Suriye’den Organ Kaçakçılığı İddiaları TBMM’de!

0
58

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu; “Yabancı Ambulansları Kim Denetliyor?”

Suriye’den Organ kaçakçılığı yapıldığı haberleri CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu tarafından TBMM’ye taşındı. İçişleri Bakanı tarafından cevaplandırılması istemiyle, TBMM’ye yazılı bir soru önergesi veren Milletvekili Av. Mevlüt Dudu konu ile ilgili bir de açıklama yaptı. Açıklamasında Suriye sınırında hiçbir güvenlik önlemi olmadığının altını çizen Dudu; “Yabancı ambulansları kim nasıl denetliyor?” sorusunu sordu.

Suriye sınırı boyunca hiçbir önlem alınmadığının herkesçe bilindiğine işaret eden CHP Hatay Milletvekili Dudu, “İsteyen her kişi elini kolunu sallaya-sallaya Suriye’ye girip çıkıyor. Cilvegözü sınır kapısından bir ambulansın kontrol edilmeden Suriye tarafına geçişine ve aynı ambulansın bir süre sonra yine kontrol edilmeden Türkiye’ye girişine ben bizzat şahit oldum. Silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı derken şimdi de organ kaçakçılığı haberleri gazetelerde yer almaya başladı. Aslında bu bilinen bir gerçekliğin somutlaşmasıdır. Hatay’da onlarca yabancı ambulans bulunuyor ve bu ambulanslar hiçbir kontrole tabi tutulmuyor. Aynı şekilde Suriye’den gelen hiçbir kişi de denetlenmiyor. Sınır ve ülke güvenliği konusundaki bu boş vermişliğin nedenlerini yetkililer açıklamak zorundadır.

Hatay’da ciddi önlemler alınarak bir araştırma yapılsa bir sürü kanunsuzluk ve kim olduğu belli olmayan bir o kadar karanlık kişinin varlığı ortaya çıkar. Hatay’ı yabancı kişi ve araçların serbestçe dolaştığı bir yer ve her türlü olaya açık hale getiren, hiçbir önlem almayan yetkililer Hatay’da yaşanan ve yaşanacak olumsuzlukların sorumlularıdır. Belen’de yakalanan patlayıcılar ne oldu? Cilvegözü patlamasındaki açıklanmayan noktalar ile ilgili neler yapılıyor? İnsanlar ve araçlar sınır kapısından elini kolunu sallaya-sallaya kimin ya da kimlerin talimatıyla giriş çıkış yapıyor? Bütün bu soruların bir an önce açıklığa kavuşmasını kamuoyu adına istiyoruz” dedi.

Dudu’dan 8 Maddelik Soru Önergesi

CHP Hatay Milletvekili Av. Mevlüt Dudu, organ kaçakçılığı ile ilgili İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle TBMM’ye verdiği önergede şu sorulara cevap istedi;

“20 Mart 2013 tarihli gazetelerde yer alan haber ve fotoğraflara göre Suriye’den organ taşındığı ve Türkiye üzerinden alıcılarına ulaştırıldığı yer almıştır. Hatay sınırının denetlenmediği, yerli ya da yabancı ambulansların kontrol edilmeden Suriye’ye giriş çıkış yaptığı da verilen bilgiler arasındadır. Ayrıca Cilvegözü sınır kapısında bir ambulansın kontrolsüz Suriye’ye girişine ve 15 dakika sonra yine kontrol edilmeden çıkış yapmasını bir milletvekili olarak bizzat ben canlı olarak yaşadım. Bu nedenlerle;

  1. Hatay eski itfaiye binası önünde İngiliz plakalı ambulansla Suriye’den Türkiye’ye getirilen organların yabancı bir başka araca nakledilerek, alıcısına ulaştırıldığı iddiası konusunda bir araştırma bakanlığınızca yapılmış mıdır?
  2. Araştırma yapılmış ise ne gibi sonuçlar alınmıştır. Yapılmamış ise, neden yapılmamıştır?
  3. Hatay Cilvegözü sınır kapısından, özel bir izinle sürekli olarak Suriye’ye belgesiz olarak giriş çıkış yapıldığı, araçların denetlenmediği, kontrol edilmediği benim de şahsen şahit olduğum bir gerçekliktir. Son derece hassas bir sınır kapısında böyle bir uygulamanın nedeni nedir?
  4. Hatay’da kaç tane yabancı ülkeye ait ambulans vardır? Bu ambulanslar hangi ülkelere aittir.
  5. Ülkemize gelen bu ambulanslar hangi uluslar arası ilkelere dayanarak görev yapmaktadır?
  6. Ülkemize ait başka şehirlerden gelip Hatay’da görev yapan ambulanslar ile ilgili ne gibi denetim uygulanmaktadır?
  7. Ambulanslar da dahil Suriye’ye giriş çıkış yapan araçlar ile ilgili denetimler nasıl yapılmaktadır?
  8. Sınır kapılarının dışından yapılan giriş çıkışlarla ilgili ne gibi önlemler alınmaktadır?

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here