Stadyum ve Fanatikler (4)

0
39

Değerli okurlarım, 2013 yılı ve hatta 2012’nin son aylarında günümüze kadar yerleri dolmayacak ünlülerimizi, hayranlıkla dinlediğimiz, izlediğimiz insanlarımızı toprağa verdik. Gerçi evlerde ya da kliniklerde binlerce yurttaşımızda Hak’ın rahmetine kavuşuyor ama biz insanlar tanıdıklarımıza üzülüyoruz.

Israrla diyoruz ki; Tribün, taraftar, futbolcular ve hakemler… Bunlardan hiçbirisini görmezden gelemeyiz. Hele hakemlerimizi hiç! Zaten onlar haklı haksız hep tenkit edilirler. Bir de gerçekten formsuz olurlarsa, işte o zaman tadından yenmez olurlar. Futbol maçlarını izlemek için tribünleri dolduran futbolseverler öncelikle neleri bilmelidir, taraftar neleri yapmamalıdır? Futbol izlemek amacıyla tribünleri dolduran sporseverler bu oyunun kurallarını bilmelidir ya da bu sporun kurallarını içeren (yıllardan beri biz bunu yapıyoruz) spor yazıları okumalıdırlar. Kuralları bilmenin önemli yararları vardır. Bir kez stresiniz olmaz, müsabakalarda gerilmezsiniz. Hakemlere sataşmak, çevrenize sataşmak söz konusu olmaz.

Başka bir önemli konu da; Taraftarı olduğunuz takımınızın maç yapabilmesi için bir rakip gerekli, zayıf olsun, güçlü olsun mutlaka bir rakip şart. Koşullar ne olursa olsun, sahanıza gelen rakip sizin konuğunuz oluyor aynı zamanda. Müsabaka esnasında; sahaya ya da rakibe yabancı madde atmak, rakip taraftarlara, hakemlere, rakip futbolculara koro halinde küfür etmek, taciz edici hareketlerde bulunmak, çevreye ve futbolun özüne en büyük hakarettir. Bu yanlışları yapmanın bir yararı olmadığı gibi, sahanız kapatılır, seyircisiz maçlar yapma cezası gelir, futbolcularınız cezalandırılır. En azından kulübünüz hatırı sayılır para cezası ödemek zorunda kalır. Bu saydıklarımın hiç birsinin ne futbola ne de takımımıza itibar kazandırmaz.

İnsanlar da, futbol takımları da, kumarbazlar da kaybetmekten hoşlanmaz. O müsabaka kaybedilmiş olsa bile, rakibi alkışlamanın ne sakıncası olabilir ya da bizlere ne kaybettirir. Centilmenlik daima ön planda tutulursa kişilerde, kurumlarda büyür. Soyunma odası koridorlarında hakemleri tehdit eden, onlara gözdağı veren kulüp başkanları da olduğunu duyuyoruz. Eğer gerçekse hiç hoş değil, spor kamuoyu o kişileri kınar diye düşünüyorum.

Emek kutsaldır, rakiplere hoşgörü şarttır! Evimize hiç konuk gelmiyor mu? Onlara nasıl muamele ediyoruz. Onlar da konuktur, gereken ilgi gösterilmelidir. Bunu uygulayanlar hiç küçülmezler, aksine büyürler. Deplasman takımlarına saygılı olunursa, bizim takımımızda deplasmana gittiğinde, inanın el üstünde tutulur. Burası böyle ama 90 dakika içindeki mücadeleye de saygı duyulmalıdır.

Mutlu olun, mutlu kalın… SAYGILARIMLA

CEVAPLA

Please enter your comment!
Please enter your name here