“Tasarruf Tedbirlerini Bir Avuç TYP Çalışanları İle mi Sağlayacaksınız?”

0
19

CHP’li Vekiller Nermin Yıldırım Kara ve Servet Mullaoğlu TYP’lilerin Sorunlarını Gündeme Taşıdı…
“Tasarruf Tedbirlerini Bir Avuç TYP Çalışanları İle mi Sağlayacaksınız?”

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ve Servet Mullaoğlu, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında çalışan binlerce depremzedenin işlerine son verilmesi konusunu gündeme taşıyarak, Toplum Yararına Programı’nın devam etmesi ve vatandaşlara kadro verilmesi gerektiğini savundular.

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması talebiyle yazılı soru önergesi veren Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, deprem bölgelerinde işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybeden depremzedelerin işlerine son verilmesinin vicdani olmadığını belirterek, bu insanların evlerine ekmek götürebilmek ve çocuklarının geçimini sağlayabilmek için çalışmak zorunda olduklarını ifade etti.

TYP çalışanlarının uzun süredir daimî kadroya alınma taleplerinin olduğunu söyleyen Mullaoğlu, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremler sonrası Devletin vatandaşının yanında olması gerektiğini, barınma ve beslenme başta olmak üzere zorunlu ihtiyaçlarını giderecek imkanların ve çalışma ortamının sağlanmasının önemini belirtti.

Servet Mullaoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından, İŞ-KUR kapsamında istihdam edilen TYP çalışanlarının işlerinin ellerinden alınmamasını ve bu kişilerin daimî olarak istihdam edilmelerini talep ederek, Prof. Dr. Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları yöneltti;

“1.Binlerce kişinin mağdur olmasına neden olacak TYP çalışanlarının işlerine son verilmesi kararından vazgeçme ve bu kişilerin çalışma sürelerinin uzatılmasını sağlama yönünde bir çalışmanız var mıdır? 2.Depremler sonrası işlerini, gelirlerini ve varlıklarını kaybetmiş bu çalışanların, çalıştıkları kurumlarda daimî olarak istihdam edilmeleri yönünde Bakanlık olarak herhangi bir hazırlığınız var mıdır? 3.İşlerine son verildiği takdirde evlerine ekmek götüremeyecek, çocuklarının geçimini sağlayamayacak durumda olan TYP çalışanlarının mağdur olacakları ortada iken, bu uygulamamanın nedenini nasıl açıklıyorsunuz? 4.Depremler sonrası yaraların sarılması için canla başla çalışan TYP personellerinin işlerine son verilmesinin bölgede belli hizmetlerin aksamasına yol açacağı eleştirileri hakkında ne gibi bir açıklamanız vardır?”

Kara: “AKP İktidarı Emekçilerin Hayata Tutunmasına İzin Vermiyor”

Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da, Toplum Yararına Programı’nın devam etmesi ve vatandaşlara kadro verilmesinin önemine vurgu yaptı.

Toplum Yararına Programı’nın, hem Türkiye genelinde hem de deprem bölgesinde istihdam kaybını önemli ölçüde telafi ettiğine vurgu yapan Kara; “İŞKUR kapsamında kadroya alınan Toplum Yararına Programına tabi olarak çalışan yurttaşlarımız, hem ülke genelinde hem de deprem bölgesinde depremin akut dönemlerinden bu güne kadar çok kıymetli hizmetler ile çalışmalarını yürütmüşlerdir. Kamu hizmetlerinin devamlılığının sağlanmasında önemli payı olan ve 50 bin kişiyi kapsayan Toplum Yararına Program süresi, Ağustos 2023 itibariyle de deprem bölgelerinde 9 ay süre ile uzatılmıştı.

Özellikle, depremin etkilediği 11 ilimizde ve seçim bölgem Hatay’da yurttaşlarımızın geçinebilmesi, evine ekmek götürebilmesi ve ruhsal sağlığının bu ekonomik koşullarda daha da fazla zarar görmemesi açısından hayata tutunmalarını sağlayan bu istihdam mekanizması kabul görmüş ve olumlu karşılanmıştı. Ancak 17 Mayıs Cuma günü kamuoyuna yansıyan bilgiler doğrultusunda 1.etap 19 Mayıs itibariyle görev süreleri sonlanmış olup 2.etap da 30 Haziran itibariyle noktalanacağı ifade edilmektedir. Görülüyor ki, 22 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı Tasarruf tedbirleri kapsamında yıllardır zengin ettiği çevreler yerine gözlerini bir avuç emeği ile geçinen TYP’lilerin geçim kaynağına dikmiştir.

Madem bu emekçilerin işlerine son verdiniz, o halde konteyner kentlerde, kamu kurumlarında, okullarda ve daha birçok alanda temizlik, müstahdemlik, yardımcı eleman statüsüyle kimleri çalıştıracaksınız veya bu hizmetlerden yoksun mu kalacağız?” dedi.

Bu program vasıtası ile deprem bölgesinde emek veren yurttaşlarımızın çabalarının bölge adına oldukça hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yıldırım Kara; “6 Şubat Depremleri sonrasında iş yerleri yıkılan, işsiz kalan yurttaşlarımız için 11 ilde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla, yurttaşlarımıza bir geçim kapısı sağlayan Toplum Yararına Program (TYP) deprem bölgesinde önemli bir istihdam kaynağı olmuştur.

Depremzede yurttaşlarımızın evlerini geçindirebilmesi ve ailelerine bakabilmesi, deprem bölgesinde hayatlarını idame ettirmeye devam edebilmeleri için bu programın ve işlerinin devamlılığı esas olduğunu tekrar vurguluyoruz. Bizim bu konuda talebimiz ise, aylardır TYP’nda çalışan yurttaşlarımızın kadroya alınması iken, öğrendik ki 17 Mayıs tarihinde görev süreleri dolmuş ve iş akdi fesh edilmiştir.

Toplum Yararına Programı ile yardımcı eleman statüsünde depremin ilk günden beri bölgede canını dişine takan yurttaşlarımız, hem bölgenin tekrar canlanması hem demografinin kaybolmaması ve korunması hem de halk yararına devamlılığı esas olan kamu işlerinin yerine getirilebilmesi açısından oldukça önemli bir rol oynadılar. Gerek hijyen koşullarının sağlanması amacıyla konteyner kentlerde, kamu binalarında ve sokaklarda temizlikten sorumlu olmuş gerekse diğer kamu hizmetleri hususunda ellerinden geleni, hatta daha fazlasını yapmışlardır. Bu yurttaşlarımızın iş akdinin sonlanması kabul edilemez.

Konteyner kentlerde, kaymakamlıklarda, idari kurumlarda ne iş verildiyse layıkıyla yapan yurttaşlarımız için TYP’nin devam etmesini ve emekçi yurttaşlarımıza planlanacak olan en kısa sürede kadro verilmesini talep ediyor, bu sürecin takipçisi olduğumu da buradan vurguluyorum” dedi. (Haber Merkezi)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here