Sultan Daban, Yılın En Başarılı Kadın Spor Yöneticisi

0
621

Her alanda önemli görevler üstlenen kadınlara en güzel bir örnek; Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Daban.

Kadınların aldıkları görevi en iyi şekilde ifa etme adına gecesini gündüzüne katan Sultan Daban, görev aldığı Satranç Federasyonu yanında sosyal ve sportif alanlarda yaptıkları çalışmalarla 2017 yılına damga vuran kadın spor yöneticileri arasında yer aldı.

Satranç antrenörü, hakemi ve aynı zamanda satranç eğitim merkezi sahibi olan Sultan Daban, önce Satranç İskenderun İlçe Temsilciliği, daha sonra Hatay İl Temsilciliği görevlerinde bulundu. Enerjik yapısı ve çalışkanlığıyla ülke genelinde dikkat çekerek Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.

Ufku geniş olan Sultan Daban, Hatay’da satranç sporunda önemli organizasyonların yapılmasına öncülük ederek ilkleri gerçekleştirdi. 2017 yılında yaptığı hizmet ve icraatlarla yılın en başarılı kadın spor yöneticisi olmaya hak kazandı.

ÖZGEÇMİŞİ

1981 doğumlu Sultan Daban, İlkokul, ortaokul ve liseyi İskenderun’da okudu. Halen Açık Öğretim Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi olan Daban, 12 yıldır Hatay’a satranç sporunda hizmet veriyor. 3 yıl Satranç İskenderun İlçe Temsilcisi, 8 yıl Hatay İl Temsilcisi, 1 yıldır Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olarak üst düzey görevlerde bulundu.

İlimizde ilkleri gerçekleştiren Daban, 2007 yılında Türkiye Okullar Arası Satranç Şampiyonasını İskenderun’da gerçekleştirdi. İlk ve tek olan İskenderun Satranç Kulübünü kurdu. 2009 yılında Hatay’da ilk uluslararası satranç turnuvasını organize etti ve 9 yıldır devam ettiriyor.

2010 Dünya Kadınlar Satranç Şampiyonasının ilimizde yapılmasına öncülük ve ev sahipliği yaptı. 2013 yılında Türkiye Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonasını Hatay’da gerçekleştirdi ve bu turnuvayı her yıl devam ettiriyor.

Dünya şampiyonu ünlü satranç sporcusu… Türk takımlarına transferini menajer olarak sağlamasının ardından bu sporcu 2016 yılında Süper Lig birinciliği, 2017 yılında Türkiye ikinciliği elde etmesinde başrol oynadı. Ayrıca 2017 yılı Dünya Kadınlar Satranç Şampiyonu Anna Muzcuhk’u Türk takımına transferini sağlayarak yöneticilik yanında menajerlikte de başarısını gösterdi. (Haber: İlyas Edip TERBİYELİ)

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here