Teymur, Noel’i Anlattı

0
198

İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneğinin konuğu olan İskenderun Ortodoks Kilisesi Cemaati Vakfı Başkanı Can Teymur, Noel’in anlamını ve eski bayramları anlattı.

Noel Bayramı kutlamalarının her yıl olduğu gibi bu yılda, bütün inanç kesimleri ile birlikte, coşku ve hoşgörüyle kutlandığını ifade eden Teymur; “Bu sene de aynı mutluluğu yaşadık. İskenderun’da Hristiyan Cemaati Rum Ortodoks, Ermeni, Katolik ve Süryani Cemaati’nden oluşuyor. En kalabalık cemaat Rum Ortodoks Cemaati… Nüfus olarak daha kalabalıktı daha önceki yıllarda. Gerek ekonomik ve gerekse çeşitli sebeplerden dolayı ailelerin bir kısmı maalesef yurt dışına gitmek ve orada hayatiyetlerini devam ettirmek zorunda kaldılar. Bugün Hatay genelinde yaşayan yaklaşık 12.000 civarında cemaati üyesi bulunmaktadır” dedi.

Hristiyanlığın iki büyük bayramından söz eden Teymur; “İnancımız gereği iki önemli bayramımız var. İsa Mesih’in doğumunu simgeleyen Noel, milat dediğimiz, bir de İsa’nın Yahudiler tarafından tutuklanıp, yargılanıp, çarmıha gerilmesi ve 3 gün sonra dirilmesini kutladığımız Paskalya Bayramımız bizim için çok önemli. İsa’nın havarileri olan azizlerin de isim günlerini çeşitli günlerde kutluyoruz. Bu kutlamalar örf, adet, gelenek olarak bugünlere kadar geliyor. Çeşitli dejenerasyonlar olsa da bugüne kadar geliyor. Örneğin 7 Ocak’ta Aziz Yuhanna’nın isim günü kutlanacak. İsim gününde kilisemizde ayin düzenleyeceğiz, anma yapacağız. O ismi taşıyanlarda evlerinde bir kabul günü yapıyorlar. Bu kutlamalarda, insanların sevgiyi, birlikteliği paylaşmaları amaçlanıyor” dedi.

İsa Mesih’in dünyaya gelişini de anlatan Teymur, Cebrail Melek’in Meryem Ana’ya müjdeyi vermesi ve İsa Mesih’in Ruhul Kudüs’ten dünyaya geldiğini anlattı. Mesih İsa’nın Beytlehem’de bir mağarada doğduğunu da ifade eden Teymur, gök bilimcilerin bir yıldızı takip ederek İsa’nın doğumunu öğrendiklerini ve hediyelerle onu görmeye gittiklerini anlattı.

Teymur; “Biz de bu vesileyle Noel’i bütün dünyada coşkuyla bu şekilde kutluyoruz. Bizim buradaki kiliselerimizde Hristiyan aleminde buna son derece değer veriliyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Biz de kısıtlı imkanlarımıza rağmen burada vatandaşlarımızın da hoşgörüsüyle güzel bir Noel kutlama imkanı buluyoruz. Cemaat mensuplarımız değişik saatlerde yapılan bütün ayinlere iştirak ediyorlar. İskenderun’da geçmiş yıllarda çok daha coşkulu, farklı geleneklerle kutlanırdı.

Aileler toplanırdı, yemeklerini yerlerdi, bayram çorbalarını içerlerdi, kömbeler yapılırdı. Bayramda yaşadığımız kültür birbirleriyle o kadar iç içe ki bunlar elbette tarihe mal olmuş değerlerdir. Kutlamalar bugün de yapılıyor ama eskisi gibi değil. Eskiden çok daha coşkulu ve etkin kutlamalar yapılırdı. Her inançtan kardeşimiz bize iştirak ediyor, bizimle bunları paylaşıyor, Noel’imizi kutluyorlar. Ben bu sevginin, bu birlikteliğin ne kadar önemli olduğunu her ortamda her vesile de ifade ediyorum. Sizlerle birlikte bu sevgiyi bu coşkuyu bir kez daha paylaştığım için çok mutluyum” şeklinde konuştu.

Teymur’a, konuşmasının sonunda, dernekte yapımı gerçekleştirilen gar sabunu ve İskenderun’un eski fotoğraflarının yer aldığı kartpostallar hediye edildi. (Haber: Helga TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here