de o olağanüstü hali görmeye başladık. Hataylı hemşerilerime çok teşekkür ediyorum. Olayın olduğu ilk akşam siyasi partilerle görüştük ve halkımızı sokağa çağırdık. Çok duyarlı bir şekilde halkımız ayağa kalktı. Yasa dışı darbe girişiminin ardından gözaltılar başladı. Sabaha karşı saat dört sularında bu darbe girişimine karışan 1020 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 894 kişi görevden uzaklaştırdı. Bunların içerisinde milli eğitim personeli, kamu personeli ve vergi gibi yerlerden olanlar var. Aynı zamanda 89 kişi olayın ilk gününden bu güne kadar olan süreçte tutuklandı. Olaya karıştığını düşündüğümüz 3 kişi de firardadır. Tablo bununla sınırlı değil. İlerleyen günlerde ifadeler alındıkça yeni kişilere ulaşabiliriz ki tablonun artabileceğini düşünüyorum. İlimizde bulunan FETÖ terör örgütünün kontrolünde bulunan okullara, binalara, sağlık tesisleri de olmak üzere etüt merkezlerine el konuldu. Valilik olarak bu olaylar olur olmaz bilgileri karartma ve yok etme ihtimaline karşı bu kurumları mühürleme kararı aldık. Bu kurumları milletten aldıkları paralarla yaptılar. Bu paraları milletimize geri iade ediyoruz. Hepsi devlet mülkiyetine geçirildi. Belli suça karışmış kişilerin kamu görevini kötüye kullanma olamaması ve delillerin karartılmaması için kişiler görevden uzaklaştırıldı. Bunun sonucunda memuriyetleri kaldırılabilir, suçsuz bulunarak görevleri de iade edilebilir. Biz de ilimizde bu görevden uzaklaştırılan kişilerin görevleriyle ilgili halkımızın mağduriyetini önlemek için elimizden geleni yapacağız. Terör örgütü ile gerek maddi ve gerekse gönül ilişkisi kurduğunu düşündüğümüz kişiler var. Bunu hukuki sürece dökebilmemiz için yeterli delillerin olabilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Hatay’ın etnik ve mezhepsel yapısıyla bu hassas süreçte her zamankinden daha dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Vali Topaca; “Hatay’da sünni ve alevi vatandaşlarımız var, başından beri de hassas bir şekilde takip ediyorum. Bu hoşgörü ortamını kaldırabilecek, kaldırmaya yönelik provokasyonlar olabileceğini tahmin ediyoruz. Gerek alevi gerek sünni vatandaşlarımızdan bu yönde bir olay gerçekleşmesi durumunda ki hiçbir zaman böyle bir olay olmasını istemeyiz, benim vatandaşlardan ricam sağduyuyla hareket ederek bizim hemen müdahale etmemiz için 155- 156 veya 112’yi aramalarıdır. Biz zaten sahadayız, olay yerine hemen gelebiliriz. Biz her zaman söylüyoruz herkesin inancı kendisinedir. İnanç farklılıklarını bir kavga ortamına dönüştürecek faaliyetlere izin vermek istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan da bu konuyla ilgili yardım ve bekliyorum. Hatay’da 1000 yıldır kardeşçe yaşamış bir ortam var. Hatay’da böyle bir olayda sorumlu ve bilinçli davranacaklarını biliyorum. Bu darbe girişiminde de sünnisi ve alevisiyle sokaklara dökülerek bunu gösterdiler” dedi.

“Yaşanan Bu Olayların Bizleri Birbirimize Daha Çok Yakınlaştırması Gerektiğini Düşünüyorum”

Hatay’ın Vali Topaca gibi duyarlı ve hassas hareket eden bir mülki amire sahip olmasının bir şans olduğunu kaydeden Başkan Savaş; “Hemşerilerimiz şunu bilsin ki Sayın Valimiz, buradaki işleyişi en iyi şekilde bilen biri. Ben onunla birlikte çalıştığım için biliyorum, hem adil hem eşit çalışan bir devlet adamı. İkimiz de ülkemizin en hassas bölgelerinden birinde görev yapıyoruz. Ben de milletin seçtiği belediye başkanı olarak Sayın Valimle birlikte çalışıyorum. Gerek Ortadoğu’daki olaylar gerekse 15 Temmuz’da yaşanan olayların bizleri birbirimize daha çok yaklaştırması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

15 Temmuz sürecinin ülkemiz demokrasisine kasteden hain bir girişim olduğunu belirten Başkan Savaş; “Yaşanan darbe girişiminin hemen ardından her vatandaşımız kendi dilinde bu olayı lanetleyerek demokrasiye sahip çıktı. Şunu biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti kurulurken ülkemiz insanları omuz omuza savaşarak bu vatanı kurdu. Şimdi de omuz omuza duruyoruz” dedi.

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here