Tekniğin Futbola Etkisi (4)

0
45

Değerli okurlarım, teknik sadece sporda değil, özel yaşamımızda da geçerlidir. Teknik komple bir kavramdır. Tekniği öğrenme ve öğretme koşulları vardır:

*Bir futbolcu, teknik eğitime mümkün olduğunca erken yaşlarda başlamalıdır. Faal spor hayatında da teknik elementlerin gelişimini devam ettirmelidir. *Teknik eğitime başlanırken, her şeyin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Yanlışla başlanırsa, doğruyu bulmak zor olur. *Vücut tekniğinde olduğu gibi, teknik eğitimde de vücut yorgunken (adaleleri kastediyorum) bu işlem yapılmamalıdır.

*Teknik antrenmanlarda, harekete 20 dakikada yatkınlık sağlanamazsa, sinir sistemi müsait değil anlamı hâsıl olur. Adaleler dinlendirildikten sonra tekrar hareketin öğrenilmesine geçilir. *Teknik eğitim, kondisyon yükleme yada bir ağırlık çalışması olmadığından, hafta sonu müsabakalarından iki gün önce de verilebilir. *Teknik eğitimde, hatalar derhal, anında düzeltilmelidir.

*Müsabaka şartlarına uygun ve oyuncuyu motive edecek şekilde bu eğitim verilmelidir. *Vücut tekniği idmanlarından olduğu gibi, teknik eğitimde de, ağır yüklemeler yaptırılmamalıdır. *Teknik eğitimlerde, önce sözlü ve daha sonra fiziksel hareketlere geçilir. Özellikle bu çalışmaların tekrarın önemi vurgulanır.

Efendim, teknik geniş kapsamlı bir sözcüktür. O nedenle top tekniği, vuruş tekniği, vücut tekniği birbirine göbekten bağlıdır. Bir futbolcu oyun süresince tekniğini başarılı bir biçimde ortaya koyabilmesi için, fizik gücüne de ihtiyacı vardır. Fizik güç olmadan teknik beceri, teknik beceri olmadan da fizik güç fazla işe yaramaz. Bunlar birbirini tamamlayan iki önemli unsurdur.

Aile bütçesinde gerek duyulduğu zaman tasarrufa gidiliyor da, sporcu kendi özelliklerinden, fizik ve kondisyonundan tasarrufa gidemez mi? O nedenle, Futbol oyununda hareketler yerinde ve zamanında yapılmalıdır. Fazla lükse kaçmadan gücünü ekonomik kullanmak zorundadır.

Bunu bir örnekle değerlendirmek istiyorum. Bir futbolcu gol yaptıktan sonra, çılgınca kulübeye ve oradaki arkadaşlarına koşarken, sarf ettiği güç, o andaki tüm kondisyonunun %25’ne tekabül etmektedir. Doğal olarak sevinecek ama on da bile tasarrufa gitmeli diye düşünüyorum.

Bu söylediklerime paralel olarak, teknik becerisi düşük olan oyuncular, bir de gereksiz hareketlerle güç sarf edecek olursa, oyundan çabuk düşerler. Meşin yuvarlağa tek harekette sahip olmak var, üç harekette de. Futbolcu tekniğiyle, hem zamandan hem de güçten kazanmış oluyor.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here